Weg met de jetlag!

Als je voor je werk reist, of als je terugkomt van vakantie na een zeer lange vlucht en de volgende dag weer op kantoor moet zijn, dan weet je dat jetlag een vijand voor je productiviteit kan zijn. Vooral als je in een oostwaartse richting reist, kunnen gevoelens van vermoeidheid en irritatie opbouwen door een verstoring van je slaap wat ervoor zorgt dat je alleen nog maar naar je computerscherm kan staren, zonder veel gedaan te krijgen. Het resultaat kan zijn dat je helemaal niet meer wilt reizen. De waarheid is echter dat je van tijd tot tijd een pauze moet nemen – en jetlag kan onder controle gehouden worden zonder gebruik te maken van chemische medicatie.

holiday-1569608_1280-1024x682

Wanneer we het over jetlag hebben, is het goed om te weten waar we mee te maken hebben. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het circadiaan ritme van ons lichaam – de klok van het lichaam, onze dagelijkse cyclus die onze fysieke en mentale routines reguleert. Wanneer je verschillende tijdzones passeert – vooral als je voorbij de zevende of achtste zone gaat – raakt je systeem verward, het reageert namelijk op het licht om je heen. Als je ooit gezien hebt hoe verbijsterd vogels reageren op een zonsverduistering, dan weet je wel hoe het zit. Om deze redenen kun je jetlag niet echt te lijf gaan met medicijnen, je moet je lichaam in een ritme zien te krijgen dat werkt.

Er zijn een aantal manieren om dit te bereiken, maar je kunt beginnen door jezelf aan de nieuwe tijdzone te houden – ga op de juiste tijd naar bed, zelfs als dit betekent dat je wakker moet blijven terwijl je je slaperig voelt. Ga ook wanneer het daglicht is naar buiten toe, zodat de sensoren in je lichaam kunnen reageren op het licht. Hierna moet je kijken naar de kwaliteit van je slaap en het welzijn van je lichaam om op een maximale wijze te kunnen herstellen.

Voor nog meer tips kun je deze infographic en video bekijken die je laten zien hoe je op een natuurlijke wijze kunt voorkomen dat jetlag je productiviteit om zeep helpt.

Door Amit Raj