Leren ontspannen als een Productiviteits Ninja

Ontspannen zou makkelijk moeten zijn. We zouden er niet eens over hoeven na te denken. We leven echter in een wereld die te allen tijde verbonden is. Zelfs een Productiviteits Ninja kan het soms moeilijk vinden om te ontspannen. We denken vaak aan datgene wat we de volgende dag moeten doen of aan de zaken die we gisteren en vandaag al hadden moeten doen. Een daadwerkelijk ontspannen gevoel is om die reden bijna niet haalbaar. Dankzij deze tips zul je je echter beter kunnen ontspannen:

Ga offline

Verwijder de technologie die van je ontspannende momenten werkmomenten kunnen maken. We hebben het hier vaak met onze workshopdeelnemers over. Je hoeft niet meer op het kantoor te zijn om op het werk te zijn. Draagbare apparaten, zoals mobiele telefoons en laptops, zorgen ervoor dat we continu verbonden zijn en dat we met slechts een klik onze e-mail kunnen checken. Om de zoveel tijd moeten we ons gewoon loskoppelen. Wanneer je het niet ziet denk je er ook niet aan. Plaats je apparaten achter slot en grendel, schakel je internet uit en geniet van het offline zijn.

Doe een dutje

Soms is slaap de enige vorm van ontspanning die je nodig hebt. Een dutje van 20-60 minuten kan ervoor zorgen dat je je als herboren voelt. Luister naar je lichaam. Probeer ’s middags een dutje te doen wanneer je je loom voelt en laat de koffie eens even lekker staan. Zorg er echter wel voor dat je tijdens je dutje niet in de REM-cyclus belandt. Anders word je nog vermoeider wakker dan je al was. Een dutje is echter een geweldige manier om te rusten en om te ontspannen en daarnaast kan het ook je prestaties verbeteren.

Drink kamillethee

Dit drankje heeft vele voordelen. Het verlicht stress en angsten en de antioxidanten beschermen het lichaam tegen ontstekingen en chronische ziekten. Daarnaast smaakt het ook nog eens lekker. Er zitten dus eigenlijk alleen maar voordelen aan verbonden. Waar wacht je nog op? Zet nu gelijk een lekkere kop kamillethee voor jezelf.

Lees

Niets is beter dan een goed boek. Het is een goede manier om te ontsnappen. Uit een studie van de Universiteit van Sussex blijkt dat lezen, in vergelijking met andere methoden, de meest effectieve methode is om te ontspannen. Het stressniveau daalde namelijk met 68% en dat was het hoogste resultaat. Zorg er echter wel voor dat je een boek kiest waar je mee kunt ontspannen en waar je niet ‘stiekem’ verder mee werkt. Kun je wel wat tips gebruiken? Wat dacht je van: ‘Zo word je een Productiviteits Ninja’, ‘How to be a Study Ninja’ of ‘Work Fuel – The Productivity Ninja Guide to Nutrition’?

Ga wandelen

Een wandeling kan precies datgene zijn wat je nodig hebt als je graag wat actiever wilt zijn. Vooral wanneer het hand in hand gaat met een mooi uitzicht. Wanneer je in een stad woont kan een wandeling in een park je ook helpen ontspannen. Er wordt extra endorfine vrijgegeven en die enfordine zorgt ervoor dat je minder strest en dat je een beter humeur hebt. Daarnaast ben je ook licht aan het bewegen.

Schrijf

Je doet je stressniveau een groot plezier wanneer je je zorgen en je gedachten opschrijft. Het maakt hierbij niet uit of het een verhaal of een soort van dagboek is. Wil je je frustraties kwijt? Schrijf alles dan op en gooi de vellen papier daarna weg. Het schrijven zelf is een creatieve uitlaat waarmee je je gedachten en je emoties kunt beheren. Laat je creatieve sappen vloeien!

Dit zijn slechts enkele manieren om beter te ontspannen. Hoe ontspan jij? Laat het ons weten via @thinkprodNL.

Door Rosie To