Dinsdagtip #55: wat jij kunt leren van Afas CEO Bas van der Veldt

Dinsdag Productiviteitstip #55

AFAS

Afas Software maakt een groei door waar menig Nederlandse ondernemer jaloers op is. Zo heeft Afas eerste halfjaar van 2018 afgesloten met een omzet van 68 miljoen euro. Dit betekent een groei van 16% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dit allemaal onder leiding van hun inspirerende CEO, Bas van der Veldt. Maar wat is het geheim van zijn succes?

Gebaseerd op het lezen van meerdere interviews, vielen ons twee dingen op:

  1. Iedereen mag experimenteren
  2. Mislukt een experiment, dan is er geen slachtoffergedrag

Laten we onderzoeken wat jij als kennisprofessional hiervan kunt leren.

1. Iedereen mag experimenteren

En dus ook falen. Maar nog belangrijker: door experimenten te stimuleren, is iedereen in het bedrijf actief bezig met de belangrijke vraag: ‘Hoe kan dit beter uitgevoerd worden?’

Hoe zit dit met jou? Hoe vaak stel jij jezelf deze vraag, als het gaat om het beter uitvoeren van je huidige rolwerkzaamheden? Of als het gaat om het beter inrichten van jouw werkweek? En belangrijker: wat doe je met het antwoord?

2. Bij Afas geeft niemand een ander de schuld

In de Afas cultuur is er geen ruimte is voor slachtoffergedrag: niemand wijst naar schuldigen wanneer iets niet werkt. Daarentegen – wanneer iets mislukt – stellen ze de volgende vragen:

  1. Is het mislukt vanwege de tactiek? (en moeten we dus een andere tactiek zoeken om het gewenste resultaat te krijgen)
  2. Is het mislukt vanwege de uitvoering? (en moeten we dus kritisch kijken of de uitvoering aangepast moet worden, of bij een ander persoon belegd moet worden)

Hoe zit dit met jou? Wanneer jij een nieuwe manier van werken uitprobeert, en het mislukt of je houdt het niet vol, wat geef jij dan de schuld? De tactiek of de uitvoering?

Een voorbeeld
Laten we voor dit laatste punt als voorbeeld nemen dat mensen na het lezen van een productiviteitsboek als ‘Getting Things Done’ of ‘Hoe word je een productiviteitsninja’, hiermee aan de slag willen. Maar het werkt niet, tenminste niet gestructureerd. Dan is het heel simpel om de tactiek de schuld te geven. Wat beter is, is om te sleutelen aan de uitvoering. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je slechts een klein onderdeel uitvoert, in plaats van een hele tactiek. Een ander voorbeeld is dat jij een aangepaste variant uitvoert voor jezelf, eentje die je wél succesvol volhoudt.

Actie voor jou

  1. Zoek naar 1 experiment die jij vanaf morgen kunt uitvoeren, waarbij jij je huidige werkzaamheden sneller en/of beter uitvoert. Om ins onze terminologie te spreken: wanneer het experiment je meer mentale kalmte oplevert, des te beter!
  2. Zoek naar een bewezen tactiek om dit experiment uit te voeren, eentje die al door velen succesvol is gehanteerd.
  3. Voer het uit.
  4. Analyseer na 2 weken. Is het mislukt, of heb je het niet goed vol kunnen houden, sleutel dan aan je uitvoering. Maak het kleiner of kies een aangepaste versie voor jezelf.


Succes!

Met productieve groet,

Marcel van den Berg + Fokke Kooistra

De meest populaire Think Productive workshops

Getting Your Inbox To Zero – leer hoe je elke dag je inbox leeg krijgt en tijd over houdt.

“Ik heb gezien dat mensen (zelfs na enkele maanden) een blijvende email structuur houden. Zij ‘leven’ niet meer in de Inbox en houden tijd over voor écht werk.” – Carolien Abrahamse, PwC

Denk Productief! – een bewezen productiviteit-systeem die je meer grip en controle geeft op je dagelijkse to-do lijst.

“De tijd die je investeert in het organiseren van je werk, die verdien je dubbel en dwars terug. Het voelt van ‘ik ben niet bezig met mijn werk’, maar door het los te laten van je werk kun je veel meer en efficiënter werken erna.” – Alderik Bos, Lift Intermediair