Blijf kalm onder druk

Vier verschillende project deadlines komen steeds dichterbij. Je hebt acht belangrijke e-mails in je inbox staan. Een manager vraagt je persoonlijk waarom hun project nog niet voltooid is, terwijl een andere manager je online een bericht stuurt met de vraag of je hun taak kunt prioriteren. Een andere medewerker vraagt aan je of je over 15 minuten even een wandelingetje wilt maken.

Ons kantoorleven zorgt ervoor dat we gemakkelijk overspoeld kunnen raken door de stress van het werk. Wanneer je in 15 (of 50) verschillende richtingen wordt getrokken kunnen je hersenen de druk vaak niet aan. Door ons zelfbehoud kunnen we volledig uitchecken of gewoonweg door projecten heen razen zonder ze onze volledige aandacht te geven.

Jammer genoeg kan die druk voor een ernstige burn-out zorgen. Burn-outs komen in vele kantoren over de gehele wereld voor. Het is daarom belangrijk om zelfbewust te zijn en om je werk- en je privéleven in balans te hebben, zodat je het mogelijke neerwaartse rampzalige traject te lijf kunt gaan.

Wanneer je onder druk staat zullen deze tips echter jouw redding zijn. ‘Stay calm and keep going!’

1. Identificeer, Erken en Begrijp je eigen Emoties

Iedereen kent wel een persoon op het kantoor die verrassend genoeg kalm blijft onder druk. Misschien ben je wel heel erg jaloers op hun kalme houding en vraag je je af of jij dat ook voor elkaar zou kunnen krijgen. Gelukkig is er een wetenschappelijke redenering waarmee je je eigen gedrag kunt begrijpen en mogelijk ook kunt beheersen.

Zoals één schrijver van Inc., Geoffrey James, het uitlegde kun je een betere leider worden wanneer je begrijpt hoe je hersenen op stress reageren. Het is net zo simpel als weten hoe je hersenen reageren, identificeren wat het is en het opnieuw labelen van je emoties.

Dit is in het kort hoe je hersenen op stress reageren: de amygdala is verantwoordelijk voor het creëren van adrenaline en andere hormonen die je helpen in gevaarlijke situaties. Ze geven je vaak de ‘vecht of vlucht’ respons. Wanneer je je gestrest voelt probeert de amygdala je lichaam te vertellen dat het daarop moet reageren, zelfs wanneer er geen direct gevaar is voor je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je verstijft of dat je je nergens op kunt focussen. Net zoals een hert dat in de koplampen van een auto kijkt, zul je niet in beweging kunnen komen als je de chemische reactie niet kunt doorbreken.

Wees zelfbewust en probeer de emoties in je hoofd te identificeren. Ben je bang dat je je project niet op tijd kunt afronden? Ben je bang dat je baas boos zal zijn? Identificeer de bron van je stress en erken die emotie.

Zodra je een keer diep adem hebt gehaald kun je naar die emoties teruggaan. Hoe kun je ze op een gezondere manier identificeren? Inc. bijdrager, Geoffrey James, stelt voor dat we emoties zoals angst omwisselen met gevoelens van anticipatie; ongerustheid met bezorgdheid; of vrees met voorzichtigheid. James zegt:

“Wanneer je je emoties opnieuw labelt gebruik je de delen van je hersenen waar je controle over hebt om jouw amydala ervan te overtuigen dat dit niet een vecht of vlucht situatie is maar een ‘wees bewust en waakzaam’ of zelfs een ‘ga zitten en geniet’ situatie.”

Oefening baart kunst, maar het kan je zeker helpen om op een zelfbewuste wijze om te gaan met je emoties en je werk wanneer je onder druk komt te staan.

2. Vermijd negatieve mensen en gedachten

Nu je meer informatie hebt over het opnieuw categoriseren van je emoties, is het belangrijk om die productieve mindset vast te houden. De beste manier om dit te doen is door negativiteit te vermijden.

Angstige collega’s en pessimistische managers zijn misschien niet het beste gezelschap dat je kunt hebben wanneer je je hoofd koel probeert te houden. Spendeer daarom slechts een beperkte hoeveelheid tijd met mensen die je terug in de ‘vecht of vlucht’ spiraal kunnen gooien.

