Top 5 Concentratie-Apps

Je weet hoe het gaat, je bent volledig gefocust en in de flow en opeens check je Twitter, kijk je naar buiten of bekijk je één of andere website. Iedereen, zelfs een Productiviteits Ninja, heeft soms te kampen met concentratieproblemen. Het kan echter een schadelijk effect op je productiviteit en de kwaliteit van je werk hebben wanneer het te vaak voorkomt.

Naast een heleboel stappen die je kunt nemen om je concentratie te verbeteren, zijn er ook verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen om meer gefocust en geconcentreerd te zijn op datgene wat gedaan moet worden. Hier zijn vijf van onze favoriete apps…

Freedom

Moet je echt iets afwerken en heb je een deadline, maar bevind je je nog steeds zonder enige reden op niet relevante websites of ben je video’s op YouTube aan het bekijken (we doen het allemaal), dan kan Freedom datgene zijn wat je nodig hebt.

Het blokkeert websites en apps, zodat je er geen toegang meer tot hebt. Er staat dan niets meer in de weg om aan de slag te gaan met je werk. Het werkt op je desktop en op mobiele toestellen, dus je kunt je telefoon ook met rust laten.

SoundCurtain

Werken op een druk kantoor is niet altijd bevorderlijk voor onze concentratie en productiviteit. Sommige mensen kunnen geluiden onderdrukken maar anderen vinden het een echte afleiding en kunnen daardoor maar moeilijk in een goed werkritme terechtkomen. SoundCurtain probeert dit tegen te gaan door omgevingsgeluiden af te spelen, zoals het geluid van regen, wind en een piano, zodat de afleidende geluiden onderdrukt kunnen worden. Combineer dit met een goede koptelefoon die geluid onderdrukt en je zult je in je eigen wereld bevinden.

FocusWriter

Onze computerschermen kunnen heel erg rommelig worden. Een heleboel vensters staan open, iconen maken een rommeltje van je desktop, e-mailnotificaties verstoren je workflow en er zijn genoeg andere kleine afleidingen die je weghalen van datgene wat je aan het doen bent.

FocusWriter neemt dit allemaal weg en geeft jou een simpel oppervlak waar je alleen maar kunt schrijven en verder niets. Je kunt nu eindelijk dat boek afronden waar je mee bezig was of je kunt snel voor het einde van de dag nog even een rapport schrijven. Combineer FocusWriter met Freedom en je zult helemaal geen afleidingen meer hebben.

RescueTime

RescueTime kan net zoals Freedom websites blokkeren, maar het laat je ook zien hoeveel tijd je spendeert aan bepaalde taken en hoeveel tijd je kwijt bent aan websites. Wanneer je te veel tijd aan je e-mails of vergaderingen kwijt bent, kun je proberen om je tijd beter te beheren. De app geeft je ook een vriendelijke por om weer aan het werk te gaan wanneer de computer te lang inactief is geweest, omdat je te lang met je telefoon bezig bent geweest of te lang met een collega hebt gepraat.

Time Out

Sommige mensen vinden het moeilijk om zich te concentreren omdat ze te veel werken. Voorkom een burnout en blijf op je hoogste niveau presteren, door regelmatig pauzes te nemen. Pauzes worden snel vergeten wanneer je druk bezig bent met iets. De Time Out app kan je eraan helpen herinneren om een pauze van vijf minuten te nemen. Gedurende die vijf minuten kun je gaan staan, je kunt je uitrekken en je kunt je ogen rust geven.

Je kunt een gepersonaliseerd bericht invoeren en zelf bepalen hoe vaak het weergegeven zal worden. De app zal het licht van je scherm dimmen en je eraan herinneren om een pauze te nemen. Je zult je verfrist voelen wanneer je weer terug aan het werk gaat en je zult je beter kunnen concentreren.

Wat zijn jouw favoriete concentratie-apps? Laat het ons weten door onderaan een opmerking te plaatsen of via @thinkprodNL.

Door Chris Thomson

Ik heb veel baat bij de useclark focus reader.
Lees tempo gaat omhoog, onthouden van tekst gaat beter.
Jammer dat het (nog) alleen voor PDF-jes zijn.

Roy, dank voor je tip. Ik ga UseClark nog een keer proberen. Het zou me niet verbazen als er ook andere tools zijn die vergelijkbare dingen doen, ik ben ze nog niet tegengekomen maar wie weet!

Michel, leuk om te lezen dat je Wunderlist echt maximaal gebruikt om je werk gemakkelijker te maken. Dank voor het delen.

Er kunnen geen opmerkingen geplaatst worden.