5 Tactieken om stress te kunnen verslaan

Niemand ontkomt bijna meer aan stress dankzij het hectische leven dat velen van ons leiden. In ons privé- of werkleven hebben we daarom allemaal weleens met stress te maken.

Stress en chronische stress kunnen de kwaliteit van je leven in grote mate beïnvloeden. Wanneer je met stress te maken hebt nemen hormonen zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol toe in je lichaam. Je eetgewoonten zullen eronder gaan leiden, je zult je lusteloos gaan voelen, je gedrag verandert en uiteindelijk ben je vatbaarder voor verschillende ziektes. Wanneer je echter besluit om proactief met je stress om te gaan kun je je stress beheren. Kleine aanpassingen die je maakt in je levensstijl, fitness en voeding kunnen al een heel groot verschil uitmaken in hoe je hersenen en je lichaam omgaan met stress.

Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water wordt vaak buiten beschouwing gelaten, maar stress en hydratie zijn aan elkaar verbonden. Elk orgaan in het lichaam heeft water nodig om te kunnen functioneren. Wanneer je uitdroogt maakt het lichaam gebruik van reserves en het gevolg daarvan is dat je stresshormonen omhoog schieten.

Natuurlijk zal je stress niet opeens verdwijnen wanneer je water drinkt. Het is echter wel belangrijk om gehydrateerd te blijven, zodat je met je stress kunt omgaan. Het is niet logisch om elke regel in het boek na te volgen en om elke ontspanningstechniek in de wereld te gebruiken wanneer je uitgedroogd bent.

Hou in de gaten wat je eet

Stress kan ervoor zorgen dat je eetgewoonten ontregeld raken. Je kunt je eetlust verliezen of in sommige gevallen kun je eetbuien krijgen. Dit maakt het probleem nog erger omdat je je dankzij deze ongezonde eetgewoonten niet beter voelt. Het kan van invloed zijn op hoe je eruit ziet en dat kan juist extra stress geven.

Het is daarom van belang dat je ongezonde eetgewoonten uit de weg gaat. De sleutel tot een leven zonder stress is gezond en bewust eten. Creëer een routine van regelmatig eten en hou je daar ook aan. Zorg ervoor dat je dieet goed gebalanceerd is. Incorporeer voedsel met voedingsstoffen die stress te lijf gaan. Magnesium, vitamine B complex en vitamine C hebben stress reducerende eigenschappen. Zelfs koolhydraten kunnen het serotonine niveau verhogen en dat zorgt weer voor een beter humeur.

Maak van regelmatig bewegen jouw routine

Door regelmatig te bewegen kun je jezelf op verschillende manieren ontdoen van stress. We menen dit serieus. Onderzoek ondersteunt dit. Je hebt beweging nodig om de chemische omgeving van de hersenen te reguleren, de synapsen goed te laten werken en het zorgt er ook voor dat je immuunsysteem goed werkt. Daarnaast worden er ook endorfines vrijgegeven in de hersenen en die zorgen ervoor dat je je goed voelt. Heb je na een work-out ooit het gevoel gehad dat je iets bereikt hebt en dat je succesvol bent geweest? Daar zijn endorfines verantwoordelijk voor.

Jammer genoeg is één van de symptomen van stress het hebben van weinig energie en lethargie. Hoe kan er van je verwacht worden dat je regelmatig beweegt als je ’s ochtends geen zin hebt om uit bed te komen? Misschien is het dan een goed idee om gebruik te maken van fitness supplementen zoals hemp en weiproteïne. Dit zal je lichaam niet alleen een krachtige boost aan voedingsstoffen geven, die essentieel zijn voor een gezond dieet, maar ze zullen je ook de energie geven om uit bed te komen en om te bewegen.

Leer te ontspannen

Je moet mindfulness aan de dag leggen om stress pas echt te kunnen laten verdwijnen. Je moet leren te ontspannen en je moet ook leren hoe je jezelf kunt kalmeren wanneer je je gestrest begint te voelen. Het gaat erom dat je je realiseert dat je een probleem hebt waar alleen jij het antwoordt op hebt.

Soms kan een diepe ademhaling je al helpen. Leer hoe je je aandacht op iets anders kunt richten. Zorg ervoor dat je jezelf bezighoudt, zodat je hersenen zich niet op de slechte dingen kunnen focussen. Ga op zoek naar een hobby en wees daar actief mee bezig. Visualiseer een plek waar je gelukkig bent en ga daarnaartoe wanneer je je gestrest voelt.

Reduceer het gebruik van nicotine en alcohol

Eén van de grootste redenen voor stress is een ongezonde levensstijl. Roken en het drinken van alcohol zijn het toppunt van slechte gewoontes. Het is daarom opmerkelijk dat mensen zich tot deze middelen wenden wanneer ze zich gestrest voelen. Op deze wijze kunnen ze zich voor een korte tijd van hun eigen leven verstoppen.

Ze realiseren zich echter niet dat deze gewoontes uiteindelijk voor meer stress zullen zorgen. Als je een leven zonder stress wilt hebben moet je gedag zeggen tegen nicotine en alcohol.

Welke stappen ga jij nemen om een stressvrij leven te kunnen hebben? Laat het ons weten door onderaan een opmerking te plaatsen of Tweet ons via @thinkprodNL.

Door Katie Michaels