De niet alledaagse Productiviteits Ninja

Ik heb het altijd al leuk gevonden om mijn werk op een niet alledaagse wijze te benaderen en ik voel me aangetrokken tot mensen die hetzelfde doen. Waarom? Omdat ik graag andere manieren wil vinden om dingen zelf beter te kunnen doen en daarnaast wil ik ook graag andere mensen helpen, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Wat betreft mijn werkzaamheden is er niets nieuws onder de zon en om die reden moeten er af en toe aanpassingen worden gemaakt om op te kunnen vallen in de massa. Niet alledaags zijn is een sleuteleigenschap van een Productiviteits Ninja die wordt geadresseerd in onze workshops en boeken, met als doel om een betere manier te vinden om dingen gedaan te krijgen.

Ik bevorder deze eigenschap door overal op zoek te gaan naar ideeën. Zoals werd aanbevolen in het boek ‘Zo word je een Productiviteits Ninja’, heb ik altijd een notitieboek bij me en gebruik ik mijn iPhone en iPad (Trello, Evernote en Pinterest) voor goede ideeën. Ik herzie mijn ideeën regelmatig, zodat ik weet wat ik kan gebruiken voor mijn werk- en mijn persoonlijke taken. Een aantal dingen zijn:

Lees veel…

…inclusief boeken die misschien niets met werk of productiviteit te maken hebben maar waarvan de ideeën vertaald kunnen worden naar tips en technieken voor je werk- en je privéleven. Een aantal van mijn favorieten zijn:

‘The Desire Map’. Laporte suggereert dat je eerst moet weten hoe je je wilt voelen en daarna kun je doelen genereren waarmee je die gevoelens kunt bereiken. Deze manier van doelen stellen zorgt ervoor dat je gemotiveerd en gelukkig blijft.

‘Simple Abundance’ en ‘Simple Abundance Companion’. In de dagelijkse essays van Ban Breathnach kun je zien hoe je je creativiteit kunt voeden, hoe je je eigen stijl kunt creëren en hoe je je eigen leven kunt organiseren. Binnen dit werk en in ‘The Sound of Paper’, dat geschreven werd door Julia Cameron, staan een aantal geweldige oefeningen die gebruikt kunnen worden voor trainingen.

‘Scared Space’. Linn combineert de tradities van de wereld en geeft praktische oefeningen waarmee de fysieke, emotionele en spirituele energie van je huis en kantoor in balans kunnen worden gebracht. Ik gebruik dit om ruimtes in te richten voor vergaderingen en bijeenkomsten.

Deelnemers van leiderschap programma’s krijgen van mij de oefening om biografieën/autobiografieën te lezen. Ze moeten zichzelf daarnaast afvragen wat ze van deze persoon kunnen leren en hoe ze dat in hun eigen werk- en privéleven zouden kunnen toepassen.

Luister naar inspirerende Podcasts en webinars

Twee favorieten zijn:

Urban Monk – Dokter Shojai (Dokter van oosterse geneeskunde, Taoist Priester, Qj Gong Meester, filmmaker, auteur en Kung Fu wereldreiziger) voert ongestructureerde gesprekken met gasten en samen verkennen ze de betekenis van een gebalanceerd leven in de 21e eeuw.

Beautiful Writers – interviews met auteurs en de focus ligt op hoe ze dingen gedaan krijgen.

Ik raak ook geïnspireerd door de vele TED Talks en de Beyond Busy afleveringen van Graham Allcott.

Probeer nieuwe activiteiten uit

Ik heb het einde in mijn hoofd wanneer ik aan training- en leiderschap programma’s begin en daarna denk ik aan activiteiten die niet aan werk gerelateerd zijn en waarmee mensen hun vaardigheden en gedragingen kunnen aanscherpen. Bijvoorbeeld: ontwikkel geduld door te gaan vissen of door tai chi te beoefenen; vergroot je zelfvertrouwen door middel van een buikdanscursus of een impromptu acteercursus; ontwikkel financiële vaardigheden door de penningmeester van jouw lokale club te worden; en voor marketingkwaliteiten kun je op een vrijwillige basis evenementen organiseren voor goede doelen.

Verzamel lay-outs, foto’s en zinnen

Mijn werk draait om het ontwerpen en leveren van leerprogramma’s. Om die reden verzamel ik lay-outs, foto’s, zinnen, quotes en kleurenschema’s van tijdschriften, boeken, reclameborden en posts van sociale media. Ze zijn heel erg bruikbaar voor lay-out ideeën, inhoud en mijn eigen marketingmaterialen. Je kunt ze gebruiken voor rapporten en presentaties.

Pinterest heeft een aantal geweldige hacks die je kunnen helpen om op een efficiënte wijze door je dagelijkse routine heen te komen. Daarnaast zijn er ook een heleboel infographics waarmee je op een visuele wijze de boodschap over kunt brengen aan een groep.

Buig de regels

Graham zegt daar het volgende over: “Don’t be afraid to rip up the rule book and trash some old bureaucracy along the way”. Ik buig de regels, waar mogelijk, door processen en procedures aan te passen zodat ze efficiënter zijn en meer bij mijn resultaat passen.

Hoe zorg jij ervoor dat je ‘niet alledaags’ bezig bent? We horen graag van je via @thinkprodNL!

Door Julia Richards