Pas je routine(s) aan

Een routine kan iets goeds zijn. Dankzij routines kun je gedurende een bepaalde tijdsperiode je persoonlijke doelen behalen, je kunt het meeste uit je ochtenden of avonden halen en je kunt positieve en persoonlijke Productiviteits Ninja gewoontes ontwikkelen

Wanneer je je dagelijkse routines echter niet regelmatig update kun je het risico lopen dat je niet meer weet waarom je bepaalde gedragingen aan het herhalen bent. Wanneer je routines oud aan beginnen te voelen of wanneer je iets doet omdat je het gewoonweg elke dag doet, niet wetende waarom het ook alweer onderdeel uitmaakt van je routine, is het misschien tijd om een aantal veranderingen aan te brengen.

Maak gebruik van een 30-daagse uitdaging

Het geweldige van een 30-daagse uitdaging is dat het einde altijd in zicht is. Wanneer je een hardloopsessie van 20 minuten wilt gaan implementeren in je dagelijkse routine is het makkelijk om uitvluchten te vinden, je hebt immers een oneindige hoeveelheid dagen voor je liggen om te gaan hardlopen. Op een gegeven moment (behalve als je heel veel zelfdiscipline hebt!) besluit je dat het er gewoon niet van gaat komen en dat het geen onderdeel meer zal uitmaken van je routine. Waarschijnlijk heb je op dat moment al weken een hekel aan het hardlopen.

Door iets te doen voor een vastgestelde tijdsperiode van 30 dagen kun je jezelf gemotiveerd houden omdat de finishlijn zich om de hoek bevindt. Daarnaast geeft het je ook de kans om een grotere uitdaging aan te gaan of om iets te doen wat meer tijd in beslag neemt en waar je misschien gedurende een langere periode geen grote hoeveelheden tijd aan zou kunnen besteden. Je kunt ook elke maand een andere uitdaging uitproberen, denk bijvoorbeeld aan onze ‘Niet Alledaags zijn’ uitdaging, en je hersenen druk bezig houden met vele verschillende activiteiten. Slechts één per keer, voor nu!

Zet een uur voordat je naar bed gaat al je toestellen uit

Je hebt dit waarschijnlijk al eens eerder gehoord maar daar is een reden voor. Het helpt je te ontspannen, het geeft je ogen een welverdiende rust en het zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Door dit te doen geef je jezelf een heel uur, dat je anders aan Netflix/Twitter zou besteden. Jij bepaalt hoe je dat uur gaat gebruiken, maar een goed boek of een warm bad zijn natuurlijk nooit verkeerd. Of beiden. Je kunt die tijd ook gebruiken om een todo-lijst te schrijven voor de volgende dag of je kunt je lunch alvast klaarmaken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar zeg ‘nee’ tegen schermen!

Plan tijd in om ‘niets te doen’

Net zoals bij het voorgaande punt gaat het hier om wat extra tijd voor jezelf. Als je graag zelfbewust bezig wilt zijn en wilt mediteren, dan kun je hier, afhankelijk van je schema, tijd voor inplannen gedurende je ‘nietsdoen pauze’ die je één keer per dag of één keer per week op je planning hebt staan.

Het is waarschijnlijk ook een goed idee om elke week een gehele avond vrij te nemen zodat je thuis kunt blijven of je kunt je zondagen vrijhouden zodat je regelmatig een vrije dag hebt. Het gaat erom dat je tijd vrijmaakt en dat je jezelf op een gedisciplineerde wijze de pauzes geeft die je nodig hebt.

Hou een dagboek bij

Dit is misschien iets voor je toekomstige zelf. Als je graag je leven vastlegt (en graag terugkijkt met een nostalgisch gevoel) dan is het bijhouden van een dagboek een zeer bruikbare gewoonte en je kunt er een dagelijkse routine van maken.

Zelfs wanneer het nostalgische element je niet echt aanspreekt kan dit nog steeds een bruikbaar onderdeel van je routine zijn. Door dagelijks vast te leggen hoe je dag eruitzag, door bijvoorbeeld puntsgewijs op te schrijven wat je gedaan hebt, kun je zien waar je veel tijd aan besteedt en waar je niet genoeg tijd aan besteedt. Misschien zie je bepaalde patronen die saai zijn geworden, waar je misschien niet eens meer over hoeft na te denken, of misschien zie je regelmatig blokken met vrije tijd voorbijkomen die voor iets nieuws gebruikt zouden kunnen worden.

Heb jij dagelijkse routines? Zoals altijd kun je met ons chatten via @thinkprodNL.

Door Steph Rathbone