Ga op een meedogenloze wijze met je aandacht om!

Er zitten vaak niet genoeg uren in een dag om alle taken te voltooien die je moet voltooien en daarnaast word je online en offline vaak ook nog eens door afleidingen gebombardeerd. Je probeert deze afleidingen te omzeilen, maar de stress en de ergernissen worden je al snel te veel.

Het is daarom tijd om ‘Nee’ te zeggen. Geef je grenzen aan, vermijd afleidingen en prioriteer zaken op een meedogenloze wijze! Krijg je focus terug door deze vijf belangrijke stappen te volgen:

1. Zeg vaker ‘Nee’ tegen jezelf en anderen

Wees meedogenloos en zeg ‘nee’ tegen de kletskous die naar je bureau toekomt om een praatje te maken. Zeg ‘nee’ wanneer mensen tijdens een vergadering van je verwachten dat je een ongewenste taak op je neemt omdat je er zo goed in bent. Ze gaan er namelijk vanuit dat je je schuldig zult voelen als je geen ‘ja’ zegt. Durf ‘nee’ te zeggen en laat hun monden van verbazing openvallen.

Zorg ervoor dat je niet langer het gevoel hebt dat je overal bovenop moet zitten en denk aan de 80-20 regel: 20% van je inspanningen zijn goed voor 80% van de resultaten. Perfectie is namelijk ook een afleiding. Voorkom een burn-out door met jezelf en anderen te heronderhandelen. En vergeet niet dat jij misschien iemand kent die ‘ja’ wil zeggen tegen iets waar jij ‘nee’ tegen hebt gezegd.

2. Beperk de afleidingen die veroorzaakt worden door social media

Raak niet langer afgeleid door social media. Wees meedogenloos. Meld je af voor notificaties. Verwijder alle social media apps van je telefoon en andere toestellen of gebruik een social media management app. Omdat verleidingen gevaarlijk zijn kun je de app maar beter verbergen.

Ben je verslaafd aan social media? Er is nog steeds hoop! Volg een online workshop, ga je uitstelgedrag te lijf en dump al datgene wat je moet weten in je tweede brein als je je concentratie wilt verbeteren. Social media zorgt ervoor dat je hoofd vol komt te zitten met onnodige informatie. Eis die ruimte terug, zodat je kalm en gefocust verder kunt gaan.

3. Update je computer

Zowel online als offline word je dagelijks overladen met informatie. Zodra je je probeert te focussen bedreigen advertenties, notificaties en computer updates je tijd en je concentratie en je computer begint ook steeds trager te lopen.

Je kunt afleidingen vermijden door de snelheid van je computer te verbeteren. Ga naar het configuratiescherm, klik op energiebeheer en kies voor hoge prestaties. Ruim je schijf op, verwijder alle programma’s die je niet gebruikt en zet alle onnodige programma’s uit, zodat ze niet op de achtergrond blijven draaien. Installeer een spyware scanner, anti-malware software en antivirussoftware.

Dankzij deze oplossingen zul je je beter kun concentreren, omdat je computer zich op de juiste taken zal blijven focussen.

4. Pas e-mail etiquette op een meedogenloze wijze toe

Hoeveel tijd besteedt jij aan je e-mail? Een gemiddelde werknemer besteedt 41% van zijn of haar werkdag aan e-mail en om die reden zouden meer professionals een e-mail etiquette training moeten bijwonen. E-mails kunnen immers makkelijker verwerkt worden wanneer ze een heldere en duidelijke opmaak hebben. Wees zelf ook een goed voorbeeld en gebruik e-mail etiquette als een tool om de samenwerking en de communicatie te bevorderen.

Zorg ervoor dat je antwoorden beknopt, duidelijk en professioneel zijn. Geef aan wanneer je actie zult ondernemen en hou je daar ook aan. Gebruik geïntegreerde eigenschappen zoals videoconferenties, planningsoftware etc., zodat je niet steeds e-mails naar elkaar hoeft te sturen.

5. ‘Tune It Out’

Doe wat je moet doen om je focus terug te krijgen. Niet iedereen heeft respect voor oordopjes, maar je kunt jezelf zo wel gemakkelijk tegen afleidingen beschermen.

Laat de oordopjes liggen en koop een grote koptelefoon (jaren ’90 stijl). Print daarna stickers uit waar ‘druk’ op staat en plak ze op beide zijden van de koptelefoon. Je kunt je werkplek zelfs afschermen van de rest van de wereld zodat je afleidingen (denk hierbij vooral aan de visuele afleidingen) kunt vermijden. Een kleine ventilator kan vanwege de witte ruis die het veroorzaakt andere afleidende geluiden maskeren.

Gebruik de tijd en de energie die je dagelijks tot je beschikking hebt op een verstandige manier. Ga op een meedogenloze wijze met je aandacht om. Zeg ‘nee’ tegen afleidingen en ‘ja’ tegen verbeterde focus.

Door Sarah Landrum