Productiever dankzij vakanties

Wanneer heb je voor het laatst een vakantie genomen? Als je een Productiviteits Ninja bent hopen we dat het niet te lang geleden is, maar als je net zoals de Amerikanen bent die in 2012 gemiddeld 9.2 ongebruikte vakantiedagen hadden ga je er waarschijnlijk bijna nooit even tussenuit. Het werk kan immers niet afgerond worden wanneer je op de Bahama’s een martini aan het drinken bent.

Het is echter belangrijk dat je, wanneer mogelijk, geregeld tijd vrij neemt voor jezelf. Als je bang bent dat je vakantie je werk op een bepaalde wijze zal hinderen hebben we goed nieuws voor je!

1. Je zult je lichaam er een plezier mee doen

Zoals in een artikel van Sue Shellenbarger in ‘The Wall Street Journal’ al naar voren kwam zijn vakanties van essentieel belang voor je algemene gezondheid. Door tijd vrij te nemen reduceer je het risico op hartaandoeningen, je lichaam kan beter met stress omgaan en je bloeddruk blijft stabiel.

2. Je prestaties zullen erdoor verbeterd worden

Volgens verschillende studies bestaat er een direct verband tussen vakanties en werkprestaties. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Ernst & Young. Hier namen de prestaties van de werknemers die meer verlof hadden genomen (+10 uur) met 8% toe aan het einde van het jaar. Ook degenen die regelmatig pauzes namen op het werk presteerden beter (+13%) dan degenen die geen gebruik hadden gemaakt van pauzes.

3. Je geeft je hersenen een pauze

Zelfs wanneer je aan het ‘rusten’ bent blijven je hersenen maar doorgaan. Je hersenen gebruiken deze tijd namelijk om je energie, creativiteit en andere hulpbronnen aan te vullen zodat je beter kunt presteren.

4. Je zult je leven in een beter licht gaan zien

Vakanties zijn niet alleen goed voor je fysieke gezondheid. Uit een survey van een groep werknemers bleek dat 40% zich productiever voelde na een vakantie en 50% gaf aan dat ze ook meer tevreden waren met hun privéleven. Je slaat dus twee vliegen in één klap!

5. Het is goed voor je bedrijf

Geloof het of niet maar goede bedrijven willen dat je je betaald verlof gebruikt. Naast het feit dat je na je vakantie gelukkiger en productiever bent wordt er door het bedrijf geen ongebruikte vakantietijd verzameld en dat heeft weer een positief effect op het passiva.

6. Je kunt je kans op een promotie vergroten

Vakanties kunnen je prestaties dan wel een boost geven maar kunnen ze je kans op een promotie ook vergroten? Ja! Werknemers die al hun vakantiedagen gebruiken hebben 6.5% meer kans op een promotie dan de werknemers die 11 of meer dan 11 vakantiedagen niet gebruikt hebben. Vanwege de totale kosten die de acties van de laatstgenoemde werknemers met zich meebrengen is dit niet echt verrassend.

Mensen die op vakantie gaan zijn slimme mensen omdat ze zich realiseren dat vrije tijd net zo belangrijks is als werktijd. Zet het daarom in je agenda, neem die welverdiende vakantie en verbeter je prestaties!

Door Sarah Landrum