Niet alledaags zijn: Fika op het kantoor

Productiviteit tips en trucs komen in verschillende vormen en maten voor. Eén van onze favoriete voorbeelden van niet alledaagse productiviteit, die je zelf ook op je werkplek zou kunnen introduceren, is de Zweedse ‘fika’ traditie.

Binnen de Zweedse cultuur is fika feitelijk een soort van koffie en cake pauze die genomen wordt gedurende de werkdag. Volgens Helene Henderson, de auteur van ‘The Swedish Table’ moet je “imponeren, zeven verschillende gebakken items serveren en je moet over het weer kunnen praten” wanneer je deelneemt aan een traditionele Zweedse fika.

Het concept zelf kan echter vrij ruim genomen worden. Je kunt met vrienden, familieleden of collega’s een fika houden, met of zonder cake (ook al raden we cake ten zeerste aan) en je kunt de koffie gemakkelijk met thee, sap of iets anders vervangen.

Fika op de werkplek – waarom?

Fika is een geformaliseerde sociale regel in Zweden en op vele kantoren wordt deze traditie en het inplannen van een collectieve pauze aangemoedigd. Het nemen van een pauze kan tegen al je instincten ingaan om ‘dingen gedaan te krijgen’, maar het heeft juist het tegenovergestelde effect.

De productiviteit verbeteren met behulp van geformaliseerde pauzes

Geformaliseerde pauzes (zoals fika) geven weer dat managers en werkgevers op een actieve wijze het belang van pauzes erkennen. Je kunt het dus voor een aantal minuten wat rustiger aan doen en je kunt jezelf van je werkomgeving verwijderen, zodat je je nog frisser voelt wanneer je terugkomt en weer aan het werk gaat.

Terwijl het promoten van sociale pauzes voor een betere relatie tussen collega’s kan zorgen, zorgt het inplannen van socializen ervoor dat andere sociale afleidingen gedurende de dag voorkomen kunnen worden. Collega’s hebben een pauze waar ze naar uit kunnen kijken en dat zorgt ervoor dat ze ongestoord meer werk kunnen verrichten totdat het tijd is voor een ingeplande fika.

Bij productiviteits training gaat het om goede aandachtsmanagement en dankzij ingeplande pauzes kun je rondom de pieken en dalen van je aandacht heen werken, zodat je er het meeste uit kunt halen.

Wat houdt je tegen? Probeer zelf de Zweedse koffiepauze te introduceren op jouw werkplek en ervaar de voordelen!