Dinsdagtip #60: minder doen voor hetzelfde resultaat

Dinsdag Productiviteitstip #60

Tim Ferris (auteur van de 4 Hour Workweek) interviewde Derek Sivers, oprichter van CDBaby, voor zijn podcast. In dit interview deelde Derek Sivers een anekdote die direct toepasbaar is op vele thema’s in ons leven

Minder doen, zelfde resultaat.

Derek Sivers vertelt dat hij enkele keren per week in Californië dezelfde fietstour maakte, wat hem 43 minuten kostte. Echter, deze tijd haalde hij als hij 100% inspanning leverde: dus met rode kop over de finish.

Toen besloot hij het anders aan te pakken:
“After a few months, I noticed I was getting less enthusiastic about this bike ride. I think I had mentally linked it with being completely exhausted.

So one day I decided I would do the same ride, but just chill. Take it easy, nice and slow. OK not super-slow, but dialing it back to about 50% of my usual effort. And ahhh…. What a fun ride. I was relaxed, and smiling, and looking around. Not red-faced. I was barely giving it any effort. I saw two dolphins in the water. A pelican flew right over me in Marina del Ray.
(..) I’m usually so driven, always doing everything as intensely as I can. It was so nice to take it easy for once. I felt I could do this forever, without any exhaustion.
When I finished, I looked at the time. 45 minutes.

What?!? How could that be? Yep. I double-checked. 45 minutes, as compared to my usual 43. So apparently all of that exhausting, red-faced, full-on push-push-push I had been doing only gave me a 4% boost. I could just take it easy, and get 96% of the results.”

Wat kun jij hiervan leren?

Zijn er onderdelen in jouw huidige rol, waarin je krampachtig kei- en keihard werkt, maar de winst marginaal is? Wat als je deze onderdelen meer ontspannen uitvoert, welke invloed zou dit op het resultaat hebben? Zou het resultaat 10% minder zijn, of 5% minder? Of misschien is het resultaat gelijk.

En stel dat het resultaat 5% minder is: welke consequenties heeft dit in je rol? Ervan uitgaande dat je enorm veel tijd en energie wint door deze taken op de nieuwe, ontspannen manier uit te voeren.

Succes en dank voor het lezen.

Ps. Heb je hier ervaring mee, dan horen we graag waar je dit hebt toegepast!

Met productieve groet,

Marcel van den Berg + Fokke Kooistra

De meest populaire Think Productive workshops

Getting Your Inbox To Zero – leer hoe je elke dag je inbox leeg krijgt en tijd over houdt.

“Ik heb gezien dat mensen (zelfs na enkele maanden) een blijvende email structuur houden. Zij ‘leven’ niet meer in de Inbox en houden tijd over voor écht werk.” – Carolien Abrahamse, PwC

Denk Productief! – een bewezen productiviteit-systeem die je meer grip en controle geeft op je dagelijkse to-do lijst.

“De tijd die je investeert in het organiseren van je werk, die verdien je dubbel en dwars terug. Het voelt van ‘ik ben niet bezig met mijn werk’, maar door het los te laten van je werk kun je veel meer en efficiënter werken erna.” – Alderik Bos, Lift Intermediair