Waar is de balans?

De term werk- privé balans is een vreemde term. Waar balanceer je op? Zijn ze in evenwicht met elkaar? Helemaal evenwichtig? Het klinkt gewoon verkeerd. Hetzelfde geldt voor stressbeheer en het beheer van verantwoordelijkheden; je hebt maar één stel hersenen die je mee naar je werk neemt en daarna weer terug mee naar huis neemt.

Het idee dat je niet aan je werk denkt wanneer je thuis bent of dat je niet aan je privéleven denkt wanneer je eigenlijk zou moeten werken is daarom een misvatting. Daarnaast wordt bij een balans tussen werk en privé aangenomen dat werken slecht is en dat je privéleven goed is. Terwijl er misschien tijden zijn dat ze beiden geweldig aanvoelen en in flow zijn, zijn er ook tijden dat dit niet het geval is.

Daarom focus ik me tegenwoordig liever op de eliminatie van het ‘druk bezig zijn‘. Druk bezig zijn is niet iets waar je eer mee behaalt. Druk bezig zijn betekent dat je geen controle of doel hebt. Ik weet dat ik iets moet veranderen wanneer ik het gevoel heb dat ik ‘druk bezig ben’. Soms moet ik mijn schema aanpassen, maar vaak betekent het echter dat ik mijn hersenen moet verlichten.

‘Druk bezig zijn’ is niet alleen een gevoel, het is ook een denkwijze. Je voelt je minder gestrest – en minder druk – wanneer je doelbewust te werk gaat en wanneer je controle over je keuzes hebt. Overbelast zijn is niet hetzelfde als overweldigd zijn. Daarom maak ik gebruik van dagelijkse en wekelijkse checklists om mijn tweede stel hersenen te herzien en om te kijken of ik nog op schema zit. Soms verlaag ik bewust mijn eigen verwachtingen zodat ik het mens zijn meer omarm dan het menselijke ‘doen’.

De term werk- privé balans klopt niet en om die reden is het ook niet vreemd dat mensen het gevoel hebben dat hun balans zoek is. Kies er in plaats daarvan dus voor om het ‘druk bezig zijn’ te lijf te gaan! Kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan snel aan voor onze ‘Denk Productief Workshop‘!

Door Graham Allcott