5 Dingen die je kunt doen als je offline bent

Deze blogpost schrijf ik terwijl ik onderweg ben van Amsterdam naar Minneapolis. Dat betekent offline zijn voor ongeveer 8 uur. Naast vliegen zijn er meer plekken waar je offline bent. Hoe kun je die tijd goed benutten? Time management bestaat eigenlijk niet meer, ik spreek liever over aandachtsmanagement.

Ik had van tevoren bedacht wat ik tijdens de vlucht gedaan wilde krijgen. Als ik op reis ben heb ik alleen mijn iPhone 8 Plus bij me, ik heb gemerkt dat ik daar bijna alles op kan doen, dus geen reden om de laptop mee te imageslepen. De combinatie van alleen mijn iPhone en offline zijn betekent een enorme kans om met heel veel focus te werken aan een paar taken. Ik ben als ik dit intik bijna 3 uur onderweg en van de dingen die ik wilde doen tijdens de vlucht heb ik er al 6 af. Vandaag zit ik op een dagvlucht, deze vluchten zijn voor mij vooral productieve vluchten. Terug neem ik het liefste een nachtvlucht en dan slaap ik een groot gedeelte van de vlucht.

De iPhone zorgt voor focus omdat ik daar maar 1 scherm tegelijk voor me heb. Ik ben dus niet snel afgeleid door andere programma’s maar zit met al mijn aandacht bij 1 ding. Dat lukt me op de computer ook wel, maar de kans op afleiding is groter. En offline zijn zorgt ook voor extra focus, geen binnenkomende mail, berichtjes of meldingen. Hieronder noem ik 5 dingen die je kunt doen als je offline bent en je alleen je iPhone bij je hebt.

1. Stukken reviewen

In de voorbereiding had ik een aantal pdf bestanden gemaakt van documenten die ik wilde reviewen. Ik gebruik Evernote en op de iPhone kan ik heel gemakkelijk annotaties in die documenten maken als ik opmerkingen heb. In het begin is het wellicht even wennen om dat zo te doen, maar als je het een paar keer hebt gedaan is het een hele snelle en handige manier om documenten te reviewen en van commentaar te voorzien. Na het reviewen kan ik ze meteen doorsturen. Want hoewel ik geen verbinding heb kan ik wel alvast mails klaarzetten. Die worden dan verstuurd zodra ik in het hotel weer online ben.

2. Wekelijkse checklist doornemen

Dit is een favoriete taak. Wekelijks tijd nemen om mijn wekelijkse checklist door te nemen lukt altijd wel, maar als ik offline ben neem ik er vaak extra de tijd voor. Vooral het nadenken over de grotere lijnen lukt prima. Ook kom ik vaak tijdens zulke momenten net iets meer toe aan het opschonen van mijn lijsten.

3. Schrijven

Het lukt mij vaak niet om hele lappen tekst te schijven, daarvoor is de ruimte in een Economy stoel te klein, maar kortere stukken zoals blogposts, uitwerken van aantekeningen werkt goed. Naast mijn iPhone heb ik een handig opvouwbaar bluetooth toetsenbord, zodat het typen bijna net zo gemakkelijk gaat als achter mijn bureau.

4. Lezen

Op mijn iPhone gebruik ik de Kindle app veel, ik heb bijna mijn hele ebook verzameling mee. Wat voor mij erg prettig werkt is dat ik tijdens de trip een aantal boeken snel doorlees. Ik heb snellezen geleerd en bepaalde boeken lenen zich ervoor om zo snel te scannen om relevante informatie eruit te filteren en juist die gedeelten goed te lezen.

5. Nadenken

Als vijfde noem ik nadenken. Nadenkwerk is vaak iets wat er bij mij bij inschiet omdat er altijd nog wel wat anders te doen is. Maar als je toch op een rijtje zit en niet veel kan bewegen is dat een goede omgeving om over een aantal projecten of problemen na te denken. Dat doe ik het liefst brainstormend met mezelf door over het project of probleem een mindmap te maken. Zo orden ik meteen mijn gedachten.

Het leuke aan de taken die ik hierboven beschreven heb is dat je ze mooi kan afwisselen waardoor je je niet snel gaat vervelen. En vergeet ook niet om af en toe even te pauzeren met een film of mooie muziek. Ik ga nu deze blogpost af is namelijk de Bourne Legacy kijken…