Productieve ochtendroutines

We horen tijdens onze Denk productief workshop vaak dat mensen hun ochtendroutine vrezen. Je dag begint hectisch en stressvol wanneer je aan al datgene denkt wat je nog moet doen; e-mails bekijken/beantwoorden, pendelen en jezelf en misschien anderen georganiseerd krijgen. Hier bij Think Productive passen we graag het advies toe dat we zelf geven en om die reden proberen we onze ochtend zo goed mogelijk te benutten. Voor een productieve dag moet je immers een productieve ochtend hebben.

Slaap goed

Sommige mensen geloven dat ze zichzelf gelukkig kunnen slapen. Als je productief wilt zijn in de ochtend moet je de juiste hoeveelheid slaap binnenkrijgen om gelukkig en efficiënt te kunnen zijn. Mensen kijken vaak naar de hoeveelheid uren die ze geslapen hebben terwijl ze juist naar de kwaliteit van die uren zouden moeten kijken. Vele succesvolle mensen hebben aangegeven dat ze elke nacht 6-7 uur slapen. Ze hebben er een gewoonte van gemaakt en ze zorgen er waarschijnlijk ook voor dat ze die uren onverstoord kunnen doorbrengen. Wanneer ze wakker worden hebben ze het gevoel dat ze de wereld aankunnen. Dit brengt ons gelijk bij de volgende tip.

Sta vroeg op

Tijd en aandacht zijn onze waardevolste bezittingen. Mensen zeggen vaak dat ze niet genoeg tijd hebben om dingen te doen. En dit is vaak een blijvend probleem omdat ze geen veranderingen aanbrengen. Je hebt meer controle over je ochtendroutine wanneer je eerder wakker wordt. Je kunt dan eindelijk de dingen doen die jij belangrijk vindt of waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt gedurende de dag. Probeer stap voor stap eens wat vroeger op te staan. Als je elke week 15 minuten eerder opstaat heb je aan het einde van de maand een extra uur dat je kunt gebruiken om datgene te doen wat je daadwerkelijk belangrijk vindt. Probeer een ochtendpersoon te zijn!

Wees goed voorbereid

Verhoog je productiviteit in de ochtend door de hoeveelheid beslissingen die je moet nemen te reduceren. Je komt de volgende ochtend sneller in beweging wanneer je zaken de avond van tevoren al hebt voorbereid en wanneer je geen essentiële zaken meer hoeft te onthouden. Dit kunnen simpele zaken zijn, zoals het klaarleggen van je kleren of het inplannen van herinneringen. Door elke avond 15-20 minuten aan voorbereidingen te besteden kun je de volgende ochtend een uur aan nutteloos gedoe besparen.

Eet goed

We eten omdat we ervan genieten en omdat we er beter door kunnen functioneren. Het gebeurt vaak dat mensen een slecht ontbijt of helemaal geen ontbijt hebben omdat ze zich moeten haasten. Het is echter niet voor niets de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam krijgt namelijk de energie die het nodig heeft om taken aan te kunnen en om vermoeidheid tegen te gaan. Zorg er daarom voor dat je elke ochtend tijd vrijmaakt voor een gezonde maaltijd. Het drinken van voldoende water hoort hier natuurlijk ook bij.

Jeff Sanders, de auteur van ‘5 AM Miracle’, drinkt elke ochtend, gelijk nadat hij opstaat, binnen 45 minuten een liter water. Iedereen weet dat de cognitieve functie o.a. door water verbeterd wordt, maar toch zijn vele mensen niet voldoende gehydrateerd. Drink water, eet gezond voedsel en ga verder met je taken terwijl je je geweldig voelt.

Denk aan jezelf

Wat ga je doen met de tijd die je hebt vrijgemaakt in de ochtend? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het belangrijk is om elke ochtend ‘een rustig moment’ voor jezelf te hebben, omdat het vele positieve effecten met zich meebrengt. Het maakt niet uit of je leest, mediteert of aan yoga doet. Meditatie zorgt ervoor dat je productiviteit toeneemt terwijl je angst afneemt. Studies hebben aangetoond dat een meditatiesessie van slechts 20 minuten je focus kan verbeteren en je geest kan kalmeren.

Kom ’s ochtends in beweging

Het geeft je energie en het helpt je om in de juiste mindset te komen. Daarnaast verbetert het ook je focus en je mentale vaardigheden. En je hebt een positieve kijk op zaken, zelfs moeilijke taken, omdat je je door de endorfine die vrijkomt een stuk beter voelt.

To-do lijsten

Als je productief wilt zijn en dingen gedaan wilt krijgen moet je precies weten wat je gaat doen. Een to-do lijst is om die reden uitermate belangrijk. Tegenwoordig bestaan er vele productiviteitsapps die je kunnen helpen om op de hoogte te blijven van al datgene wat je nog moet doen. Zelf raad ik echter de simpele MIT theorie aan. MIT staat voor ‘Most Important Thing(s)’. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt is het goed om na te gaan wat er die dag gedaan moet worden om er, in jouw ogen, een productieve dag van te kunnen maken. De lijst mag niet meer dan drie items bevatten en eentje mag er gemarkeerd zijn. Deze theorie is verbonden met de theorie van Gary Keller, de auteur van ‘The One Thing’. Hij gelooft dat een nooit eindigende to-do lijst door middel van het domino-effect geprioriteerd kan worden; items op de lijst kunnen dankzij een voorgaande voltooide taak of actie gemakkelijker voltooid of geschrapt worden. Wanneer je met een moeilijke taak begint zullen de andere taken er makkelijker uitzien.

Verwijder afleidingen

We hebben allemaal met afleidingen te maken. Er zijn echter twee soorten afleidingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet productief bent gedurende de ochtenden. Je telefoon en je e-mail. Wees proactief en laat ze niet meer tot je routine behoren. Bekijk gedurende de eerste uren van de dag je e-mails niet. Zet het geluid van je telefoon uit of leg je telefoon in een andere kamer. Dit elimineert uitstelgedrag en het dwingt je om het meeste uit je vrije tijd te halen. Begin je dag goed en begin zonder afleidingen. Wil je je e-mails graag beter beheren? Bekijk dan onze email etiquette training eens.

Ook op het kantoor zijn er genoeg valkuilen te vinden en om die reden heeft het team van Resume.io een geweldige infographic samengesteld met 9 zaken die je gedurende je ochtend moet vermijden.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Laat het ons weten via @thinkprodNL.

Door Miles Singleton en Hannah Urbanek

Dit is een aangepaste versie van het ‘Productieve ochtendroutines’ artikel van mei 2017.