Gefocust werken ondanks afleidingen

Er zijn vele afleidingen te vinden op kantoren, denk aan telefoontjes, de printer die gebruikt wordt of die collega die maar blijft praten. Het gebeurt vaker dan we zouden willen. Maar hoe kunnen we gefocust blijven met al datgene wat er zich op de achtergrond afspeelt?

In eerste instantie moeten we erachter zien te komen wat ons nou eigenlijk gefocust houdt. Sommige mensen gaan naar een kamer waar het stil is, terwijl anderen naar muziek luisteren om gefocust te blijven. Het is daarom belangrijk om erachter te komen welke techniek voor jou werkt.

Mensen

Andere mensen zorgen voor de meeste afleidingen, denk bijvoorbeeld aan collega’s die aan het praten zijn en de telefoon die gaat. Mensen vormen een afleiding die nooit weg zal gaan, maar ze kunnen wel op een passende wijze ontlopen worden.

Vele werkplaatsen hebben een regel betreffende het gebruik van koptelefoons. Wanneer een collega een koptelefoon op heeft, betekent het meestal dat die persoon niet gestoord wil worden. Dit is een geweldige manier om op een nette manier mensen te laten weten dat je met rust gelaten wilt worden. Maar dit kun je niet elke dag, de hele dag, volhouden omdat je dan overkomt als een onbeschoft persoon. Deze methode is geweldig voor tijdelijke projecten waarvoor je 100% gefocust moet zijn. Zodra je klaar bent is het belangrijk om terug te keren naar de drukte van het kantoor.

Biedt jouw werk een speciale ruimte aan waar je je als werknemer kunt ontspannen? Maak daar dan gebruik van! Ontvlucht je bureau en concentreer je op datgene waar je mee bezig bent, zonder afgeleid te worden door de mensen om je heen.

Sociale media

Wanneer je online werkt, is het moeilijk om de verleidingen van Twitter en Facebook te weerstaan, vooral als je er even doorheen zit of wanneer je een pauze nodig hebt. Nadat je alle status updates en tweets hebt bekeken ben je voordat je het weet alweer een uur verder.

Het is niet makkelijk om de sociale media afleiding te ontlopen omdat het zo gemakkelijk is om in te loggen en om dingen te bekijken. Het komt nu neer op wilskracht! Daarnaast kun je gebruik maken van de Google Chrome extensie, waarmee je jouw toegang tot bepaalde sites kunt blokkeren voor een bepaalde tijd. Sociale media werken verslavend en het is daarom beter om een klein wandelingetje te maken wanneer je er even doorheen zit en een pauze nodig hebt.

Achtergrondgeluiden

Op sommige kantoren zijn achtergrondgeluiden onvermijdelijk, vooral wanneer je op een groot kantoor werkt. Het is moeilijk om dat te ontlopen. Het is van belang dat je je in zo’n situatie ontspant en dat je de achtergrondgeluiden probeert te onderdrukken door je te concentreren op de taak die voor je ligt.

Wanneer je op een klein kantoor werkt kan de radio een afleiding zijn, vooral als het radiostation geen ontspannende muziek speelt. Zet de radio uit wanneer je je moet focussen op iets dat belangrijk is. Je collega’s zullen het begrijpen en als zij naar muziek willen luisteren kunnen ze hun koptelefoons gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het stil is op het kantoor en daarnaast is iedereen tevreden.

Kantoorruimte

De ruimte waarin je werkt kan zonder dat je het weet een afleiding vormen. Als je een rommelig bureau hebt kun je makkelijk afgeleid worden wanneer je opzoek moet gaan naar iets. En wanneer je je telefoon binnen handbereik hebt, kun je er gemakkelijk voor kiezen om te stoppen met dagene waar je mee bezig bent, zodat je snel even iemand een bericht kunt sturen.

Ga dit tegen door een nette werkruimte te creëren waar je alles makkelijk kunt terugvinden. En leg je telefoon ergens waar het geen verleiding voor je kan zijn.

Zorg ervoor dat je comfortabel achter je bureau zit. Een bureaustoel die niet comfortabel zit kan snel een afleiding vormen, omdat je een comfortabele zitpositie probeert te vinden. Daarnaast kan het ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals rugpijn en nekpijn. Het doen van oefeningen (vergeet niet te rekken en te strekken), voordat je gaat zitten, is een andere geweldige manier om gefocust te blijven en het voorkomt rugpijn en nekpijn.

In het algemeen zullen er altijd afleidingen zijn op het kantoor, een aantal daarvan kunnen vermeden worden maar voor andere afleidingen geldt dat niet. Het is essentieel om je focus te behouden wanneer je bezig bent met je werk en dit kan op verschillende manieren gedaan worden, maar je moet erachter zien te komen wat daadwerkelijk voor jou werkt.

Deel jouw beste praktijken met ons door onderaan een opmerking te plaatsen of via @thinkprodNL.

Door Amy