Wat zijn jouw doelen voor 2019?

Het is voor veel mensen de laatste ‘echte’ werkweek van het jaar. Sommige bedrijven zijn zelfs gesloten gedurende de komende twee weken. In andere organisaties wordt er wel doorgewerkt, maar meestal in een lager tempo, met minder vergaderingen. Er is in de meeste gevallen ook sprake van een andere en meer ontspannen sfeer. Mensen gebruiken deze tijd van het jaar vaak om hun werkplek op te ruimen, om klussen te doen waar ze de afgelopen tijd niet aan zijn toegekomen en om zelfs hun archief eens op te schonen…

Het is ook de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Een belangrijke eigenschap van een Productiviteits Ninja is dat hij of zij ‘Zelfbewust’ is. Volgens Wikipedia betekent dit: in staat zijn om na te denken over onze ervaringen, ervan te leren en ze te gebruiken om onze toekomst te vormen. Een Ninja neemt dus geregeld de tijd om stil te staan bij datgene waar hij/zij mee bezig is en daarnaast kijkt een Ninja ook of hij/zij nog steeds op de juiste koers zit.

Werk je de juiste kant op?

Veel Time Management cursussen gaan over méér doen in minder tijd, lijstjes, bakjes, sneltoetsen etc. Dit zijn belangrijke hulpmiddelen om je werk efficiënt en ontspannen te kunnen doen, maar als Ninja is het nog belangrijker om te bepalen of je wel met de JUISTE dingen bezig bent. Je kunt namelijk heel efficiënt de verkeerde kant op werken…

Hoe bepaal je of je met de juiste dingen bezig bent? Tijdens onze workshops moedigen we mensen aan om wekelijks 1 tot 2 uur voor hun Wekelijkse Review vrij te maken. Om je alvast op weg te helpen hebben we een checklist ontwikkeld waarmee je op een gestructureerde wijze terug kunt blikken op de afgelopen week en vooruit kunt kijken naar de komende week, zodat je daar ook alvast over kunt nadenken. Bij de laatste stap van de checklist gaat het erom dat je naar het grotere geheel kijkt. Dragen de acties die je voor de komende week gepland hebt bij aan de doelen die je voor jezelf hebt gesteld of de doelen die bij je functie horen?

Jaarlijkse Review

Naast dit wekelijkse moment vind ik het zelf prettig om ook een Jaarlijkse Review te doen. Ik neem daar een hele dag de tijd voor. Voor mij is dat deze week en ik kijk daar erg naar uit. Ik woon niet ver van de kust, dus ik ga lekker naar het strand en werk in één (of meerdere) van de strandtenten die er in Hoek van Holland zijn.

Aan de hand van een checklist en een mindmap bekijk ik alle onderdelen van mijn leven, zoals mijn huwelijk, gezin, familie, huis, werk/bedrijf, hobbies etc. Ik bepaal ook voor al deze gebieden een aantal doelen voor het komende jaar.

Hoe zorg jij ervoor dat het nieuwe jaar een jaar wordt waar je tevreden op terug kunt kijken? Heb je geen idee waar je moet beginnen? Kijk dan eens op de website van Michael Hyatt. Hij geeft in zijn blogposts veel tips en informatie. Daarnaast biedt hij ook een zeer behulpzame cursus aan waar o.a. het stellen van doelen aan bod komt.

Think Productive in 2019 en verder

Think Productive is in de afgelopen jaren hard gegroeid. We werken voor klanten van over de gehele wereld vanuit 5 vestigingen (Engeland, Canada, VS, Australië en Nederland). Als Think Productive hebben we onszelf zeer ambitieuze doelen gesteld voor de komende jaren en we kijken ernaar uit om deze samen met onze klanten en partners te realiseren.

Dank aan jullie, onze volgers en lezers! We blijven jullie ook het komende jaar inspireren met nieuwe ideeën en tips. We willen immers allemaal op een ontspannen en productieve wijze te werk kunnen gaan, toch?
Bedankt!

Door Marcel van den Berg