De 9 eigenschappen van een Productiviteits Ninja: Meedogenloos

Voor de moderne kenniswerker is het nemen van beslissingen cruciaal. Om goed en productief je werk te doen is het belangrijk om sneller en betere beslissingen te kunnen nemen. Daarnaast moet je ook kieskeuriger zijn: snel informatie verwerken om het kaf van het koren te scheiden, door de bomen het bos nog te zien en ook om te zien wat kansen zijn en wat nog veel grotere kansen zijn.

Meedogenloosheid gaat niet alleen over hoe je informatie verwerkt, het gaat er vooral om hoe je je Tijd en Aandacht – de twee meest schaarse middelen die je tot je beschikking hebt – inzet en je alleen richt op datgene wat de grootste impact gaat opleveren. Ten koste van andere dingen die ook ‘belangrijk’ of ‘goed’ zijn.

NEE zeggen tegen jezelf

Door de enorme hoeveelheid informatie die je dagelijks te verwerken krijgt is de enige optie om kieskeurig en selectief te zijn. Het is vandaag de dag een belangrijke vaardigheid om niet overal ‘JA’ tegen te zeggen en vooral te weten wanneer je ‘NEE’ moet zeggen tegen jezelf zodat je niet teveel hooi op je vork neemt. Mocht je toch een keer teveel op je bord hebben liggen. Weet dan dat openheid en heronderhandelen met jezelf en anderen een betere oplossing is dan tegen beter weten in te proberen alles toch af te krijgen en achteraf te moeten constateren dat het niet gelukt is.Ninja_ruthlessness

NEE zeggen tegen anderen

Stel je voor: je zit in een vergadering waar je eigenlijk niet eens bij wilde zijn, maar graag wilde helpen met jou input omdat je ervaring hebt met het onderwerp. De discussie vordert en langzaam komt de vergadering tot een einde en moet worden vastgesteld wie wat gaat doen na afloop… Een aantal van de zaken die worden genoemd, zijn dingen waar jij erg goed in bent en die je al eerder hebt gedaan. Alle ogen richten zich op jou… De weg van de minste weerstand is om dan toe te zeggen, wetend dat je daarmee teveel hooi op je vork neemt en andere zaken in de knel komen. Veel beter, maar vééél moeilijker is het om de discussie terug te brengen naar wat jij zou kunnen bijdragen, gegeven je andere commitments, dan alleen te kijken naar wie iets het beste kan. Je kunt je in zo’n situatie makkelijk schuldig gaan voelen of denken dat je anderen teleurstelt als je nee zegt.  Nee zeggen tegen anderen kan lastig zijn. Het vereist vastberadenheid, helderheid over al je commitments en goed ontwikkelde vaardigheden en tactieken om het op een juiste manier te doen en ‘ongeschonden’ uit de strijd te komen.

Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Kijk in je agenda naar volgende week of er afspraken of taken gepland staan, maar die je gezien je andere taken en verplichtingen beter niet kunt doen. Wat ga jij afzeggen? Laat het ons weten!

Succes!