Het Maken van Fouten is Menselijk en OKÉ

Wat hebben superhelden, fantasiewezens en mythische wezens met elkaar gemeen? Ze hebben bovennatuurlijke krachten of ze zijn niet van deze planeet. Wat ben JIJ? Mens, geen Superheld. Hopelijk een Productiviteits Ninja, maar geen Superheld. Waarom zijn mensen dan geschokt wanneer er fouten gemaakt worden? Ze verwachten perfectie. ‘Je best doen’ is niet langer goed genoeg. We zijn echter niet perfect en dat is oké.

“Falen is de sleutel tot succes; van elke fout leren we iets”
– Morihei Ueshiba

Leren
Bezie fouten niet als een deur die toekomstige mogelijkheden buitensluiten. Leer van je fouten en voorkom ze in de toekomst door middel van reflectie. Fouten bouwen je ervaring, kennis en wijsheid op. Je moet fouten maken om vooruitgang te kunnen boeken in deze wereld. Op deze wijze leer je en evolueer je en kun je aangeven wat je fouten zijn voordat het een serieus probleem/kritische situatie wordt.

Stenen Muren
De fouten die je maakt tonen je ware karakter en hoe graag je iets wilt. De fout zelf definieert je niet, maar je reactie erop wel. Stop je of blijf je doorgaan? Bezie deze fouten als een stenen muur:

“De stenen muren zijn er voor een reden. Ze zijn er niet om ons buiten te sluiten. We kunnen dankzij de stenen muren aantonen hoe graag we iets willen. De stenen muren zijn er om de mensen te stoppen die het niet graag genoeg willen. Ze zijn er om de andere mensen te stoppen.” – Randy Pausch

Toon dat je je fouten wilt overwinnen. Bewijs dat je de kracht hebt om door te blijven gaan. Je fouten zullen onthullen of je daadwerkelijk datgene wilt navolgen wat je oorspronkelijk gepland hebt. Op deze wijze kun je je kostbare tijd voor jezelf houden en het toewijden aan andere bezigheden.

Maak het Beter
Gemaakte fouten kunnen rechtgezet worden en het uiteindelijke resultaat kan daardoor beter zijn dan datgene wat je voor ogen had. Geef niet op. Gebruik deze tijd in jouw voordeel en blijf doorgaan. Je faalt niet wanneer je fouten maakt. Bezie het in plaats daarvan als extra tijd. Extra tijd om aan zaken en fouten te werken. Op deze wijze kun je namelijk je problemen adresseren en uitroeien.

Blijf fouten maken. Zolang je blijft groeien en blijft leren komt het goed.

Door Rosie To

Dit is een aangepaste versie van het ‘Het Maken van Fouten is Menselijk en OKÉ’ artikel van juli 2016.