De Productiviteits Ninja gids voor voeding

De bestsellerreeks wordt uitgebreid met het boek ‘Work Fuel: The Productivity Ninja Guide to Nutrition’. In dit boek zullen we je laten zien hoe je je prestaties een boost kunt geven, hoe je je focus kunt verbeteren en hoe je jezelf succesvol kunt eten door slimmere keuzes te maken. Onze aanpak wordt door de wetenschap ondersteund, het is makkelijk te begrijpen en na te volgen en het heeft op de lange termijn een ingrijpend effect op je energieniveau en je productiviteit. Als voorproefje zullen we in dit artikel de negen hoofdpunten van deze aanpak voor je uiteenzetten.

1. Wees een ‘fuelie’

Goede voeding is brandstof voor de hersenen.

Laten we met het meest overduidelijke punt beginnen. ‘We zijn datgene wat we eten.’ Of beter gezegd, onze prestaties worden bepaald door de wijze waarop we onze hersenen voeden en ondersteunen. Misschien beschrijf je jezelf als een ‘foodie’. Misschien doe je dat niet. Maar we hopen je in ieder geval te kunnen inspireren om een ‘fuelie’ te worden. Een ‘fuelie’ is iemand die inziet hoe belangrijk het is om meer energie, minder stress en een gezonder lichaam te hebben. Deze mentaliteit zorgt ervoor dat een ‘fuelie’ zijn of haar voeding een upgrade geeft.

2. Lunch is niet voor watjes

Blijf niet achter je bureau zitten.

In de beroemde film ‘Wall Street’ definieerde Gordon Gekko het arbeidsethos van de jaren ’80. De zin “Lunch is voor watjes” werd door vele mensen nagevolgd. Deze gedachtegang is echter helemaal verkeerd. Je bent niet cool wanneer je je lichaam en je hersenen opzettelijk niet van de voedingsstoffen voorziet die je nodig hebt om goed na te kunnen denken. Je wordt daardoor ook zeker niet beter in je werk. Je lunchpauze is juist een investering in je middag.

3. Voedingsmiddelen die een jingle hebben moeten vermeden worden

Eet voedsel dat van planten afkomstig is en dat niet in fabrieken wordt geproduceerd.

Vermijd jingles. In de afgelopen jaren heeft de marketingsector het ‘gezond zijn’ idee helemaal overgenomen. Ze vergroten hun omzet door een strategie te gebruiken die uit twee stappen bestaat:

1. Zeg tegen ons dat iets slecht is
2. Zeg tegen ons dat hun product een laag gehalte van iets heeft of dat het een alternatief voor iets slechts is en dat ons product om die reden de oplossing is.

Wees een ‘fuelie’: het is waarschijnlijk niet de moeite waard om het te eten als een marketingteam ons ervan moet overtuigen om het te eten.

4. Eet de regenboog

Verban beige.

Wil je ervoor zorgen dat de etenswaren op je bord vol zitten met voedingsstoffen? Kijk dan naar de kleuren. We krijgen vaak te horen dat we onze groenten moeten eten, maar groenten zijn niet alleen maar groen. Hoe zit het dus met rode, gele, paarse en oranje groenten? Elke kleur bevat vaak andere voedingsstoffen. Met een regenboog op je bord mis je dus niets. Je kunt de diversiteit al vergroten door iets kleurvols aan een bestaand gerecht toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cherrytomaten, spinazie, geraspte wortel of zuurkool. Je moet er misschien een aantal seconden over nadenken, maar het is een enorme upgrade. Welke kleur ga jij vandaag nog aan je maaltijd toevoegen?

5. Raak bekend met labels

Adopteer de 5 ingrediënten regel.

Havermout is volgens het label vaak het enige ingrediënt van havermout. Voor een ‘fuelie’ zijn zulke voedingsmiddelen vaak de beste keuze, omdat ze minder bewerkt en gemanipuleerd zijn. Ook de verse voedingsmiddelen zonder labels, zoals tomaten, aubergines en appels, zijn voedingswaren die uit slechts één ingrediënt bestaan. Deze voedingswaren zouden je eerste keuze moeten zijn. Dat klinkt logisch, maar het zal je verbazen hoeveel verschillende producten in je keukenkastje een gecompliceerde ingrediëntenlijst hebben. Zodra je een lange lijst met ‘emulgatoren’ en ‘smaakstoffen’ tegenkomt weet je dat het geen slimme keuze is. Check het label en tel de ingrediënten wanneer je voedingswaren koopt. Minder dan vijf is waarschijnlijk al een upgrade.

6. Wees goed voorbereid

Je eet de juiste dingen wanneer je koelkast de juiste voedingsmiddelen bevat.

We willen een gezondere levensstijl, maar we hebben het druk. Het is soms moeilijk om een gemakkelijke en handige optie te vinden die ook nog eens voedzaam is. Het is laat wanneer je na je werk thuiskomt, je bent moe, je hebt geen wilskracht meer en je wilt datgene eten wat je hersenen een schok geeft. Een Productiviteits Ninja is voorbereid en je kunt alleen voorbereid zijn wanneer je vooruitdenkt. Het is als het ware een cadeau dat je aan je toekomstige zelf geeft. Zorg er daarom voor dat je goede voeding in huis hebt of dat je goede voeding bij je hebt wanneer je laat thuiskomt. Laat je toekomstige zelf niet in de steek. Je zult het die dag namelijk net zo druk hebben als vandaag. Geef je toekomstige zelf, kwalitatief gezien, betere opties. Je zult dan namelijk meer energie en weerstand hebben.

7. Wees consistent, het gaat niet om de intensiteit

De schildpad verslaat de haas. Micro verslaat macro.

Het gaat er niet om wat je vandaag hebt gedaan, het gaat erom wat je in het algemeen doet. Het gaat om balans. Mensen proberen maar al te vaak hun slechte eetgewoonten met een jaarlijkse detox te verdoezelen. Of ze voelen zich juist schuldig wanneer ze een stukje taart eten… Ondanks het feit dat ze hun lichaam gedurende de rest van de week van de juiste voedingsmiddelen hebben voorzien. Wees minder streng voor jezelf. Blijf steeds maar weer kleine dingen doen.

8. Het moet voedzaam zijn, niet mooi

Je voedsel is brandstof en het hoeft niet op Instagram komen te staan.

Voedsel is een fetisj geworden binnen onze samenleving. Wij leggen de focus echter liever op voedzaam dan mooi. Het gaat erom dat je binnen vijf minuten gezonde en smakelijke ingrediënten in een schaal kunt gooien. Het leven is niet een etentje. Je hoeft niet elke keer een Instagram maaltijd te zien wanneer je gaat eten. Het is vele malen belangrijker dat je een voedzame maaltijd ziet.

9. Mens, geen superheld

Verbruik je wilskracht niet wanneer je thuis bent.

Je bent een mens, geen superheld en zodra je dat accepteert zul je je bevrijd voelen. En dat gevoel is vooral van belang wanneer je het moeilijk vindt om slechte gewoontes te doorbreken. Hier is een snelle menselijke truc: gebruik je wilskracht thuis niet. Het is de plaats waar je de meeste tijd doorbrengt en om die reden is het belangrijk dat je jezelf geen keuzes geeft. Hoor je de koekjes (net zoals ik) al roepen? Doe jezelf dan een plezier en zorg ervoor dat je ze niet in huis hebt!

Door Graham Allcott en Colette Heneghan