Productiviteits Ninja’s vragen om advies

We weten allemaal dat de kennis van twee personen beter is dan die van één persoon en dat de kennis van drie personen beter is dan die van twee personen. Het kan eng zijn om op je werk om advies te vragen. Je wilt niet dom of zwak overkomen. Een studie van de Harvard Business School heeft echter aangetoond dat je juist wordt bewonderd wanneer je vragen op de juiste wijze stelt en vanuit een bepaald perspectief om advies vraagt.

Het vinden van de juiste aanpak voor verschillende situaties vereist het meeste werk. Je kunt je op deze wijze echter wel van je collega’s onderscheiden en het kan je carrière een positieve boost geven. Hieronder staan vier scenario’s en we zullen je in elk van die scenario’s laten zien hoe je om hulp kunt vragen.

1. Drama op het werk

Je bevind je in een situatie waar een medewerker je leven heel moeilijk maakt. Misschien is deze persoon moeilijk in de omgang of is hij of zij zelfs een soort van stalker buiten kantooruren om. Wanneer je te maken hebt met moeilijke collega’s is ongepaste communicatie vaak één van de grootste problemen. Het kan moeilijk zijn om te weten hoe je verschillende persoonlijkheden kunt benaderen.

De beste manier om deze situatie op te lossen is door naar je directe leidinggevende te stappen. Een goede leidinggevende kent elke medewerker en hun persoonlijkheid. Wanneer leidinggevenden een heleboel management ervaring hebben, of scholing, begrijpen ze verschillende persoonlijkheden beter en weten ze ook hoe je met zulke mensen moet omgaan.

Dit is het moeilijke deel: Ga niet naar je leidinggevende toe om alleen maar over je moeilijke college te klagen. Praat in plaats daarvan meer in algemene termen over het probleem dat je hebt, zonder ook maar een naam te noemen, en vraag aan je leidinggevende hoe je het probleem op een efficiënte wijze kunt aanpakken. Je zult waarschijnlijk ideeën krijgen die je zullen helpen met deze situatie en als het probleem erger wordt heb je alvast op een proactieve wijze de klachtenprocedure in werking gesteld.

2. Fouten maken

Heb je een grote fout gemaakt op je werk en ben je bang dat ze je gaan ontslaan? Ondanks het feit dat dit altijd een mogelijkheid is binnen bepaalde werksituaties, ben je niet de eerste persoon of de laatste persoon die een fout maakt. Denk aan wat wij zeggen tijdens onze workshops: Mens, geen superheld! Managers zijn ook slechts mensen. Waarschijnlijk heeft het hoger management ook gaandeweg fouten gemaakt.

Verstop je niet achter je bureau en ga ook ’s nachts niet lopen piekeren. Geef gewoon eerlijk toe dat je een fout hebt gemaakt en kijk hoe je het op kunt lossen. Ga naar je baas toe en laat hem of haar weten dat je erachter bent gekomen dat je een grote fout hebt gemaakt. Laat je baas weten wat tot het probleem geleid heeft en welke stappen je aan het nemen bent om de fout in de toekomst te kunnen voorkomen.

Vraag daarna aan het management hoe zij willen dat jij de fout in de toekomst voorkomt en of ze nog advies voor je hebben, zodat je iets van deze situatie leert en dus blijft groeien.

3. Krijg input van anderen

Niemand zou een beslissing moeten proberen te maken in een vacuüm. Stel je voor dat je een marketeer bent en dat je met promotieartikelen voor net aangenomen werknemers of nieuwe klanten, of misschien beiden, op de proppen moet komen. In dit geval wil je de best mogelijke indruk achterlaten. De ideeën moeten geweldig zijn.

De beste manier om met het beste idee te kunnen komen is door aan medewerkers te vragen welke producten zij graag zouden willen hebben. Hoe kan het merk op de beste wijze gerepresenteerd worden?

Je kunt altijd om hulp en om input vragen wanneer je hulp nodig hebt. Je hoeft dingen niet alleen te doen wanneer je echt hulp nodig hebt. Zorg er alleen wel voor dat je al het werk van tevoren al gedaan hebt. Ga naar je collega’s toe en breng een aantal ontwerpideeën met je mee. Je vraagt ze niet om al het werk voor je te doen. Je hebt alleen wat begeleiding nodig.

4. Het gevoel hebben dat je vastzit

Heb je het gevoel dat je hetzelfde werk maar blijft doen, zonder een promotie of loonsverhoging in het vooruitzicht te hebben? Heb je het gevoel dat je vastzit? Dit is het juiste moment om op zoek te gaan naar een begeleider die jou helpt om je carrière naar het volgende niveau te brengen. De eerste logische stap is om naar de mensen toe te gaan die zich boven je in het bedrijf bevinden. Je directe leidinggevende kan je waarschijnlijk wel wat advies geven. Door om advies te vragen kom je op de radar van je leidinggevenden terecht als iemand die graag hogerop in het bedrijf wil komen.

Ga naar je baas toe en vraag of hij of zij wat tijd voor je kan vrijmaken zodat je hem of haar om advies kunt vragen betreffende je carrière. Je kunt ze uitnodigen voor lunch of koffie bijvoorbeeld. Als je baas akkoord gaat is het belangrijk dat je goed voorbereid het gesprek aangaat. Stel de juiste vragen! Denk bijvoorbeeld aan:‘Welke vaardigheden moet ik ontwikkelen om een promotie te kunnen krijgen?’.

Als je baas je niet wilt begeleiden kun je altijd nog via een netwerkgroep (denk b.v. aan vrienden) iemand vinden die jou de vaardigheden wilt leren die je nodig hebt om succesvol te kunnen zijn.

Ter conclusie…

Wanneer je om advies vraagt is dat niet een teken dat je zwak bent. In plaats daarvan toont het juist aan dat je weet wanneer je hulp nodig hebt en dat je bereid bent om input van anderen te aanvaarden. Iedereen heeft iets unieks en je kunt van andere personen leren, zelfs al is het maar hoe je iets niet wilt doen. Neem de tijd om mentoren te vinden en om advies te krijgen van degenen waar jij bewondering voor hebt. Mensen zullen je dan namelijk slim, bedreven en vastberaden vinden.

Door Lexie Lu
Lexie Lu is een freelance ontwerpster en blogger. Ze is graag op de hoogte van de laatste trends en ze heeft altijd een kop koffie in de buurt. Ze beheert ‘Design Roast’ en mensen kunnen haar volgen via Twitter @lexieludesigner.