Deskercise – fitness in je bureaustoel

De zomer is aangebroken maar jij bent nog geketend aan je bureaustoel. Je kunt niet naar buiten om fit te blijven terwijl je buiten mensen ziet bewegen in het zonnetje. Geen zorgen, we hebben onze top 5 ‘deskercises’ op een rijtje gezet. Die kun je doen van achter je bureau om je lichaam en geest actief te houden. Onafhankelijk van de hoeveelheid spreadsheets die je nog moet doorworstelen!

1) Wandel, stuur geen mail

In plaats van een antwoord op een mailtje van een collega te versturen kun je ook even opstaan en naar de persoon toelopen aan het eind van de gang om je reactie te geven. Kun je een probleem meteen helemaal doorspreken en regelen terwijl je je benen strekt en even uit je bureaustoel komt.

2) Bureaustoel op wieltjes? Buitengewoon geschikt voor een kleine workout!

Ga met je rug rechtop tegen de rugleuning van je bureaustoel zitten, hou de rand van je bureaublad vast met je vingers en duim. Vanuit die positie, met je voeten plat op de grond, hou je buik in en gebruik je lichaam als de as om de stoel van links naar rechts te laten draaien en weer terug. Doe dat in setjes van 20 keer een keer of 4, 5 achter elkaar. (1 rotatie is links – rechts – links) Een workout zonder uit je stoel te komen! Kijk voor meer inspiratie hier: https://www.buzzle.com/articles/ab-exercises-at-your-desk.html.

3) Neem eens wat vaker de trap!

Simpel en effectief. Vermijd het moeten wachten op de lift en het gepraat met collega’s terwijl je met de lift omhoog gaat en verhoog je hartritme. Neem de tijd op hoe lang je erover doet en kijk of je je tijd kunt verbeteren iedere keer als je de trap neemt.

 

2F742B02-9E5F-4E28-91ED-EAF2C823A79E

Met dank aan Karolina/kaboompics.com

4) Ga eens wat vaker staan!

Zitten is het nieuwe roken. Het vele zitten op je werk is een risico voor je gezondheid. Iedere 2 uur zitten hindert de bloedsomloop, je bloedsuiker gaat omhoog en je cholestorol niveau daalt tot wel 20%. Met zoiets simpel als een tijd staan terwijl je werkt doe je iets aan de balans in je gezondheid. In bijna ieder kantoor zijn wel plekken te vinden die geschikt zijn om je laptop op te zetten en een tijdje staand emails te beantwoorden of te werken aan een projectplan. Of doe een volgende bespreking staand.

5) Til je benen op

Til, terwijl je achter je bureau zit, één of beide benen gestrekt op en hou ze zo gedurende 5 seconden. Laat ze weer zakken maar raak de grond niet aan. Herhaal dit een keer of 15. Een mooie manier om onopvallend een workout te doen, gewoon achter je bureau. Voeg gewicht toe (rugzak of handtas) om je spieren verder te trainen.

Meer van deze tips? We hebben een ninja exercise board op pinterest met nog meer tips (Engels).