Maak meedogenloos gebruik van pauzes!

Als een Productiviteits Ninja weet je HOE belangrijk het is om regelmatig pauzes te nemen gedurende de dag. We bedoelen hier niet alleen je lunchpauze mee, maar ook de pauzes van 5-10 minuten die we allemaal zouden moeten nemen gedurende een dag. We hebben een aantal nieuwe tips voor je die je zullen tonen hoe je regelmatig pauzes kunt nemen en hoe je jouw pauze op een creatieve wijze kunt gebruiken, zodat je het meeste uit je hersenen kunt halen.

Lunchpauzes

We hebben het allemaal weleens gezien en gedaan; snel iets kopen in de winkel, we haasten ons terug naar ons bureau en we eten ons middageten op terwijl we e-mails beantwoorden of een presentatie afronden. We hebben hier begrip voor als het één keer in de 2 maanden voorkomt, maar voor vele werknemers is dit een dagelijkse realiteit. Jaren geleden was het een gewoonte voor teams om bijeen te komen in een pauzeruimte, waar mensen zich konden afsluiten van hun werk door bijvoorbeeld te kaarten of door de krant te lezen. Tegenwoordig wordt een lunchpauze gezien als iets dat luie mensen doen en er wordt vaak op neergekeken.

De realiteit is dat luiheid niets te maken heeft met het nemen van een lunchpauze. Je hersenen moeten zich regelmatig uit kunnen schakelen. Hier zijn drie belangrijke tips die je in gedachten moet houden voor je volgende lunchpauze:

* De meesten van ons zitten voor ons werk urenlang naar een scherm te staren. Maak daarom gebruik van je lunchpauze om jezelf los te koppelen en neem een pauze van schermen (dit geldt ook voor telefoons)!

* We hebben het allemaal wel al eens gehoord: ‘Zitten is het nieuwe roken’; zorg er daarom voor dat je in beweging komt tijdens je pauze. Is het zonnig? Ga dan voor een wandeling, geniet van de frisse lucht en doe tegelijkertijd ook wat inspiratie op.

* We adviseren mensen altijd om niet te multitasken. Dit advies omvat naast je werk ook simpele taken zoals eten. Geniet van het voedsel dat je aan het eten bent en schrok het niet naar binnen. Geniet van de tijd die je niet achter je bureau hoeft te besteden.

Pauzes gedurende de dag

Lunchpauzes zijn niet de enige pauzes die van belang zijn, het is namelijk net zo belangrijk om meerdere pauzes gedurende de dag te nemen. Je lichaam en je hersenen zullen deze regelmatige pauzes, die je niet achter je bureau doorbrengt, echt waarderen. Daarnaast kun je zelf bepalen wat je met deze tijd gaat doen. Zo kun je bijvoorbeeld even snel door een dichtbij gelegen park gaan wandelen of je kunt even een praatje maken met een collega onder het genot van een kopje koffie. We hebben het hier dus over een win-win situatie voor jezelf, jouw team en je manager.

Bekijk ook de infographic van Quid Corner eens voor nog meer inspiratie voor je volgende pauze:

Wanneer neem jij je volgende pauze? Wat zijn je plannen? Deel het met ons via @thinkprodNL of plaats onderaan een opmerking.

Geniet van je pauze!

Door Hannah Urbanek