Weerstand is zinloos

Zorgen voor momentum aan het begin van de dag als je aan de slag gaat is soms moeilijk. Routines kunnen een handig hulpmiddel zijn om je weerstand te doorbreken zodat je in ‘flow’ komt en lekker aan het werk kunt zijn. Je kunt bijvoorbeeld onderstaand patroon gebruiken om je dag te beginnen.

De vijfde stap is het doen van de vervelendste klus van die dag (dat ene telefoontje waar je tegenop ziet, of dat vervelende verslag dat nog steeds niet af is bijvoorbeeld). Normaal gesproken schreeuwt je weerstand het hardst weerstandals het deze klus ergens op je lijst ziet staan. Door dit soort klussen als vaste gewoonte aan het begin van de dag te doen, is het al klaar voordat je weerstand er erg in heeft. Zeker als je thuis werkt is een dergelijke ochtend routine sterk aan te raden.

1. Drink water
2. 10 minuten bewegen (hardlopen bijvoorbeeld)
3. Douchen
4. Ontbijten
5. Vervelendste klus van de dag doen
6. Dagelijkse Check-list

Uiteindelijk is weerstand zinloos. Weerstand tegen bepaalde taken maakt je werk op de lange termijn moeilijker en vervelender. Tussen allerlei leuke en uitdagende klussen staat zo’n vervelende ‘kikker’ waar je echt tegenop ziet. Als je even lekker hebt gesport heb je nog voldoende endorfine in je lichaam die ervoor zorgt dat je minder weerstand voelt en het toch gedaan krijgt. Mijn eigen ervaring is dat als ik dagen begin met een dergelijke routine dat deze uiteindelijk het meest productief zijn.

Kom je soms lastig op gang in de ochtend? Ontwikkel je eigen ochtendroutine en laat ons horen door een reactie op deze post hoe jouw routine eruit ziet!

door Graham Allcott – oprichter van Think Productive