Prettig het Weekend in – Ninja Style

Veel mensen gebruiken het weekend om bij te werken en in te halen wat ze doordeweeks niet lukt – winkelen, de was, afspreken met vrienden, klusjes in en rond het huis en in veel gevallen: werk.

Wat dacht je ervan om aankomend weekend te gebruiken om je Ninja vaardigheden een beetje op te poetsen?

Je kunt hier uiteraard meer over lezen in het boek ‘How to be a Productivity Ninja’ van Graham Allcott of één van onze Open Workshops bezoeken, maar we geven je hier alvast wat tips en ideeën om dit weekend alvast een begin mee te maken:

Kalmte & Rust – Ga naar de Sportschool

Het nemen van goede beslissingen wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid tijd en ruimte die je vrijmaakt om op een rationele en intelligente manier na te denken.Ninja_zen_calmness

Door te zorgen dat je fit en gezond blijft verminder je niet alleen stress, maar zorg je er ook voor dat je hoofd meer concentratie en energie heeft om beter en helder na te denken en dus betere beslissingen te nemen. Bovendien ga je er beter uitzien als je sport. Win-win-win dus!

Meedogenloosheid – Plan je week van te voren

Meedogenloosheid gaat niet alleen over hoe je informatie verwerkt. Het gaat vooral over hoe je je tijd en aandacht besteedt, waarbij je je alleen richt op dat wat de grootste impact heeft, ten koste van andere zaken die ‘ook belangrijk zijn’.

Doordat er zoveel informatie en keuzes op je af komen, moet je selectief zijn. Dingen niet doen en ‘nee zeggen’, gaan misschien in tegen onze calvinistische aard, maar het is juist iets dat we meer moeten doen. Veel meer. Selectief zijn en bewuste keuzes maken waar je ‘ja’ tegen zegt is een belangrijke vaardigheid vandaag de dag – en ‘nee’ leren zeggen zorgt ervoor dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Kijk eens naar volgende week. Is er iets waar je beter ‘nee’ tegen kunt zeggen?

Je Wapens hanteren – delete al je nutteloze apps

Een Ninja heeft goed ontwikkelde vaardigheden en krijgt veel gedaan. Maar het gebruik van de juiste wapens maakt een Ninja nog effectiever. Ninja_weapon_savvy

Apps en tools zijn er om je te helpen dingen gedaan te krijgen, maar een obsessie voor de nieuwste versies en producten kunnen ervoor zorgen dat het meer een afleiding is. Er zijn geweldige blogs en websites over productiviteit, maar ondanks dat het goed is om bij te blijven op het gebied van technologie en innovatie als het je productiviteit verhoogt, kan het je ook afleiden om je echte werk te doen. Het lezen over een nieuwe app of het uitproberen ervan is op zichzelf ‘dode tijd’ die niet productief is.

Onzichtbaarheid en Camouflage – boek tijd voor jezelf in je agenda

Het beschermen van je aandacht en concentratie is niet makkelijk. Op dit punt is het belangrijk om als Ninja een paar ouderwetse technieken toe te passen.

Plan in je agenda tijd in voor nadenkwerk, lezen of reviewen van documenten, plannen en andere belangrijke activiteiten. Gebruik hiervoor een persoonlijke ‘code-naam’ als je in een omgeving werkt waar anderen in je agenda kunnen kijken en waar je eigen planning niet vanzelfsprekend gerespecteerd wordt als er ‘nadenken’ of ‘lezen’ in je agenda staat.

Behendigheid – Zorg dat je georganiseerd bent

Een Ninja is snel en wendbaar, in staat om vlot te reageren op nieuwe kansen of bedreigingen. 

Een rommelig bureau, een niet bijgewerkte lijst contacten of een tas vol bonnetjes en papiertjes kunnen je productiviteit flink belemmeren. Ruim alles op, maak alles leeg en zorg dat je lijsten, bestanden en agenda bijgewerkt en actueel zijn – je zult jezelf dankbaar zijn volgende week.

Meestal zijn het juist die mensen die van nature niet georganiseerd zijn en een hekel hebben aan lijstjes degenen die de grootste verandering van ‘mindset’ ervaren als ze hun papieren, projecten, inbox en alle andere zaken onder controle krijgen. Het geeft ongelofelijk veel rust als je dit regelmatig doet. Vooral als je dit normaal gesproken niet doet.

Zelfbewust – Pak eens een boek

Ons brein is ons belangrijkste gereedschap. Er zijn veel redenen waarom emotionele intelligentie en zelfbewustzijn zo belangrijk zijn, ze zorgen ervoor dat we actie ondernemen. The lizard brain - a hazard to productivity

Ons brein bestaat uit verschillende delen. Eén ervan wordt wel eens ons ‘reptielenbrein’ genoemd. Deze term werd vooral populair door het boek ‘Onmisbaar‘ van Seth Godin. Het is het deel van de hersenen dat zorgt voor primaire functies als: vechten of vluchten en springt onmiddelijk in de ‘overlevingsstand’ zodra er gevaar is. Het zorgt voor irrationeel gedrag of dat we uiteindelijk dingen doen die we beter niet kunnen doen of dat we helemaal niets doen. Uitstelgedrag dus.

Een andere aanrader is het boek ’the War of Art’ van Steven Pressfield  – een persoonlijk verhaal van de schrijver over z’n strijd en moeite als schrijver tegen wat hij noemt ‘de weerstand’. Deze weerstand is een mindset die voortkomt uit het reptielenbrein en kenmerkt zich door: stress, boosheid, faalangst, angst om succesvol te zijn (!) en allerlei andere emoties die ervoor zorgen dat we niet in actie komen.

(en uiteraard, als je het boek nog niet hebt is het de moeite waard om ‘How to be a Productivity Ninja’ te bestellen!)

Als laatste … Geniet van je weekend!