Dinsdagtip #54: Bart, ruim je speelgoed nou eens op!!

Dinsdag Productiviteitstip #54

Mari Kondo

Bart, ruim je speelgoed nou eens op!

Wie kent deze bekende radioreclame niet, van speelgoedwinkel Bart Smit?

Speelgoed opruimen is iets wat we al onze kinderen willen leren. Maar in hoeverre leren we onszelf om onze (digitale) omgeving op te ruimen voor mentale kalmte?

Opruimen als kunst

Mari Kondo is inmiddels een wereldwijde bekendheid, op het gebied van…..opruimen. Inderdaad, opruimen. Ze heeft er een bestseller over geschreven: The Art of Tidying Up, in het Nederlands vertaald naar Opgeruimd! In dit boek beschrijft ze technieken om je omgeving systematisch op te ruimen, waarmee je jouw brein kalmte geeft en daarmee ruimte voor belangrijke zaken als creativiteit.

Hoe werkt dit voor jou?

De kracht van een rustige omgeving moet je niet onderschatten; dit heeft een grote invloed op je mentale vrijheid. Met mentale vrijheid bedoelen we dat jouw brein niet een ‘overload’ ervaart van omgevingsfactoren waarover je brein een beslissing moet nemen. Want alles wat je brein waarneemt (voornamelijk via je ogen en oren), neemt het een beslissing:

  *Is dit belangrijk?
  *Moet ik hier iets mee?

Wanneer jouw omgeving druk is, overspoel jij je brein met beslissingsmomenten. Je kunt je voorstellen dat de volgende zaken een enorme (werk)druk op je brein legt:

  * 15 tabbladen die openstaan in je browser
  * een volle email inbox die je 80 x per dag opent
  * alle app notificaties als Whatsapp, FB, LI, etc.
  * chatbox als Slack, waarin je collega’s en/of klanten continu vragen aan je stellen

Maar ook:

  * gelezen emails die je in je Inbox laat staan, waardoor je Inbox altijd vol is
  * taken die jij in je to-do lijsten laat staan die totaal niet meer urgent (en belangrijk) zijn
  * ideeën/projecten die je in je to-do lijsten laat staan die je dit jaar niet meer zult uitvoeren, maar die je wél altijd ziet (resultaat: schuldgevoel)

Bedenk dus goed hoe jij je fysieke en digitale omgeving dusdanig kunt minimaliseren, zodat je brein zo min mogelijk afleiding heeft. En zo min mogelijk beslissingsmomenten. Probeer eens het volgende.

Actie voor jou

 1. Bepaal de apps waarin jij de meeste ‘checks’ doet per dag, zowel op je telefoon als op je laptop.
 2. Bepaal hoe je dit kunt minimaliseren. Denk aan het uitzetten van de notificaties, maar wees ook brutaal genoeg om een app simpelweg te verwijderen van je telefoon (je mist minder dan je denkt en het is bizar te merken hoe verslaafd je bent aan bepaalde apps, wanneer je deze verwijdert van je telefoon!)
 3. Onderzoek welke personen jou het meeste onderbreken tijdens de werkdag, en op welke wijze. Kun je dit veranderen? Door bijvoorbeeld alleen beschikbaar te zijn op specifieke momenten?
 4. Kijk naar je fysieke omgeving. Hoe kalm is dit voor je brein? Probeer het leeg te maken.
 5. Kijk naar je mailbox. Maak een map aan: Zolder. Plaats hier alle gelezen emails in, aan het einde van elke dag.


Succes!

Met productieve groet,

Marcel van den Berg + Fokke Kooistra

De meest populaire Think Productive workshops

Getting Your Inbox To Zero – leer hoe je elke dag je inbox leeg krijgt en tijd over houdt.

“Ik heb gezien dat mensen (zelfs na enkele maanden) een blijvende email structuur houden. Zij ‘leven’ niet meer in de Inbox en houden tijd over voor écht werk.” – Carolien Abrahamse, PwC

Denk Productief! – een bewezen productiviteit-systeem die je meer grip en controle geeft op je dagelijkse to-do lijst.

“De tijd die je investeert in het organiseren van je werk, die verdien je dubbel en dwars terug. Het voelt van ‘ik ben niet bezig met mijn werk’, maar door het los te laten van je werk kun je veel meer en efficiënter werken erna.” – Alderik Bos, Lift Intermediair