Hoe ik Productief Blijf: Marcel van den Berg

Het blog van Think Productive biedt verschillende ideeën aan waarmee je jouw productiviteit op een dagelijkse basis kunt laten toenemen. Binnen deze reeks artikelen worden bijvoorbeeld de geheimen van de meest efficiënte Productiviteits Ninja’s gedeeld. Deze keer nemen we een kijkje in het productieve leven van Directeur en Productiviteits Ninja Marcel van den Berg.


Over Marcel

Beroep: Productiviteits Ninja

Bedrijf: Think Productive

Locatie: Soms op kantoor in Rotterdam. Anders op weg ergens in Europa voor onze klanten.

Andere titels die je hebt in je leven/meer informatie: Echtgenoot, vader, zoon, vriend, ondernemer, directeur, collega, trainer, coach, spreker, auteur, reiziger, ontdekker, student, wielrenner, hardloper, muzikant.

Wat is er belangrijk aan jouw werkplek?

Licht, ruimte en orde. Ik houd van een leeg bureau en ik gebruik graag goede spullen. Ik gebruik een Microsoft Surface computer die ik op kantoor, via een Dockingstation, aan 2 grote monitors koppel.

Welke Ninja eigenschap heb je het beste onder de knie?

Voorbereid zijn. Ik vind het prettig om vooruit te denken en ik zorg er graag voor dat alles klopt. Normaliter ben ik goed voorbereid en sta ik niet zomaar voor vervelende verrassingen die ik had kunnen voorkomen. Mits ik het niet iets te druk heb gehad… ????

Aan welke Ninja eigenschap werk je nog steeds?

Zelfbewust. Dit is een punt waarmee je volgens mij nooit klaar bent. Ik probeer me steeds meer bewust te zijn van datgene wat ik denk of datgene wat mijn aandacht heeft. Daarnaast vraag ik mezelf ook af waarom iets wel of niet goed loopt of waarom ik ergens wel of geen zin in heb.

Zonder welke 5 apps zou je niet kunnen leven?

Ik denk dat ik relatief weinig apps op mijn mobiel heb. Ik schoon mijn mobiel regelmatig op en heb ook maar 1 thuisscherm. De apps zitten in groepen bij elkaar. Op dit moment heb ik 64 apps op mijn mobiel staan. Voordat ik mijn mobiel regelmatig opschoonde had ik er meer dan 200.

Captio en Braintoss – om gedachten en taken te verzamelen.

Apple music – om in de auto muziek te kunnen luisteren.

Weekcal – de beste kalender app voor de iPhone. De hele week in 1 oogopslag. Ik vind deze prettiger dan de standaard Apple kalender app.

Uber en Yellowbrick – voor taxi of parkeren.

Twitter – ik gebruik deze vooral om nieuws vanuit de hele wereld te volgen. Direct via een persoon zonder de media ertussen.

Ik heb een beetje gesmokkeld… door er soms 2 per categorie te noemen. ????

Wat is jouw favoriete kantoorartikel en waarom is het een favoriet?

Een flipover die op tafel kan staan. Dit is een klein model die je makkelijk meeneemt. Het helpt me om na te denken en om mindmaps te maken.

Tijdens welk deel van de dag is je aandacht het meest proactief?

Meestal tussen 08.30 en 11.30 ’s ochtends.

Wat doe je als je moe bent/ als je maar met moeite je aandacht kunt behouden gedurende de dag?

Ik loop geregeld heen en weer om mijn bloedsomloop op gang te houden. Soms loop ik dan twee verdiepingen naar beneden om naar het toilet te gaan, zodat ik weer even kan bewegen.

Wat is jouw beste advies voor stressreductie?

Zorg voor marge in je agenda door niet alles vol te plannen. Marge kun je trouwens overal op toepassen… op je financiën, wanneer je deadlines afspreekt met mensen enz. enz.

Wat is jouw e-mail regime?

Bij voorkeur doe ik in de ochtend eerst gericht focus-werk tot een uur of 11. Daarna pak ik mijn email erbij en bekijk ik, wanneer ik een hele dag op kantoor ben, meestal nog zo’n 3-4 keer mijn inbox voordat ik alles wegwerk.

Wat doe je het liefst tijdens je middagpauze?

Een rondje wandelen. Het maakt niet uit waar ik ben. In de buurt van ons kantoor bevindt zich het Kralingse bos en wanneer ik vanuit huis werk bevind ik me binnen enkele minuten buiten de stad.

Wat is het geheim van jouw productiviteit?

Geen idee. Ik geloof niet heel erg in 1 geheim of truc, maar wel in vol blijven houden en consistentie.

Door Callista Vink