Dinsdagtip #20: creatie-energie

14/11/2017 |

Dinsdag Productiviteitstip #20

Creatie-Energie

Voldaan gevoel

Elke kennisprofessional kent het gevoel van een goede werkdag. Je komt thuis en je hebt een gevoel van trots, een voldaan gevoel. Je kijkt uit naar de avond (en misschien al naar de volgende werkdag).

De ene kennisprofessional heeft dit gevoel vaker dan de andere. Echter, voor deze dinsdagtip is de frequentie niet belangrijk.

Waar we het deze week over willen hebben, is wat dit gevoel van trots veroorzaakt.

Creatie

De meest gehoorde reden van onze workshop deelnemers, is dat ze zich trots voelen wanneer ze:

  1. Een waardevolle, creatieve interactieve sessie hebben gehad. Deze sessie kan 1-op-1 zijn (met bijvoorbeeld een klant), maar het kan ook een groepssessie zijn. Het geluksgevoel komt hier voornamelijk door het gezamenlijk creëren van een gewenste output. Of het een idee is, of iets concreets als een presentatie, maakt hierbij niet uit.
  2. Iets hebben gecreëerd wat op het snijvlak van hun talenten en passies ligt. Dit kan van alles zijn, het gaat er hier om dat de kennisprofessional in een staat van flow is gekomen tijdens de creatie van het werk.

Creatie-energie

Bovenstaande twee oorzaken (van het gevoel van trots) hebben allebei betrekking op het creëren van werk. Dit zijn voor kennisprofessionals vrijwel altijd werkzaamheden die een hoge mate van focus en denkwerk nodig hebben (‘deep work’, of hoog-cognitief werk).

Kortom: een voldane werkdag is een logisch gevolg van creatie. Creatie creëert positieve energie.

Wat is jouw #1 creatie?

Iedere kennisprofessional heeft in zijn huidige functie een favoriete rol. Als manager kan dit zijn: het voeren van 1-op-1 gesprekken. Als salesmedewerker kan dit zijn het doen van intake gesprekken.

Ga voor jezelf na: Wat is mijn favoriete creatie, dat mij ALTIJD een langdurig gevoel van trots geeft?

Let op: dit hoeft niet iets ‘groots’ te zijn. Voor sommige van onze deelnemers is het bijvoorbeeld het schrijven van een blog, voor anderen het leiden van een vergadering.

Wat het ook is, zorg ervoor dat je het zo vaak mogelijk inplant.

Actie voor jou

  1. kies je favoriete creatie in je huidige functie.
  2. plan deze in op maandag. Energie volgt energie – wanneer je de week start met creëren, zet dit de toon voor de rest van de week.
  3. waar mogelijk, plan deze ELKE ochtend in.
  4. waar mogelijk, breid deze rol uit in je functie.


Succes!


Met productieve groet,


Marcel Van Den Berg + Fokke Kooistra
Think Productive NL

De meest populaire Think Productive workshops

Getting Your Inbox To Zero – leer hoe je elke dag je inbox leeg krijgt en tijd over houdt.

“Ik heb gezien dat mensen (zelfs na enkele maanden) een blijvende email structuur houden. Zij ‘leven’ niet meer in de Inbox en houden tijd over voor écht werk.” – Carolien Abrahamse, PwC

Denk Productief! – een bewezen productiviteit-systeem die je meer grip en controle geeft op je dagelijkse to-do lijst. 

“De tijd die je investeert in het organiseren van je werk, die verdien je dubbel en dwars terug. Het voelt van ‘ik ben niet bezig met mijn werk’, maar door het los te laten van je werk kun je veel meer en efficiënter werken erna.” – Alderik Bos, Lift Intermediair