Dinsdagtip #56: wat jij kunt leren van Bill Clinton

Dinsdag Productiviteitstip #56

Wat jij kunt leren van Bill Clinton

Bill Clinton was en is (ondanks zijn escapades) één van de populairste (ex-)presidenten van de VS. Één van de eigenschappen waarom hij werd geroemd, was zijn ‘presence’ tijdens 1-op-1 gesprekken. Veel journalisten hebben dit ervaren – wanneer zij in volle zaal een vraag stelden aan Clinton, en deze antwoordde, dan hadden ze het gevoel dat ze met Clinton in één ruimte zaten, zonder de andere journalisten.

Met andere woorden: Clinton had de gave om iemand dusdanig aandacht te geven tijdens het gesprek, dat iemand het gevoel kreeg het allerbelangrijkste persoon voor Clinton te zijn op dat moment.

Maar hoe deed hij dit en belangrijker: wat kun jij hiervan leren?

Een president heeft kalmte

Ondanks dat het waarschijnlijk de drukste baan ter wereld is, heeft een president waarschijnlijk op heel veel momenten mentale kalmte. Dit komt door het volgende.

90% van het voorbereidend denkwerk wordt voor hem gedaan.

Dus wanneer Clinton in een zaal kwam voor één of ander bezoek, dan was elke seconde voorbereid – waarschijnlijk ook alle mogelijke vragen die hij zou ontvangen. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat een president kalm overkomt (zelfs Trump komt vaak kalmt over!).

Hoe zit dit met jou?

Ook jij kunt deze kalmte ervaren, door jezelf de beste voorbereiding te geven die je kunt wensen. Dit doe je door jouw rol in tweeën te splitsen. Allereerst heb je de Presidentsrol; hierin ben je dé ster in jouw rol. Dit ben je wanneer jij de belangrijkste taken uitvoert binnen jouw rol, waarin het meeste talent nodig is.

De andere rol is die van Voorbereider. Dit is de rol waarin jij je President al het voorbereidende denkwerk ontneemt. Heeft de President een belangrijke klantpresentatie? Dan plan je een uurtje in om de opbouw van de presentatie voor te bereiden, samen met eventueel het klaarzetten van de slides. Alle voorbereiding heeft 1 doel: dat de President zo min mogelijk mentale druk ervaart richting het opleveren van een taak.

Actie voor jou

  1. Bepaal de terugkerende taken die jij wekelijks uitvoert, waar je minimaal 1 uur mee bezig bent.
  2. Plan elke week een blok voorbereiding in, waarin jij deze taken voorbereidt.
  3. Deel je bevindingen met ons!


Dank voor het lezen!

Met productieve groet,

Marcel van den Berg + Fokke Kooistra

De meest populaire Think Productive workshops

Getting Your Inbox To Zero – leer hoe je elke dag je inbox leeg krijgt en tijd over houdt.

“Ik heb gezien dat mensen (zelfs na enkele maanden) een blijvende email structuur houden. Zij ‘leven’ niet meer in de Inbox en houden tijd over voor écht werk.” – Carolien Abrahamse, PwC

Denk Productief! – een bewezen productiviteit-systeem die je meer grip en controle geeft op je dagelijkse to-do lijst.

“De tijd die je investeert in het organiseren van je werk, die verdien je dubbel en dwars terug. Het voelt van ‘ik ben niet bezig met mijn werk’, maar door het los te laten van je werk kun je veel meer en efficiënter werken erna.” – Alderik Bos, Lift Intermediair