Wanneer je het gevoel hebt dat negatieve emoties weer langzaam terugkomen moet je je best doen om ze recht te zetten en positief te blijven. Het kan moeilijk zijn om deze irrationele emoties te vermijden wanneer je een zeer angstig persoon bent, maar je hebt het vermogen om je hersenen van het tegenovergestelde te overtuigen en om door de stress heen te ademen. Herinner jezelf eraan dat de taken gedaan zullen worden, zelfs wanneer je angstig of bang bent voor de uitkomst.

3. Splits je taken op

Je kunt gemakkelijk overweldigd raken wanneer je iemand bent die een aantal grote projecten tegelijkertijd gedaan moet hebben. Maak je werk leuker en gemakkelijker door grote projecten op te splitsen in kleinere en meer beheerbare taken.

Schrijf voor elke taak die je hebt een kleine lijst met microtaken die daarmee geassocieerd zijn. Wanneer je een artikel schrijft kun je van elk onderdeel een outline in elkaar zetten. Als je aan een spreadsheet met nummers werkt kun je misschien een todo-lijst maken die 5-10 cellen omvat. De wetenschap heeft aangetoond dat het afvinken van kleine taken op een todo-lijst meer belonend is voor je hersenen dan het in één keer afronden van een groot project.

Wanneer je deze grote taken opsplitst in kleine taken kun je gemotiveerd en gefocust door blijven gaan. Uiteindelijk zul je een voltooid project hebben dat met meer grondigheid en doordachtzaamheid is afgewerkt dan wanneer je er doorheen geraasd zou hebben.

4. Multitask NIET

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Om door een stressvolle dag heen te kunnen komen moet je uitstelgedrag en multitasken uit de weg gaan.

Vooral het multitasken is een tjdverspiller, omdat onze hersenen er moeite mee hebben om steeds maar weer van taak te wisselen. In plaats van een heleboel gedaan te krijgen kun je het juist moeilijk vinden om je zelfs maar op één ding te focussen voordat je weer iets anders gaat doen. Je werk zal gefragmenteerd en incompleet zijn en dat voedt juist weer je uitstelgedrag. Uiteindelijk zul je nog meer stress ervaren en ben je eigenlijk weer terug bij het begin en probeer je jezelf te kalmeren. Multitasken is een slechte keuze als je je tijd op een effectieve wijze wilt beheren.

In plaats daarvan is het beter om je elke keer slechts op één taak te focussen. Op deze wijze kun je die taak jouw volledige aandacht geven. Verwijder afleidingen van buitenaf, denk bijvoorbeeld aan e-mails en telefoongesprekken, en verwijder jezelf van je werkomgeving als het te luid en afleidend is. Werk in plaats daarvan hard aan het project dat voor je ligt. Verdeel het in kleine stukjes en neem om de zoveel uur een kleine pauze.

Het kan moeilijk zijn om je op je werk te focussen wanneer je het gevoel hebt dat er 50 verschillende projecten op je liggen te wachten. Onze banen kunnen stressvol zijn, maar je kunt die stress te lijf gaan en het omzetten in productieve brandstof. Identificeer eerst de stressfactoren en probeer daarna de angsten in je hersenen te reduceren. Hernoem deze emoties en schuif negatieve gedachten opzij. Verwijder afleidingen, splits grote projecten op in kleine taken en zeg ‘nee’ tegen uitstelgedrag.

Volg deze vier stappen wanneer je op zoek bent naar een manier om kalm te blijven onder druk en kom op een succesvolle wijze door een moeilijke dag heen. Let op: Het is OKÉ dat je je verslagen voelt en dat je een dagje vrij neemt om je batterij weer op te laden. Je bent dan wel een Productiviteits Ninja, maar je bent nog steeds een mens.

Door Katie McBeth
Katie McBeth is een freelance schrijfster en ze noemt Boise, ID haar thuis. Ze geniet wanneer ze tiener romans leest, macaroni met kaas eet en indie concerten in kleine café’s bezoekt. Ze houdt van haar 3 katten en haar hond en samen houden ze haar gegrond. Je kunt haar avonturen volgen via Instagram of Twitter.