In je leven en in je werk kan het zo maar gebeuren dat er wildgroei ontstaat. Die wildgroei kan ontstaan door allerlei verplichtingen die je bent aangegaan. Nee zeggen is namelijk voor veel mensen een probleem. En je kantoor of huis loopt ongemerkt ook vol met spullen. Dat heeft te maken met een wetmatigheid: de beschikbare ruimte die je hebt heeft de neiging altijd zich te vullen.

Als we als gezin op vakantie gaan dan is het altijd een heel gepuzzel om alle spullen mee te krijgen op vakantie. Wij zijn met zijn zevenen thuis dus je kunt je voorstellen welke uitdaging dat iedere keer weer is. Ik herinner me dat we een flink aantal jaren terug in de aanloop naar de vakantie een andere auto kochten met heel veel ruimte. Ik weet nog dat ik me geen zorgen maakte over het inpakken voor de vakantie.

Maar de wetmatigheid die ik hierboven beschreef zorgde ervoor dat het toch weer passen en meten werd. Op de één of andere manier zorgde de wetenschap dat we meer ruimte hadden er ook voor dat we veel meer gingen meenemen.

stockvault-gardening-tools132194

Dat gebeurt ook in kantoren, in je werk en in je privé situatie. Als je niet oppast en er oog voor hebt loopt het vol. En dan is snoeien nodig, net als in de tuin. Er zijn een aantal redenen om planten en struiken in de tuin te snoeien. En diezelfde redenen gelden ook voor je werk en leven. 

Als Productiviteits Ninja heb je de tools om wildgroei tegen te gaan. Je wekelijkse checklist en je tweede breid helpen je bij het voorkomen van wildgroei. En als er wildgroei is weet je die aan te pakken.

Snoeien om gezond te blijven

Misschien wel de belangrijkste reden om regelmatig te snoeien is dat snoeien in je taken en verantwoordelijkheden je gezond houdt. Misschien liep je er in de aanloop van de vakantie tegenaan dat het allemaal teveel werd. Vlak voor mijn vakantie las ik een artikel dat stress een groeiende reden is voor verzuim.

Tijdens het doorlopen van de wekelijkse checklist houd ik altijd in gedachten of er taken of verantwoordelijkheden zijn die weg kunnen. Het vergt soms durf om onder ogen te zien dat niet alles kan, je kunt niet alles doen en het werk is nooit af. Door met die wetenschap naar je taken en projecten te kijken leer je gemakkelijker belangrijke en minder belangrijke zaken van elkaar te onderscheiden.

Snoeien om meer resultaat te halen
Een van de redenen van snoeien bij planten en struiken is dat het bijdraagt aan meer bloei of vruchten. Het levert dus iets op. Toch voelt het tegenstrijdig om te snoeien omdat het lijkt alsof je dingen kapot maakt. Ik herinner me een voorval waar mijn vader een hortensia in de tuin tot op de grond snoeide. Het volgende seizoen was de hortensia groter en vol met prachtige bloemen. Het loont dus om de snoeischaar door je takenlijst en projecten te halen, omdat het bijdraagt aan een hoger rendement.

Snoeien om ruimte te maken
Zeker als het gaat om spullen is het belangrijk om daarin te snoeien. Ik was een echte verzamelaar en vond dingen weggooien erg moeilijk. Ongemerkt nam al de spullen die ik rondom me verzameld had op kantoor veel ruimte in beslag. Niet alleen fysieke ruimte maar ook mentaal. Dat merkte is pas echt toen ik veel had weggegooid. Er onstond letterlijk ruimte in mijn hoofd.

Tip: Neem tijdens het doornemen van je wekelijkse checklist 5 minuten de tijd om 1 plek in je kantoor te ontdoen van onnodige en overbodige spullen door die weg te gooien.