Zo benut jij als kennisprofessional de piekuren van je brein

*Dit artikel is geschreven voor kennis professionals die hun werkdag zo efficiënt mogelijk willen inrichten. Onze missie is om ‘kennisprofessionals ‘s avonds weer trots te laten zijn op wat ze overdag presteren.’ Wil je elke week zo’n artikel ontvangen? Volg ons dan op LinkedIn, of schrijf je hier in.

 

Ik wil dit artikel starten met een retorische vraag: Heb jij wel eens je dag beëindigd waarbij er nog een hoop te doen was? Een dag waarbij je ‘s avonds thuis komt, en een achterliggende stress in je hoofd zit omdat je niet genoeg tijd hebt kunnen vinden voor je meest belangrijke taken?

 


Herken jij deze dagen?

Ik gok dat deze dagen wekelijks (of dagelijks) voorkomen, voor iedere kennisprofessional.

Het zijn die dagen dat je in principe tijd, motivatie en hulpmiddelen tot je beschikking hebt, maar 8-10 uur later heb je deze op één of andere manier niet goed ingezet voor de taken die er écht toe doen.

Eigenlijk zijn dit best irritante dagen – je wilt namelijk niet thuis zitten ‘s avonds met een vol hoofd, maar met een lege.

Laten we daarom de oorzaak van deze dagen bij de wortel aanpakken. En geloof me: de oorzaak ligt niet bij het managen van je tijd, motivatie en hulpmiddelen. Het ligt bij het managen van je aandacht.

Het issue is geen tijd, maar aandacht

Natuurlijk staat er op onze website dat we ‘time management’ workshops verzorgen, maar dit is eigenlijk omdat het nog steeds een populaire zoekterm is. Want bij Think Productive geloven we meer in het managen van je aandacht.

Wat bedoelen we hiermee, ‘het managen van je aandacht?’

De drie soorten aandacht

Tijdens iedere werkdag functioneer jij op drie verschillende aandachtsniveaus:

1. Proactieve aandacht -> de piekuren van je brein

2. Actieve aandacht

3. Inactieve aandacht

Laten we deze drie onder de loep nemen.

Proactieve aandacht

Dit zijn de piekuren van je brein, en ik geloof dat iedereen deze momenten herkent want hier gaat alles makkelijker. Het zijn van die fases gedurende de dag dat je als het ware

makkelijker in ‘flow’ komt. Op deze momenten ben je volledig gefocust, scherp, en kun je razendsnel denken. Deze momenten zijn schaars gedurende de dag: je hebt ze maar 2-3 x 1-2 uur. Ga hier dus wijs mee om!!

Actieve aandacht

Tijdens momenten van actieve aandacht ben je wel geconcentreerd aan de slag, maar boek je redelijk voortgang, niet razendsnel als tijdens je proactieve aandachtsmomenten. Dit betekend dat je tijdens actieve aandacht ook momenten hebt dat je enigszins verslapt: je bent snel afgeleid, en kunt ook slordig zijn. Toch is dit aandachtsniveau enorm belangrijk voor kennisprofessionals, aangezien zij het grootste gedeelte van hun dag in dit niveau opereren!!

Inactieve aandacht

Wanneer je in dit aandachtsniveau werkt, ben je er wel – maar toch weer niet. Je brein staat op dit moment in feite op ‘standby’, en je worstelt dan ook met complexere taken. Je aandacht is niet helemaal waardeloos, maar je breincapaciteit is wel beperkt.

Laten we bespreken hoe jij elke dag trots thuis kunt komen door het juist inplannen van je werkzaamheden.

Stap 1: meet jouw piekuren

Wil je elke dag thuiskomen met een voldaan gevoel, dan raad ik je aan om 1-2 weken lang bij te houden op welke momenten jij proactieve aandacht ervaart. Dit zijn dus de momenten waarop de tijd vliegt en je échte meters maakt op je werk.

Schrijf deze op en je zult merken dat er een patroon herkenbaar is.

Nogmaals, voor de meeste kenniswerkers geldt de regel dat ze 2-3 x 1-2 uur proactieve aandacht hebben.

Stap 2: deel je werkdag in op je piekuren

Wanneer je jouw momenten van proactieve aandacht helder hebt, ga je deze vervolgens matchen met je meest cognitieve werkzaamheden.

Dit betekent dat je ‘s avonds danwel ‘s ochtends de tijd neemt om de meest uitdagende taken (in termen van breinbelasting) in te plannen in het tijdsvak wanneer jij op je scherpste bent.

Kan dit niet perfect geregeld worden (je hebt bijvoorbeeld je piekuren wanneer je thuis moet eten met het gezin)? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de taken in plant tijdens je actieve aandachtsmomenten.

Resultaat: flow + resultaat + geluk

Als er 1 onderdeel belangrijk is van alle time-management-tips die je zult lezen en leren, dan is het wel dat jij jouw proactieve aandachtsmomenten kent en deze ook daadwerkelijk benut!

Want wie wil niet elke dag eindigen met de zekerheid dat je de belangrijkste taken hebt afgerond? Al heb je ze niet afgerond, maar heb je geweldig veel meters kunnen maken, dan nóg kom je met een voldaan gevoel thuis!

 

Dank voor het lezen

Ik hoop dat het een waardevolle tip voor je was. Als je toevoegingen hebt hierop, dan hoor ik het graag.

Voor nu wens ik je in ieder geval succes om met deze tactiek meer rust te creëren in je werkdag.

Wil je elke week zo’n artikel ontvangen? Volg ons dan op LinkedIn, of schrijf je hier in.