Technologie en geestelijke gezondheid

Tijdens onze Time Management Training hebben we het over het ‘Psychologie komt voor Technologie’ concept. Technologie heeft bijna elk aspect van ons leven beïnvloedt en het heeft, dankzij de aard van de meeste banen, ook een heleboel voordelen met zich meegebracht. De impact van technologie op ons algemene welzijn moet echter ook erkend worden. In dit artikel zullen we om die reden laten zien hoe technologie onze geestelijke gezondheid beïnvloedt heeft en waarom het belangrijk is dat we ons met regelmaat loskoppelen.

Een cultuur van narcisten

Vele analisten beweren dat de technologie en de tools die we gebruiken een cultuur van narcisten hebben gecreëerd. Dankzij bepaalde programma’s op mobiele telefoons kunnen foto’s aangepast worden voordat ze gepost worden en de inhoud die online gevonden kan worden is vaak abnormaal positief. We geloven in de Productiviteits Ninja vaardigheid ‘mens, geen superheld’, maar we moeten eerlijk toegeven dat het soms moeilijk te geloven is dat iemand niet een superheld is wanneer je naar hun sociale media profiel kijkt. Ondanks het feit dat iemands Instagram feed er vrolijk uitziet is het belangrijk dat je aan iemand vraagt hoe het DAADWERKELIJK met ze gaat. Niet iedereen vraagt om hulp of praat online over problemen.

Dankzij social media kunnen we in contact blijven met mensen van over de gehele wereld, maar het is belangrijk dat we de waarde van menselijke verbondenheid niet onderschatten en dat we ook blijven checken of het goed gaat met mensen. Dat is namelijk vele malen belangrijker dan datgene wat we op sociale media doen.

Je kunt het pesten maar met moeite ontvluchten

Voor de komst van het internet konden mensen het pesten vaak ontvluchten door de omgeving waar het plaatsvond te verlaten of te vermijden. Als ze bijvoorbeeld op de schoolbus werden gepest konden ze een bepaalde mate van troost vinden in de gedachte dat ze thuis het gepest konden ontvluchten.

Cyberpesten heeft de dynamiek en de ernst echter verandert. Mensen worden nu ook via sms, forums, social media posts en instant messaging gepest. Sinds ze de individuen niet kunnen zien die ze online intimideren, zijn ze vaak gedurfder en harder met betrekking tot datgene wat ze zeggen en doen.

Pesten kan verschillende (lange termijn) gevolgen hebben, zelfs voor bijstanders. Slachtoffers worden vaak zo angstig dat ze geen interesse meer hebben in de dingen die ze vroeger leuk vonden en ze zijn bang wanneer ze zich in een openbare ruimte bevinden. Ze kunnen ook zichzelf de schuld gaan geven, vooral wanneer de pestkop de focus legt op dingen waar het slachtoffer volgens die persoon gedeeltelijk iets aan zou kunnen doen, zoals gewicht of haarkleur.

We kunnen ons eenzamer gaan voelen

De populariteit van sociale media en messaging apps geeft mensen de indruk dat iedereen meer vrienden heeft dan ooit en om die reden zouden we ons minder eenzaam moeten voelen. Een studie van de Universiteit van Pittsburgh heeft echter aangetoond dat dat vaak niet het geval is.

Het onderzoek focuste zich op social media. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die meer dan twee uur per dag met social media bezig waren twee keer zo vaak last hadden van sociale isolatie dan de mensen die er 30 minuten of minder mee bezig waren. De bevindingen waren zelfs slechter wanneer het om sociale media frequentie ging. Mensen die minimaal 58 keer per week naar social media sites gingen konden drie keer zo vaak last hebben van sociale isolatie dan degenen die minder vaak naar de sites gingen.

De wetenschappers konden de oorzaak voor deze resultaten niet achterhalen. Ze wezen er echter wel op dat sociale media altijd aangeeft dat het mensen met elkaar verbindt en dat zou een factor kunnen zijn. Het helpt zoals eerder gezegd ook niet dat mensen alleen datgene posten wat gunstig/positief is. Dat zorgt er namelijk voor dat andere mensen denken dat het leven van de personen die zij kennen leuk, fascinerend en perfect is.

Veranderingen in ons humeur

Heb je je ooit geïrriteerd gevoeld omdat je je telefoon voelde vibreren en je niet gelijk de notificatie kon bekijken? Misschien kun je soms zelfs niet slapen omdat je telefoon naast je bed ligt en je er gebruik van blijft maken. Als deze situaties je bekend in de oren klinken komt dat omdat ze de bevindingen ondersteunen van geestelijke gezondheid onderzoeken die gedaan werden.

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat mobiele telefoons verslavende kwaliteiten hebben die tot stemmingsstoornissen kunnen leiden. Vooral vrouwen en jonge mensen hebben met de gevolgen van technologische afhankelijkheid te maken.

Hoe je jezelf kunt loskoppelen en hoe je je geestelijke gezondheid kunt verbeteren

Ondanks het feit dat we het over de verschillende manieren hebben gehad waarop technologie onze geestelijke gezondheid kan schaden, moet ook de vooruitgang die door middel van technologie geboekt werd benadrukt worden. Wanneer mensen intelligente apparaten en het internet in moderatie gebruiken en wanneer ze weten wat voor impact technologie op hun heeft, kunnen ze onaangename uitkomsten voorkomen. Mocht je toch nog bang zijn dat technologie te veel van je tijd opslokt probeer dan deze tips eens uit en breng een positieve verandering aan:

– Maak gebruik van apps die je toegang tot bepaalde sites voor een vooraf ingestelde tijd blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan Forest.
– Leg je telefoon niet vlakbij je bed
– Leer een nieuwe hobby waarvoor je geen gebruik hoeft te maken van het internet of gadgets
– Zet het geluid van je toestellen af wanneer je bezig bent met activiteiten die niets met technologie te maken hebben
– Maak van één dag een schermvrije dag. Tijdens onze Welzijnsuitdaging moedigen we mensen aan om van zondag hun schermvrije dag te maken en om daadwerkelijk de stekker eruit te trekken en voor 100% aanwezig te zijn in de offline wereld

Door Lexie Lu