Tijd besparen door slimmer te typen

Voor kenniswerkers zoals jij en ik is het toetsenbord een van de meestgebruikte gereedschappen. Toch is het opvallend hoe weinig mensen investeren in het gebruik ervan. Toen ik 14 was moest ik van mijn ouders op typeles. In samenwerking met de school werd dit aangeboden en na schooltijd moest ik een uur ‘nablijven’ om te leren typen. Nu ben ik nog niet zo heel oud (vind ik zelf), maar ik kreeg nog les op een echte ouderwetse typemachine. Zo’n ding waar je op moest hakken om het hamertje met de juiste letter op het papier te krijgen…

Vandaag de dag is het volgen van typeles heel normaal en zodra mijn kinderen oud genoeg zijn stuur ik ze ook op typeles. Als je nooit typeles hebt gehad en nog typt volgens de ‘adelaar-methode’ – waarbij je twee wijsvingers al cirkelend boven het toetsenbord af en toe naar beneden duiken om een letter te typen – raad ik je aan om dit alsnog te gaan leren. Wat je leeftijd ook is!

Met tien vingers blind typen is nog maar het begin

Met tien vingers blind kunnen typen op een toetsenbord is echter nog maar het begin. Er is handige software die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet alles wat je wilt schrijven daadwerkelijk hoeft in te typen. De meeste mensen hebben bepaalde stukken tekst of woorden die ze heel regelmatig gebruiken, maar die iedere keer tijd kosten om te typen.

Bijvoorbeeld het zinnetje aan het eind van een email: ‘mocht je verder nog vragen hebben, mail of bel gerust.’toetsenbord Ik gebruik hiervoor het programma Texter. Daardoor hoef ik alleen maar te typen ‘vnv’ en dan op de spatiebalk te drukken. Texter vervangt dan automatisch deze drie letters door het eerder genoemde zinnetje (‘mocht je verder nog vragen hebben…’). Aan het eind van een bericht type ik ‘gm’ en druk op enter of de spatiebalk en het wordt automatisch vervangen door: ‘groeten, Marcel’.

Texter werkt alleen in Windows. Als je een Mac gebruikt is Textexpander aan te raden.

Nooit meer je sofinummer of iban onthouden

Dit is niet alleen tijdsbesparend, het helpt je ook om moeilijk te onthouden informatie zoals je sofinummer of iban altijd goed te schrijven. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden. Ik gebruik bij de meeste afkortingen een hashtag (het teken ‘#’) om te voorkomen dat onbedoeld ook tekst wordt vervangen waarvan ik dat niet wil. Anders kan ik bepaalde woorden nooit meer typen omdat ze altijd automatisch vervangen worden.

 • iban# wordt omgezet in NL94RABO0123456789
 • sofi# wordt omgezet in 123456789
 • tel# voor mijn telefoonnummer
 • kvk# voor ons kvk nummer
 • btw# voor ons btw nummer
 • projectnamen die je veelgebruikt
 • plaatsnamen die je vaak typt
 • postadres
 • email handtekeningen
 • templates voor teksten die je vaak gebruikt (route naar je kantoor of standaard mailtjes)
 • het pad naar documenten die je veel gebruikt (c:/documenten/werk/projecten/onbelangrijk/nietdoen/uitleg.doc)
 • enz. enz. enz.

 

Het grappige is dat ik – om bovenstaande lijst te maken – Texter even moest uitschakelen om te voorkomen dat de genoemde voorbeelden meteen werden omgezet omdat het altijd en overal werkt in welk programma je ook zit…

Download Texter of Textexpander en neem 10 minuten de tijd om drie veelgebruikte woorden of teksten te bedenken die je vanaf nu wilt gaan afkorten. Breid deze lijst langzaam uit.

Als je leuke voorbeelden hebt van teksten die je hebt afgekort, laat dan hieronder een reactie achter.

Veel succes!

Photo credit: amsfrank / Foter / CC BY-SA

Beste Wouter,

Dank voor je aanvullingen en tips! Er zijn vele mogelijkheden.

groet,
Marcel

Er kunnen geen opmerkingen geplaatst worden.