Productieve ochtendroutines

22/4/2017 |

Tijdens onze time management workshop zien we vaak dat mensen hun ochtendroutine vrezen. Het kan een hectische en stressvolle start van de dag zijn als je denkt aan al datgene wat iemand moet doen; e-mails bekijken/ beantwoorden, pendelen en jezelf en misschien anderen georganiseerd krijgen. Hier bij Think Productive passen we graag datgene toe wat we adviseren en we proberen het meeste uit elke ochtend te halen. Het zorgt ervoor dat je klaar bent voor de rest van de dag en het is daarom van essentieel belang dat je een goede start hebt.

Slaap goed

Sommige mensen geloven dat ze zichzelf gelukkig kunnen slapen. Als je productief wilt zijn in de ochtend gaat het echter om de juiste hoeveelheid slaap waarmee je gelukkig en efficiënt kunt zijn. Mensen kijken vaak naar de hoeveelheid uren dat je geslapen hebt, terwijl het juist belangrijker is om te kijken naar de kwaliteit van die uren. Vele succesvolle mensen hebben aangegeven dat ze elke nacht 6-7 uur slapen. Ook al is dit misschien niet lang, je kunt er zeker van zijn dat ze ervoor zorgen dat deze uren niet worden verstoord en dat het een gewoonte is. Laten we er daarom voor zorgen dat we fris en fruitig opstaan, ongeacht het uur, zodat we de dag aankunnen. Dit brengt ons naar de volgende tip.

Sta vroeg op

Wij geloven dat tijd een zeer waardevolle aanwinst is en om die reden geven we zelfs time management training. Het wordt vaak opgemerkt dat mensen klagen over het feit dat ze niet genoeg tijd hebben om dingen te doen, maar tegelijkertijd doen ze er ook geen moeite voor om er beter gebruik van te maken. Door eerder wakker te worden heb je niet alleen meer controle over je ochtendroutine, maar je hebt ook de mogelijkheid om de dingen te doen die jij belangrijk vindt of waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt gedurende de dag. Probeer stap voor stap eens wat vroeger op te staan. Door elke week 15 minuten vroeger op te staan, heb je aan het einde van de maand een extra uur dat je kunt gebruiken voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Probeer zelf eens een ochtendpersoon te zijn.

Wees goed voorbereid

Om productiever in de ochtend te kunnen zijn moet je de hoeveelheid beslissingen die je moet nemen reduceren. Door zaken de avond van tevoren al voor te bereiden, kun je opstaan en sneller in beweging komen zonder essentiële zaken in gedachten te hoeven houden. Dit kunnen simpele zaken zijn zoals het klaarleggen van je kleren of misschien het inplannen van herinneringen of het boeken van een treinkaartje, zodat je tijd op het station kunt besparen. Door elke avond 15-20 minuten aan voorbereidingen te besteden, kun je de volgende ochtend een uur aan nutteloos gedoe besparen.

Eet goed

Eten is niet alleen maar iets waarvan we genieten, het zorgt er namelijk ook voor dat we goed functioneren. Het komt vaak voor dat mensen een slecht ontbijt hebben, of helemaal geen ontbijt hebben, omdat ze zich moeten haasten. Het is echter niet voor niets de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam kan dankzij het ontbijt en de energie die het geeft taken aanpakken. Zorg er daarom voor dat je elke ochtend tijd opzijzet voor een gezonde maaltijd. Het zal je helpen om de vermoeidheid tegen te gaan van het vroeger opstaan. Hier hoort natuurlijk ook het drinken van voldoende water bij.

Jeff Sanders, de auteur van ‘5 AM Miracle’, drinkt elke ochtend gelijk nadat hij opstaat binnen 45 minuten een liter water. Iedereen weet dat water de cognitieve functie verbeterd, maar toch zijn vele mensen niet voldoende gehydrateerd. Drink water, eet gezond voedsel en ga verder met je taken terwijl je je geweldig voelt.

Neem tijd voor jezelf

Wat ga je doen met de tijd die je hebt vrijgemaakt in de ochtend? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het belangrijk is om elke ochtend ‘een rustig moment’ voor jezelf te hebben, omdat het vele positieve effecten met zich meebrengt. Het maakt niet uit of je nu leest, mediteert of aan yoga doet. Meditatie zorgt ervoor dat je productiviteit toeneemt en dat je mate van angst gereduceerd wordt. Studies hebben aangetoond dat een meditatiesessie van slechts 20 minuten je focus al kan laten toenemen en het helpt je ook om je geest te kalmeren.

Kom ‘s ochtends in beweging

Door elke ochtend in beweging te zijn bereid je jezelf met nog meer energie voor op de dag die voor je ligt. Het is is het ook bewezen dat het je focus en je mentale vaardigheden verbetert. Een workout zorgt er ook voor dat endorfine wordt vrijgegeven en daardoor voel je je beter. En het helpt je om een betere kijk te hebben op de moeilijke taken die voor je liggen.

To-do lijsten

Je moet precies weten wat je gaat doen als je productief wilt zijn en dingen gedaan wilt krijgen. Het is daarom altijd zeer belangrijk om gebruik te maken van een to-do lijst. Tegenwoordig bestaan er vele productiviteitsapps die je kunnen helpen om op de hoogte te blijven van datgene wat je moet doen. Een simpele methode die ik echter zou aanraden is de MIT theorie. MIT staat voor ‘Most Important Thing(s)’. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt is het goed om na te gaan wat er die dag gedaan moet doen om er een productieve dag van te kunnen maken in jouw ogen. De lijst mag niet meer dan drie items bevatten en eentje mag er gemarkeerd zijn. Deze theorie is verbonden aan de theorie van Gary Keller, de auteur van ‘The One Thing’. Hij gelooft dat een nooit eindigende to-do lijst geprioriteerd kan worden door gebruik te maken van het domino-effect. We spreken van het domino-effect wanneer een voltooide taak of een bepaalde actie ervoor zorgt dat alle andere items op jouw lijst gemakkelijker voltooid kunnen worden of zelfs volledig onnodig zijn. Begin met de meest moeilijke taak en de andere taken zullen in vergelijking automatisch een stuk gemakkelijker lijken.

Verwijder afleidingen

We hebben allemaal te maken met afleidingen. Er zijn echter twee soorten afleidingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet productief bent gedurende de ochtenden. Je telefoon en je e-mails. Wees proactief en laat ze geen onderdeel meer uitmaken van je routine. Bekijk gedurende de eerste uren van de dag je e-mails niet. Zet het geluid van je telefoon uit of nog beter, leg je telefoon in een andere kamer. Dit elimineert ook gelijk uitstelgedrag en het dwingt je om het meeste uit je vrije tijd te halen. Begin je dag goed en begin zonder afleidingen. Als je graag je e-mails beter wilt beheren, bekijk dan eens onze email etiquette training.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit Productiviteits Ninja? Laat het ons weten door onderaan een opmerking te plaatsen of Tweet ons via @thinkprodNL.

Door Miles Singleton

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.

Leer beter werken: ontvang elke dinsdag een productiviteitstip voor kennisprofessionals
x