*Dit artikel is geschreven voor kennis professionals die hun werkdag zo efficiënt mogelijk willen inrichten. Onze missie is om ‘kennisprofessionals ‘s avonds weer trots te laten zijn op wat ze overdag presteren.’ Wil je elke week zo’n artikel ontvangen? Volg ons dan op LinkedIn, of schrijf je hier in.
Kennisprofessionals zijn gewoon slecht in werken
Dit zeg ik met alle respect, maar ik meen het wel. Deze mening is voornamelijk gebaseerd op de reacties van de duizenden kennisprofessionals die ik heb getraind.
Het zit zo.
Kenniswerkers spenderen (veel) te veel tijd aan Shallow Work, oftewel oppervlakkige werkzaamheden.
Deze term (Shallow Work), samen met ‘Deep Work’, zijn verzonnen door één van onze helden Cal Newport, auteur van boeken als ‘So Good They Can’t Ignore You’ en – jawel – het briljante ‘Deep Work’.
Hoe zit het precies?
Shallow Work zijn taken die vrijwel iedereen, zonder zware cognitieve inspanning, zou kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan het beantwoorden van korte e-mails, whatsapp, social media, maar ook:
· zinloze gesprekken/discussies voeren over zaken waar al beslissingen over zijn genomen
· vergaderingen zonder inhoud
· alle korte to-do’s die minder dan 30 minuten breinwerk vergen.
Natuurlijk, er zijn veel Shallow Work werkzaamheden die urgent zijn en misschien ook belangrijk. Voer ze dan ook zeker uit.
Het probleem is, dat veel kennisprofessionals gedurende de dag terugvallen op deze oppervlakkige taken – ze multitasken continu om ‘even’ dit-of-dat te doen.
Dit voelt goed op de korte termijn, maar aan het einde van de dag heb je eigenlijk niks substantieels uitgevoerd. Het zijn ‘lege’ werkzaamheden, die je:
a. geen langdurig werkgeluk opleveren (dus niet: ‘ik ben trots dat ik dit heb gedaan’)
b. niet bijdragen aan het groeien van jouw mastery, oftewel je skillset waarmee jij je zult onderscheiden (en daarmee je carrière zult versnellen)
Waarom Deep Work veel belangrijker is
Deep Work is het tegenovergestelde van Shallow Work. Dit zijn werkzaamheden waarvoor je cognitieve focus nodig hebt, en weinig afleiding. Dit zijn blokken van 1-3 uur waarbij je je uitsluitend focust op 1 taak – zonder enige afleiding.
Deep Work is ontzettend belangrijk om elke dag in te plannen, want dit zijn de werkzaamheden die je écht vooruit brengen in het behalen van je doelen:
· projectdoelen
· teamdoelen
· organisatiedoelen
· persoonlijke doelen
Maar hoe zorg jij ervoor dat je elke werkdag Deep Work uitvoert?
Stap 1: Meet jouw cognitieve piekuren
Om succesvolle Deep-Work-werkblokken in te plannen, raad ik je aan om 1-2 weken lang bij te houden op welke momenten jij op je scherpst bent. Dit zijn dus de momenten waarop de tijd vliegt en je échte meters maakt op je werk. Je bent dan als het ware in ‘flow’.
Schrijf deze op en je zult merken dat er een patroon herkenbaar is.
Stap 2: Plan je Deep Work in op je piekuren
Wanneer je jouw piekuren helder hebt, ga je deze vervolgens matchen met je meest cognitieve werkzaamheden, oftewel je Deep Work werkzaamheden.
Dit betekent dat je ‘s avonds dan wel ‘s ochtends de tijd neemt om de meest uitdagende taken (in termen van breinbelasting) in te plannen in het tijdvak wanneer jij op je scherpste bent.
Stap 3: Regel het met je collega’s/baas
De grootste tegenstander van Deep Work is afleiding.
Afleiding door collega’s, afleiding door e-mails, afleiding door je telefoon, afleiding door tabbladen, etc.
Wil je succesvolle dagen creëren met Deep Work, zorg ervoor dat jouw werkomgeving tijdens deze blokken zo minimalistisch mogelijk wordt ingevuld.
Resultaat van Deep Work: flow + resultaat + geluk
Als er 1 onderdeel belangrijk is van alle time-management-tips die je zult lezen en leren, dan is het wel dat jij jouw cognitieve piekmomenten kent en deze ook daadwerkelijk benut met Deep Work!
Want wie wil niet elke dag eindigen met de zekerheid dat je de belangrijkste taken hebt afgerond? Al heb je ze niet afgerond, maar heb je geweldig veel meters kunnen maken, dan nóg kom je met een voldaan gevoel thuis!
Dank voor het lezen
Ik hoop dat het een waardevolle tip voor je was. Als je toevoegingen hebt hierop, dan hoor ik het graag.
Voor nu wens ik je in ieder geval succes om met deze tactiek meer rust te creëren in je werkdag.
Wil je elke week zo’n artikel ontvangen? Volg ons dan op LinkedIn, of schrijf je hier in.