Motivatie dankzij een stukje taart?

Wanneer we successen vieren nemen de meesten van ons het er graag van en om eerlijk te zijn zal je vergadering ineens meer aanwezigen hebben wanneer je een stuk taart aanbiedt. Maar is een stuk taart om de zoveel tijd werkelijk de drijfveer van onze motivatie als Productiviteits Ninja teams?

Het antwoordt is waarschijnlijk ‘niet echt’. Het stukje taart is leuk en lekker maar de boodschap die daarachter ligt is de werkelijke motivatie. Het geven van een taart is een mooi gebaar maar er moet meer gebeuren om ervoor te zorgen dat je team zich geïnspireerd en gemotiveerd voelt. Misschien vraag je je af hoe je je team gemotiveerd kunt houden. Maak je geen zorgen, want wij hebben een aantal antwoorden voor je.

1. Vier je successen

Wanneer we druk bezig zijn nemen we vaak geen pauzes. Het is daarom belangrijk om een stapje terug te doen en om te kijken naar datgene wat je bereikt hebt en om dat ook te vieren. Als manager moet je ervoor zorgen dat daar tijd voor wordt vrijgemaakt. Let op, het hoeft niet altijd om werk gerelateerde zaken te gaan. Je team zal het namelijk ook waarderen als ze ondersteuning krijgen gedurende belangrijke evenementen in hun leven en zeges die te maken hebben met hun persoonlijke ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen. Je houdt je team tevreden en gemotiveerd door ze te laten weten dat je niet alleen om hun werk geeft maar dat je ook persoonlijk om ze geeft.

2. Lekkernijen en nog veel meer

Zoals al eerder werd gezegd zijn we niet veel teams tegengekomen die een stukje taart zo af en toe niet zouden waarderen, maar er komt meer bij kijken. Het succes van je team en je organisatie is in grote mate afhankelijk van de mensen in jouw organisatie. Wanneer je briljante mensen aanneemt zal er geweldig werk worden gecreëerd en zullen er geweldige dingen gebeuren. Salarissen zijn van cruciaal belang voor de motivatie van jouw team, maar iedereen waardeert een schouderklopje zo nu en dan. Phil van HR bijvoorbeeld vindt chocolade koekjes echt heel erg lekker en hij heeft net een geweldig rapport in elkaar gezet. Waarom ga je niet even naar zijn bureau, nadat je snel naar de winkel bent geweest om een pak koekjes te kopen, zodat je hem kunt laten weten dat hij geweldig werk heeft verricht? Is Annie van boekhouding bij een recent project heel erg ondersteunend geweest? Zeg dan tegen haar dat ze eerder naar huis kan gaan vandaag zodat ze nog van de zon kan genieten.

Je hoeft geen geld of taart naar je team te gooien om er zeker van te zijn dat ze zullen blijven. Het helpt al als je ‘Dank je wel’ zegt. Een onderzoek dat door Dan Airley werd gehouden in zijn boek Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations, toonde aan dat de meeste mensen voor een compliment kiezen wanneer ze de keuze hebben uit 3 verschillende beloningen voor het voltooien van een taak; gratis pizza, een compliment van je baas of een geldprijs.

3. Maak het openbaar

We waarderen een e-mail van onze manager, maar soms willen we dat iedereen weet dat we succesvol zijn. Wanneer het mogelijk en gepast is kan er publiekelijk lof gegeven worden. Waar dat plaatsvindt is afhankelijk van jou en je team maar een vergadering of een virtuele setting zoals Slack behoren zeker tot de mogelijkheden. Bespreek het tijdens je eerstvolgende vergadering en kijk waar mensen zich het meest zelfverzekerd bij voelen.

Ondanks het feit dat het leuk is om taart op het kantoor te hebben, kunnen de zoete woordjes ‘dank je wel’ vele malen effectiever zijn!

Op welke manier motiveer jij jezelf en/of je team? Laat het ons weten door onderaan een opmerking te plaatsen of Tweet ons via @thinkprodNL.

Door Caitlin Fox