Werk slimmer, niet harder!

Zoals jullie je waarschijnlijk nog wel kunnen herinneren, maakten we vorig jaar onderdeel uit van Finance Indaba Africa en dat was nog maar het begin! Afgelopen maart was Marcel van den Berg (directeur van Think Productive West Europa) weer in Johannesburg, Afrika, om een 2-daagse masterclass te geven aan 120 aanwezigen. De titel van deze masterclass was ‘Werk slimmer, niet harder’ en het was een groot succes. We willen dit succes natuurlijk met je delen en om die reden hebben we de hoogtepunten voor jou op een rijtje gezet.

De masterclass was gericht op drukke professionals met veeleisende banen en om die reden kwamen vele verschillende modulen aan de orde, zoals bijvoorbeeld het CORD-model, de negen eigenschappen van een Productiviteits Ninja, vergaderen als een Ninja, e-mailen als een Ninja en nog veel meer. Ons werk- en privéleven kan er namelijk voor zorgen dat we ons overweldigd voelen. Er lijkt immers niet genoeg tijd te zijn om alles te doen. Gelukkig had Marcel een handige en zeer toepasbare oplossing daarvoor; een simpel systeem waarmee je je hele leven kunt beheren, je tweede brein. Het is een 100% betrouwbaar systeem dat al je projecten, taken en deadlines voor je in de gaten houdt, omdat onze eigen hersenen er niet voor gemaakt zijn om al onze acties en herinneringen bij te houden. Het advies werd dan ook gegeven om je hersenen in plaats daarvan te gebruiken voor nieuwe ideeën en creatieve oplossingen. Dankzij dit systeem weet je namelijk precies waar je jouw aandacht op moet richten en je weet ook wat je moet doen om jouw doelen te kunnen behalen.

Wanneer we het hebben over aandacht en acties, is het belangrijk om na te denken over de impact die je teweeg kunt brengen. Om die reden raadde Marcel de cursisten dan ook aan om eerst het denkwerk te verrichten, zodat het doen daarna een stuk makkelijker wordt. Wanneer het denkwerk gedaan is, moet je jezelf afvragen wat de volgende fysieke actie is die je moet ondernemen. Anders zul je niet ver komen…

Maar hoe kun je nou daadwerkelijk een ideale werkweek creëren? Natuurlijk is verlof/ op vakantie gaan een fijn idee maar het is niet je dagelijkse realiteit. Marcel wees cursisten erop dat je wederkerende activiteiten kunt inplannen, denk bijvoorbeeld aan vergaderingen, het schrijven van rapporten etc. Op deze wijze kun je van tevoren al bepalen hoe jouw week eruit komt te zien. Zo weet je dus ook al ver van tevoren of je op een bepaalde dag beschikbaar bent voor iets of niet. Het is zo simpel, maar het werkt echt!

Zorg er wel voor dat de dagelijkse stroom aan informatie die je ontvangt geen roet in het eten kan gooien. Marcel sloot de masterclass dan ook af met het advies om proactief bezig te zijn wanneer je met informatie omgaat en om het als een onderdeel van je werk te zien. Zo voorkom je namelijk onnodige informatie en je gaat intentioneel opzoek naar de informatie die je nodig hebt. Het is dan wel van belang dat je een proces hebt waarmee je belangrijke informatie kunt opslaan en je moet die informatie ook weer terug kunnen vinden.

Probeer deze tips zelf eens toe te passen in je leven en hou ons op de hoogte van je vorderingen via Twitter.

Is je interesse aangewakkerd en zou je zelf ook de masterclass in Johannesburg willen bijwonen? Meld je dan snel aan voor de 2-daagse masterclass op 21 en 22 september. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een workshop die bij je past hier in Nederland!

Door Callista Vink