Hoe je taken waar je tegenop ziet toch afkrijgt!

Iedereen heeft wel van die taken op je takenlijst staan die gewoon niet afkomen. Als je ze al ziet staan krijg je dat onbestemde nare gevoel. Je weet dat het moet, maar je kunt het gewoonweg niet opbrengen om ermee te starten. Ik heb er ook altijd wel een paar rondhangen. En soms staren ze me een paar dagen aan.

Zelfs de meest geavanceerde tool helpt je niet om die taak gedaan te krijgen. Ook time management systemen nemen dit probleem niet voor je weg. Voor deze klussen heb je iets anders nodig.

pomodoro-nieuwVoor mij werkt de Pomodoro techniek. En daarom is de Pomodoro is één van de technieken die we in onze workshops behandelen. In essentie is het zo simpel dat je misschien niet gelooft dat dit je gaat helpen. Maar gek genoeg doet het dat wel. Omdat het gebruik maakt van een paar wetmatigheden.

Wat is het?

De Pomodoro techniek is een specifieke manier van werken aan taken. Je kiest een taak uit, pakt een kookwekker of speciale app Focustime voor iOS of ClearFocus voor Android. Er zijn ook varianten voor Windows en OSX, google maar op pomodoro.

Het idee is dat je de kookwekker of app op 25 minuten zet. Voor mij is het vooral belangrijk om dat specifieke geluid van een kookwekker te horen. Na de 25 minuten heb je 5 minuten pauze en dan begin je aan de volgende 25 minuten. Tot dat je de taak of set van taken waar je tegen aanhikt afhebt. En na 4 Pomodoro’s neem je een langer pauze, 20 of 30 minuten. Op de website van Francesco Cirillo, de bedenker van de Pomodoro techniek vind je een korte beschrijving van het idee erachter.

Waarom is pomodoro succesvol?

Zoals ik al schreef maakt de techniek gebruik van een paar wetmatigheden en die gebruik je in je voordeel als je deze methode gebruikt. De methode maakt zonder dat je het doorhebt gebruik van onze wil om te winnen. De tikkende klok zet je brein en lijf in de modus om te presteren. Je gaat het opnemen tegen de klok om zo ver mogelijk met de taak te komen. In lijn daarmee activeert de methode ook nog eens het prettige gevoel van beloning. Veel apps maken daar gebruik van door je een ster te geven als je een pomodoro hebt gedaan. Voor mij is het rinkelen van de wekker al voldoening genoeg! En wat het ook nog bewerktstelligt is dat het gebruik maakt van de Wet van Parkinson. Die wet zegt dat beschikbare tijd voor een taak bepalend is voor het afkrijgen ervan. Parkinson definieerde het als “Work expands to fill the time available for its completion”. Als je een uur voor iets uittrekt duurt het een uur, terwijl het ook wel in 45 minuten af kan zijn.

Hoe kun je met Pomodoro beginnen?

Om het concept succesvol uit te proberen heb je een blok tijd van 2,5 uur nodig. Maak een lijstje van taken die te lang op je lijst staan en belangrijk zijn. Zorg dat de lijst niet te lang is, in die 2,5 uur heb je ruim anderhalf uur echte werktijd, dus stem je lijstje daarop af.

Pak een kookwekker of download een app. Na iedere 25 minuten neem je even een korte pauze. Pak wat te drinken, loop een rondje of check Facebook als dat ontspannend voor je is. Doe er 4 achter elkaar aan en neem dan een half uur pauze.

Probeer het gewoon een keer en laat ons weten wat je ervan vond.