6 Motiverende manieren om, ondanks een vol schema, toch fit te kunnen zijn

Mensen die fulltime werken weten hoe moeilijk het is om alles binnen een vol schema te passen. In een perfecte wereld zou je een heleboel gedaan kunnen krijgen in 24 uur. Het pendelen van en naar je werk, het werk zelf en de uren dat je slaapt slokken echter meer dan de helft van je dag op. Je hebt daarom vaak bijna geen tijd over voor andere dingen. Door deze tips toe te passen kun je, ondanks je drukke schema, hopelijk wat meer beweging binnenkrijgen.

1. Bouw je routine langzaam op

We voelen ons vaak overweldigd omdat we te veel hooi op onze vork nemen. Als gevolg daarvan hebben we vaak geen motivatie meer om verder te gaan. Het kan een grote schok voor je lichaam zijn wanneer je van een meer inactieve levensstijl overgaat op een zware training. Het is daarom belangrijk dat je kleine stappen neemt. Op deze wijze kun je langzaam aan je nieuwe levensstijl wennen.

2. Sport niet alleen

Het is altijd beter om samen met een sportmaatje te sporten. Vooral wanneer je nog maar net bij een bepaald bedrijf werkt en vrienden wilt maken. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je werkomgeving om een goede verstandhouding met je collega’s te hebben. Een trainingssessie verloopt een stuk gemakkelijker wanneer je er een sociale sessie van maakt. Je kunt ervoor kiezen om samen, in je lunchpauze, te gaan joggen of om na het werk naar de sportschool te gaan.

3. Vervang inactiviteit met activiteit

Als je niet naar de sportschool kunt gaan breng je de sportschool gewoon naar jou toe. Door één keer in de week een dansfeest op het kantoor te houden kan iedereen socializen en in beweging komen. Heeft jouw bedrijf een welzijnsprogramma? Maak daar dan gebruik van! Een welzijnsprogramma bestaat uit bedrijfsevenementen en workshops die de fysieke, emotionele en mentale behoeften van werknemers ondersteunen. Vervang waar mogelijk het pendelen met fysieke activiteiten. Het kan zelfs om één dag in de week gaan!

4. Hou je activiteitenniveau bij

Volgens een Business Insider rapport van 2017 zit de gemiddelde persoon in het VK meer dan twee uur per dag op zijn of haar telefoon. Deze tijd kan voor iets nuttigs, zoals sporten, gebruikt worden. Als je van gadgets houdt kun je een smartwatch aanschaffen. Je krijgt meer inzicht en je geeft jezelf de motivatie om fit te blijven wanneer je de hoeveelheid stappen die je zet of de hoeveelheid calorieën die je verbrand bijhoudt. Als je liever geen geld uitgeeft kun je natuurlijk ook altijd een fitness app downloaden. Met deze apps kun je in de meeste gevallen ook doelen stellen en dat is een geweldige stimulans om fit te blijven.

5. Doe oefeningen achter je bureau

Voor degenen die voor hun werk achter een bureau gekluisterd zitten is het van belang dat ze een fitness regime in hun leven introduceren. Volgens ‘Get Britain Standing’ kan zitgedrag, van meer dan 4 uur per dag, tot gezondheidsproblemen leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verhoogde bloeddruk, een verstoorde bloedsuikerspiegel en falende beenspieren. Dankzij deskercise oefeningen kun je zelfs wanneer je achter je bureau zit in beweging komen!

6. Boek een les bij de sportschool en hou je eraan

Wanneer je een Zumba les of een Cardio les boekt moet je het als een afspraak zien en in je agenda zetten. Je krijgt mentaal gezien een duwtje in de rug wanneer je iets hebt om naar uit te kijken. Je kunt ook een herinnering instellen op je telefoon. Heb je je werk meestal niet op tijd af? Dan kan het zijn dat je een betere aandachtsmanagement ninja moet worden. Wanneer je het kantoor op tijd verlaat heb je ’s avonds meer tijd over voor een trainingssessie.

Op welke wijze wordt jouw werk beïnvloedt?

Je voelt je gelukkiger wanneer je lichaam gezonder is. Zowel je algemene welzijn als je cognitieve functies worden erdoor verbeterd. En wanneer je weer eens een werk gerelateerd probleem of een belangrijke vergadering hebt zullen je lichaam en je geest er beter op voorbereidt zijn.

Door Laura Bourne