Dinsdagtip #58: een kennisprofessional heeft 3 rollen

Dinsdag Productiviteitstip #58

Als kennisprofessional heb je 3 rollen: leider, manager en uitvoerder

Veel van onze lezers en workshop deelnemers verdienen hun geld door een vorm van kennis te verkopen aan organisaties of individuen – ze zijn consultants of coaches. Vaak beschrijven we ze dan ook als ‘kennisprofessionals’.

Wat we echter de laatste jaren als ontwikkeling zien, is dat meer eigenaarschap wordt verwacht van de medewerkers, als het gaat om het inrichten en verbeteren van hun rol. Dit is een mooie ontwikkeling, en talentvolle medewerkers willen ook niet anders. Zij willen graag meedenken met de rolvisie, samen met het optimaliseren van de uitvoering.

Hoe zit dit met jou?

Of je nu ondernemer bent, ZZP’er, of in loondienst: jouw rol bestaat ook uit de delen strategie, optimalisatie en uitvoering. En als je net als de meeste kennisprofessionals bent, ben jij de meeste uren van de week bezig met uitvoering. En optimaliseer jij jouw uitvoering ad-hoc, in plaats van dat je dit in een vaste structuur plaatst.

Wat we adviseren is om jouw leiderschap- en manager rol serieuzer te nemen en dit ook daadwerkelijk als rol te beschouwen. Dit betekent dat je ook blokken in je agenda plaatst, waarin je tijd spendeert aan het ontwikkelen en reviewen van je rolvisie, en een blok waarin je tijd spendeert aan het bedenken hoe jij je rolproces kunt verbeteren.

Niet alleen dat. Er zijn meer activiteiten die jij als leider of als manager van jezelf kunt uitvoeren. Denk eens aan weekplanning, of voorbereidingen treffen voor een belangrijke, lange taak. Dat de gehele ‘outline’ van deze taak al klaar staat. Want dit is exact wat een manager moet doen: alle randzaken van de medewerker (uitvoerder) optimaliseren en gereed maken, zodat de uitvoering als vanzelf gaat.

Wil je meer lezen over dit thema? Paul Graham, een bekende investeerder van Y-Combinator in de VS, is ook bekend om dit verschil tussen jezelf als uitvoerder en jezelf als leidinggevende te beschrijven als ‘manager schedule vs makers schedule’. Hij schreef hier een uitgebreid essay over die je hier kunt lezen.


Succes en dank voor het lezen!

Met productieve groet,

Marcel van den Berg + Fokke Kooistra

De meest populaire Think Productive workshops

Getting Your Inbox To Zero – leer hoe je elke dag je inbox leeg krijgt en tijd over houdt.

“Ik heb gezien dat mensen (zelfs na enkele maanden) een blijvende email structuur houden. Zij ‘leven’ niet meer in de Inbox en houden tijd over voor écht werk.” – Carolien Abrahamse, PwC

Denk Productief! – een bewezen productiviteit-systeem die je meer grip en controle geeft op je dagelijkse to-do lijst.

“De tijd die je investeert in het organiseren van je werk, die verdien je dubbel en dwars terug. Het voelt van ‘ik ben niet bezig met mijn werk’, maar door het los te laten van je werk kun je veel meer en efficiënter werken erna.” – Alderik Bos, Lift Intermediair

Comments are closed.