Productiviteit bereik je door te slapen

We maken ons er allemaal weleens schuldig aan… We willen dat er meer dan 24 uur in een dag zit en daarom denken we dat we dat probleem kunnen oplossen door wat langer door te werken. Misschien wel tot diep in de nacht. Want ja, die deadline wacht niet op mij, ik heb het veel te druk en er wachten nog andere dingen op me.

Maar mag ik je iets vragen? Hoe voel je je nou de volgende dag? Zit je vol met energie, ben je klaar om productief aan de gang te gaan? In de meeste gevallen (behalve na misschien een hele kan koffie gedronken te hebben) zal het antwoord nee luiden. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je jezelf waarschijnlijk uit bed hebt moeten trekken en dat je letterlijk naar elke pauze toe leeft of zelf maar pauzes begint te creëren. Alle taken die voor me lagen daar denk ik ineens iets minder serieus over na en aan het einde van de dag heb ik niets bereikt… Behalve dan dat ik trots ben dat ik deze dag overleefd heb. Zoals we zelf ook wel weten is dit dus niet de weg die we vaak moeten bewandelen als we productief willen zijn en door middel van die productiviteit, zonder stress, onze doelen willen bereiken.

lifehacker

Het antwoord voor een productief en een succesvol leven is dus simpel! Ga op tijd naar bed en ga slapen. Krijg die aangeraden 8 uur binnen, sta vroeg op en ga aan de gang met je werkzaamheden terwijl je fris bent. We krijgen soortgelijk advies als we leren autorijden. Wat is één van de dingen die ze ons leren? Stap niet achter het stuur als je oververmoeid bent. Waarom niet? Je reactietijd is aangetast en je hebt dan geen tijd om te reageren op omstandigheden die veranderen in het verkeer. Er is dus een grotere kans op een ongeluk. Gebruik datzelfde voorbeeld voor de rest van je leven, je doelen, je dromen… alles… Slaap je door je leven heen of ben jij degene die uitgerust voordeel trekt van alle mogelijkheden die jouw kant opkomen? Anticipeer jij veranderingen en heb je genoeg tijd om erop te reageren, zodat die veranderingen in jouw voordeel kunnen werken?

Ik weet het, we zijn allemaal anders en we leven/werken op verschillende manieren. Ik zei ook niet dat dit gemakkelijk zou worden. Het is iets waar we (als dit niet al een gewoonte is) aan moeten werken. Hard aan moeten werken, je toekomst staat immers op de het spel. Dus wat kun je doen?

– Maak een schema en bepaal om hoe laat je naar bed moet gaan om rond de 7/8 uur slaap binnen te krijgen. Praat er met je partner over zodat jullie er samen aan kunnen werken of spreek af met een groep vrienden dat dit jullie nieuwe voornemen is en ga ervoor. Hou elkaar ook op de hoogte en steun elkaar. Je weet het, iets wordt een routine als het 30 keer gedaan wordt

– Weet ook welke activiteiten je voor het slapen gaan moe maken en welke activiteiten je hersenen stimuleren. Je wilt namelijk ontspannen in slaap vallen

– Het kan voorkomen dat je net zoals ik te veel nadenkt en daarom niet in slaap kunt vallen. Maak dan de afspraak met jezelf dat je na een bepaald tijdstip niet meer over die dingen nadenkt, omdat je er nu toch niets aan kunt doen en morgen ben je fris en heb je waarschijnlijk nieuwe inzichten

– Leg ook alle elektronische apparaten zoals mobieltjes en iPads buiten je bereik. Het is namelijk te verleidend om te gebruiken wanneer je denkt dat je toch niet kunt slapen en uiteindelijk ben je dan weer uren verder en heb je je kans om een goede nachtrust te krijgen weer gemist

– Eet niets meer voor het slapen gaan, je lichaam is dan namelijk meer bezig met het verbranden van je voedsel dan met het slapen. Zoals de meesten van jullie wel weten betekent slapen ook herstellen dus op sommige punten zijn we na het slapen dus letterlijk een nieuw persoon. Laat de snacks laat in de avond dus liggen

– Het wordt aangeraden om je routine elke dag van de week te blijven volgen. Op deze wijze is je lichaam voorbereid op wat er komt en bestaat er ook geen gevaar dat je je routine verlaat. Natuurlijk zijn er soms uitzonderingen, feestjes etc. Maar zorg er dan wel voor dat je na die uitzonderingen wel weer gelijk met je routine begint

Wat nou als je nieuwe routine in eerste instantie een succes leek te zijn maar later, door omstandigheden, viel je toch van de wagen? Opgeven dan maar, dit is toch niets voor mij? Nee! Zoals Graham Allcott ons al vaker geleerd heeft zijn we mensen en geen superhelden. Het kan weleens mis gaan. We leren door middel van vallen en opstaan. Als het fout gaat, dan gaat het fout. Kan gebeuren. Maar zorg er dan wel voor dat je iets van die fouten leert. Waar ging het mis, wat vind ik moeilijk, waar kan ik mijn routine aanpassen zodat het in de toekomst beter gaat? Dat zijn de vragen die we onszelf moeten stellen. Ook je doelen moet je goed voor ogen houden, wat je wilt bereiken is je ware stimulans. Je moet onthouden dat het niet alleen maar om mooie dromen gaat, het gaat om je gezondheid en je productieve leven. Maak je dromen daarom werkelijkheid!

Door Callista Vink