De ‘A’ is van Aandacht

Onlangs is een nieuw boek verschenen geschreven door Graham Allcott – oprichter van Think Productive. De titel van het boek is “Introducing Productivity – a practical guide”. Het is uitgegeven door Icon Books, ook uitgever van de bestseller ‘How to be a Productivity Ninja’. Het is een praktische gids met een verfrissend ABC over productiviteit. In de komende blogposts besteden we aandacht aan de belangrijkste letters. We beginnen met de letter ‘A’.

“A is van Aandacht”

Je aandacht is een van de meest waardevolle middelen die je tot je beschikking hebt. Het is veel schaarser dan tijd! Heb je weleens gehad dat je aan het einde van de dag nog van alles te doen had, daar ook nog gemotiveerd voor was en alles bij de hand had, maar dat het je toch niet lukte? Je kunt dan denken dat het aan de tijd ligt die op is, maar in werkelijkheid is je aandacht ‘op’.

Er zijn verschillende manieren om je aandacht te ‘managen’. Het is mogelijk om je geest en lichaam te beheersen en te zorgen voor meer en betere aandacht door te letten op organisatievormen, technologie, gewoontes, psychologie, voeding en andere praktische manieren.

Aandacht als een Kunst

De ‘kunst’ van Aandachts Management en productiviteit ligt in het vinden van je eigen persoonlijke manier om in een staat te komen van wat psychologen ‘flow‘ noemen. Dit is een toestand waarin je helemaal aanwezig bent in het ‘nu’ en waarbij je aandacht zich volledig richt op datgene wat je aan het doen bent. De meeste mensen ervaren dit  maar af en toe, meestal op momenten als ze naar een deadline toewerken bijvoorbeeld. Je vergeet dat je trek hebt, je bent je niet bewust van de andere 10.000 dingen die je nog moet doen en je bent voor de volle 100% betrokken bij je werk. Of je ervaart flow omdat je in een crisis situatie zit waarbij er iets aan de hand is dat zo groot is, dat het al je aandacht opslokt. Het is ook mogelijk om deze toestand van flow regelmatig te bereiken in je werk. Je moet er alleen voor zorgen dat je geen last meer hebt van afleidingen.

De ‘kunst’ van productiviteit gebaseerd op aandacht is persoonlijk, minder goed voorspelbaar en op een bepaalde manier uniek voor ieder van ons. In het boek “The Artist’s Way“, beschrijft Julia Cameron over creativiteit als een ‘innerlijk kind’. Deze heeft hetzelfde nodig als een echt kind: bescherming, motivatie, voeding, onderwijs, veiligheid, naar geluisterd worden, behandeld worden als individu en vrij zijn van zorgen en stress. Een belangrijke productiviteitsles is daarom om aardiger te zijn voor jezelf. Veel mensen nemen het zichzelf kwalijk als iets anders loopt dan ze zelf willen, met als gevolg een vicieuze cirkel van stress die zorgt voor lagere productiviteit waardoor je meer stress ervaart enz. Dit is voor niemand goed. Ons instinct en schuldgevoel zitten ons dan in de weg.

Aandacht als Wetenschap

Het wetenschappelijke deel van Aandacht zit in organisatievormen, het gebruik van tools en nieuwe technologie. Dit bouwt voort op wat werkte in het verleden (voor jou of anderen) en in het regelmatig tijd nemen en je aandacht richten om je bewust te worden van je eigen gedrag en gewoontes en te kijken wat werkt voor jou en wat niet. Bij het onderwerp ‘productiviteit’ denken de meeste mensen over dit soort wetenschappelijke zaken. Op allerlei websites over productiviteit lezen ze artikelen als ‘7 geweldige nieuwe android apps’ en ‘wat we van Mozart kunnen leren over productiviteit’.

Om het nieuwe boek van Graham Allcott ”Introducing Productivity” te bestellen Klik hier!