Gelukkig blijven op afstand

Het werken op afstand heeft zijn voordelen, vooral op dagen wanneer de treinen weer staken of wanneer het koud is buiten. Als je op afstand werkt moet je jezelf echter ook kunnen motiveren en opvrolijken wanneer je een slechte dag hebt. Zelfs voor de meest georganiseerde en gemotiveerde Productiviteits Ninja kan op afstand werken het humeur soms naar beneden halen. Om die reden hebben we een aantal tips voor je om vrolijk en productief te blijven.

1) Blijf in verbinding staan

Maak gebruik van de technologie die aanwezig is en begin/maak onderdeel uit van gesprekken online. Je kunt bijvoorbeeld een WhatsApp groep aanmaken voor jouw team, waar je het niet alleen hoeft te hebben over alledaagse gebeurtenissen. Onze Productiviteits Ninja’s hier bij Think Productive blijven in contact met elkaar via Slack. Door op afstand te werken heb je het voordeel dat je je in verschillende omgevingen bevindt gedurende een week, deel je nieuwe productiviteit hot spots daarom met jouw team, het kan ze motiveren om op bezoek te komen.

Ook al helpt technologie ons om in contact te blijven met elkaar, zonder daadwerkelijk op het kantoor te hoeven zijn, is het belangrijk om toch om de zoveel tijd naar het kantoor te gaan. Het is fijn om elkaar daadwerkelijk te zien en om bij te praten.

2) Onvlucht je werk

Je kunt gemakkelijk in de verleiding komen om langer door te werken en om snel nog even je e-mail te bekijken wanneer je niet ‘fysiek’ je kantoor verlaat. Zorg er daarom voor dat je een duidelijke scheiding aanbrengt tussen je werkuren en je vrije tijd. Dit werkt ook andersom zo, doe bijvoorbeeld niet de afwas onder werkuren. Neem liever een pauze en maak eens een wandelingetje.

Als je je maar met moeite aan je werkschema kunt houden is het misschien een goed idee om alarmen te zetten voor het begin en einde van je werk. Daarnaast is het belangrijk om ook een aantal herinneringen in te stellen, zodat je voldoende pauzes neemt gedurende de dag.

3) Blijf je reistijd aanhouden

Hoe vervelend het reizen naar en van je werk ook is, het geeft je toch de mogelijkheid om je hoofd leeg te maken en om je volledig los te koppelen van je werk voordat je thuiskomt, zodat je je bijvoorbeeld kunt focussen op het voorbereiden van je avondeten etc. Creëer een neppe reistijd aan het begin en aan het einde van je werkdag, waarin je een hoofdstuk uit een boek leest, de hond uitlaat of gewoon naar de winkel gaat.

Dit zal je niet alleen helpen om je hoofd leeg te maken, maar het zal je ook helpen om je aan je schema te houden en om je lichaam in beweging te krijgen aan het begin en aan het einde van elke werkdag.

4) Blijf in beweging

Blijf niet de hele dag comfortabel zitten. Probeer staand bepaalde taken te doen, zoals telefoneren, het bijwonen van online vergaderingen en taken waar je creatief voor moet denken. Maak ook tijd voor wandelingen en sport regelmatig. Het zorgt er niet alleen voor dat je fit en gezond bent maar het zal je ook helpen om je productiviteit een boost te geven.

In beweging blijven hoeft niet te betekenen dat je gelijk je hardloopschoenen aan moet trekken. Waarom bezoek je niet eens verschillende koffietentjes of werkruimtes, zodat je van werkomgeving kunt veranderen?

Werk jij op afstand? Wat zijn jouw beste tips om gelukkig te blijven? Deel je tips met ons door onderaan een opmerking te plaatsen of door een bericht achter te laten via @thinkprodNL.

Door Hannah Urbanek