3 manieren om stress op je werk te verminderen

StressWomen

Je begint je werkdag met een blik op je takenlijst en de moed zakt je in de schoenen. Teveel, dat krijg je nooit af. Het gevolg is dat je daardoor niet eens lekker op gang kunt komen omdat stress verlammend werkt. Het is net als een konijn wat niet meer in beweging kan komen als hij in het donker ineens in een fel licht kijkt.

Onderzoek, na onderzoek toont aan dat de gezondheidsgevolgen van stress onmiskenbaar zijn. In Japan hebben ze zelfs een naam voor het ultieme gezondheidsgevolg, karoshi , dood door overwerk.

Ik heb ook perioden gekend waarin ik me opgesloten voelde in het werk door wat er allemaal moest gebeuren. Naast het onprettige gevoel, de onrust en gedoe, merkte ik ook de lichamelijke gevolgen. En dat was voor mij de aanleiding om er studie van te maken en het probleem aan te pakken.

Stress verminderen

Stress komt namelijk door de onzekerheid over het aantal van je toezeggingen en de onzekerheid over de betekenis van je toezeggingen. Stress steekt vooral dan de kop op als je niet precies weet hoeveel werk er eigenlijk is. Het enige wat je weet is dat het veel is. Als je daarbij ook nog niet helder hebt wat belangrijk en minder belangrijk is heb je een grote kans dat je stress enorm toeneemt. Je hoofd geeft het op en je productiviteit neemt af.

Om je productiviteit te verhogen en de stress te verminderen is het belangrijk deze onzekerheden weg te nemen.

Dit kun je bereiken door:

  1. Niet je hoofd te gebruiken om dingen te onthouden. Schrijf al je taken en idee├źn op of voer ze meteen in de computer in. Overzichtelijk op vaste plekken.
  2. Je dag te beginnen door 3 taken voor die dag te selecteren. In plaats van iedere keer de hele lijst met taken te bekijken richt je je alleen op die 3 dingen.
  3. In blokken te werken met regelmatig een pauze. Dan kan door de Pomodoro techniek te gebruiken of bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten met focus te werken.

 
Maak nu je lijstje van drie dingen die je morgen in ieder geval wilt gaan doen.