Alle kleine beetjes helpen!

Olifant_FoterEen tijdje geleden las ik het boek van Stephen Guise, Mini Habits, Smaller Habits, Bigger results. Daarin beschrijft Stephen hoe hij in aanraking is gekomen met het concept van kleine gewoonten en hoe die hem hebben geholpen om veel meer te bereiken. De kracht zit hem in belachelijk kleine taken te formuleren voor die gebieden waarin je gewoonten wil gaan opbouwen. Hij gebruikte zelf het voorbeeld hoe hij meer ging bewegen door met zichzelf af te spreken dat hij 1 pushup per dag moet doen. Goede gewoonten stranden vaak doordat ze te groot zijn waardoor mislukking op de loer licht. Zijn aanname is dat je met kleine stappen een cirkel van succes opbouwt die motiveert om verder te gaan. Hij onderbouwt het ook nog eens, waardoor het boek extra leuk om te lezen is. Dit soort boeken lezen doe ik altijd graag en het levert ook altijd inzichten op voor meer productiviteit en plezierig werken.

Al lezend in zijn boek kwam ik op een aantal toepasbare principes die je kunt toepassen in je werk. En één daarvan is het principe dat alle kleine beetjes helpen. Een boek schrijven is een hele klus en de gedachte alleen al zorgt dat je geen voortgang boekt. Maar 100 woorden per dag schrijven is niet zoveel (zoveel was het 210e woord in dit artikel). Maar 100 woorden per dag is wel mooi 36.500 woorden per jaar, ongeveer 120 pagina’s. Het idee erachter is dat je een succesvolle dag hebt als je 100 woorden hebt geschreven,  de meeste dagen zul je meer dan 100 woorden schrijven.

Hetzelfde principe is ook van toepassing op grote projecten of klussen waar je al een tijd tegen aan hikt. Bij mezelf merk ik dat vooruitschuiven dan een mooie uitweg is. Ik heb nu niet genoeg tijd om aan zo iets groots te beginnen. En dat is een vicieuze cirkel. Je hoopt dat er een tijd komt dat het wat rustiger is zodat je het kunt gaan oppakken. Maar als er dan eindelijk een blok tijd lijkt te zijn komen er of ineens dingen tussen of ga je toch weer wat anders doen. Gevolg is schuldgevoel en de belofte dat je de volgende keer beter je best gaat doen.

Het echte probleem

Het probleem is niet dat jij lui bent of niet goed georganiseerd. Je bent ook niet slecht in timemanagement. Dat verwijt je jezelf misschien wel of dat verwijt krijg je te horen van mensen om je heen. Het echte probleem is veel vaker dat je niet goed kunt inschatten wat nog past in je schema. En de omvang van een extra taak of project onderschat je ook te vaak. En als je dan een paar van die harige monsters hebt staan op je lijst lijkt er geen einde aan te komen. Hoe krijg je die grote dingen van je lijst? Je denkt dat je daarvoor een grote hoeveelheid tijd nodig hebt. En die blokken tijd heb je niet dus begin je er maar niet aan. Maar het is net zoals in het oude gezegde: Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje.

5 praktische toepassingen voor jouw dagelijkse werk

Om je op weg te helpen om op een andere manier te kijken naar je productiviteit volgen hieronder 5 voorbeelden om dit principe van kleine stappen in de praktijk te kunnen brengen.

  1. Besteed elke dag in ieder geval 20 minuten aan 1 van je 3 grootste projecten en stel je zelf de vraag hoe je dat project in die 20 minuten echt verder kan helpen.
  2. Drink iedere dag 1 grote beker water.
  3. Gooi iedere dag 1 ding weg dat in je kantoor ligt maar waar je nooit wat mee doet.
  4. Blok iedere week 1 keer 30 minuten om te archiveren (digitaal of papier), bij voorkeur aan het eind van een dag.
  5. Lees elke dag 2 bladzijden, die je verder brengen in je vakgebied. Dat mag een boek zijn maar kunnen ook artikelen zijn.

 
Ik leg dit soort kleine gewoonten vast in een app op mijn mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de WonderfulDay app of Lift. Als een bepaalde gewoonte echt gewoon geworden is komt er een nieuwe voor in de plaats. Ik heb er op dit moment 5, maar ik ben begonnen met twee. Van daaruit ben ik gaan uitbouwen.

Kies er zelf ook een en deel die op Twitter door je tweet te richten aan @ThinkprodNL met de hashtag #kleinmaarfijn. Klik op deze link en je hoeft de tweet alleen nog maar aan te vullen.