Dinsdagtip #53: de sauna als metafoor voor jouw werkdag

Dinsdag Productiviteitstip #53

Sauna als metafoor

Ik kreeg maandag een email van een bekende Thermen sauna, met een zomeraanbieding. Ik dacht: voor een sauna hoef ik met deze buitentemperaturen alleen naar buiten te lopen!

Deze dinsdagtip gaat niet over mijn mening om wel/niet in de zomer naar de sauna te gaan. Ik wil het hebben over het vaste stappenplan dat bij een saunabezoek hoort, en wat je hier als kennisprofessional van kunt leren.

Het vaste stappenplan van een saunabezoek

Al sinds eeuwen bouwen en bezoeken mensen massaal sauna’s. De manier waarop ze het uitvoeren verschilt per cultuur. In Nederland en de Scandinavische landen wordt vaak het volgende geadviseerd:

 1. Douchen
 2. Afdrogen
 3. Warm voetbad
 4. Sauna
 5. Afkoelen
 6. Warm voetenbad
 7. Koelen
 8. Rust

Bij een regulier saunabezoek wordt geadviseerd om drie rondes uit te voeren van bovenstaande stappen.

Wat heeft dit met jouw werk te maken?

Gebruik dit als een metafoor voor jouw werkdag: in hoeverre heb jij een vaste ‘flow’ net als een saunabezoek, waarnaar jij je agenda vult? Voor veel van onze workshop deelnemers is de werkdag namelijk helemaal geen flow, maar een serie van ad-hoc sprints, waarin ze keihard werken. Om de metafoor van sauna’s te gebruiken, gaat het voor hun als volgt: ze stappen ‘s morgens vroeg de sauna in en komen er aan het einde van de werkdag uit (vaak nog later). Zonder flow, zonder tussenstappen. Oftewel: de hele dag is één opeenvolgende ‘stressor’.

Dit kan anders. Probeer eens een flow te maken als het saunabezoek, rondom jouw belangrijkste taken. Zie deze belangrijkste taken als het stappen in de sauna zelf, maar in het geval van jouw taak duurt het 30-90 minuten. En net als het saunabezoek, plan je ook voor deze taak een stukje ‘voorbereiding’ in – maar let op: plan dit altijd op een andere dag in. Waarom? Net als je lichaam het fijn vindt als het wordt voorbereid op 85 graden, vindt je brein het fijn om een voorbereiding te hebben op een belangrijke focustaak. Wanneer de focustaak bijvoorbeeld het maken van een klantpresentatie is, en je hebt al de powerpoint en de indeling klaar staan, dat is heel fijn. Het belangrijke denkwerk is dan al gedaan en de taak wordt ‘kleiner’ voor je angstige brein.

Wat je verder kunt leren van het saunarondje is het afkoelen en het rusten. In hoeverre zit dit in je dagelijkse flow? Na het uitvoeren van een focustaak is het belangrijk voor jouw brein om te ontspannen. Neem een wandeling buiten, lees wat luchtigs (fictie?), luister muziek. Wat je ook doet, zorg ervoor dat jouw brein kan ‘afkoelen’.

De basis, net als met een sauna, is luisteren naar je lichaam. In het geval van jouw werkdag betekent dit: luisteren naar wanneer jouw brein de focustaak kan en wil uitvoeren. Kennisprofessionals hebben namelijk 2-3 momenten op een dag dat je een zogenaamde ‘cognitieve piek’ hebt – hierin is je brein op haar scherpste en kun je het beste je focustaak uitvoeren. Plan dit dus ook op deze manier in.

Actie voor jou

 1. Weet je cognitieve piekuren
 2. Plan hierin je focustaken
 3. Plan je voorbereiding in op je focustaken
 4. Ontspan jezelf na de focustaak


Succes!

Met productieve groet,

Marcel van den Berg + Fokke Kooistra

De meest populaire Think Productive workshops

Getting Your Inbox To Zero – leer hoe je elke dag je inbox leeg krijgt en tijd over houdt.

“Ik heb gezien dat mensen (zelfs na enkele maanden) een blijvende email structuur houden. Zij ‘leven’ niet meer in de Inbox en houden tijd over voor écht werk.” – Carolien Abrahamse, PwC

Denk Productief! – een bewezen productiviteit-systeem die je meer grip en controle geeft op je dagelijkse to-do lijst.

“De tijd die je investeert in het organiseren van je werk, die verdien je dubbel en dwars terug. Het voelt van ‘ik ben niet bezig met mijn werk’, maar door het los te laten van je werk kun je veel meer en efficiënter werken erna.” – Alderik Bos, Lift Intermediair