Weet wat je beperkingen zijn

We hebben allemaal onze beperkingen en het is niet altijd even makkelijk om die beperkingen te aanvaarden. Moeten we datgene wat we niet kunnen doen dan maar naast ons neerleggen? Nee! We moeten in plaats daarvan juist de vaardigheden gebruiken die we al bezitten.

“Once we accept our limits, we go beyond them.” – Albert Einstein

Vaardigheden

Ook onze vaardigheden hebben een limiet. Ze worden namelijk door de kennis die we hebben en door datgene wat we met onze handen en ons verstand kunnen doen bepaald. Het idee dat we alles kunnen doen waar we onze zinnen op zetten is mooi, maar het is niet productief en het is ook niet nuttig. We moeten onze zwaktepunten aanvaarden voordat we ons met de dingen kunnen bezighouden die we WEL kunnen doen. Zo worden bestaande vaardigheden namelijk versterkt.

Verbetering

We kunnen onze vaardigheden pas verbeteren wanneer we onze beperkingen accepteren. Een situatie kan daar zelfs op aangepast worden. Het resultaat? De situatie kan makkelijker en comfortabeler aangepakt worden. Wanneer je vastzit zul je snel een oplossing kunnen bedenken en aanpassingen kunnen aanbrengen. Je beperkingen zorgen er dus voor dat je nieuwe vaardigheden aan je portfolio kunt toevoegen, terwijl je de al bestaande vaardigheden verder aan het ontwikkelen bent. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome (je doel) leiden.

Leraren en Mentoren

Je verspilt je tijd wanneer je jezelf dwingt om iets te doen wat je niet kunt doen. Je schiet er niets mee op en je raakt er gefrustreerd door. Het is echter een goed idee om de hulp van iemand in te schakelen die het WEL kan. Dit betekent niet dat je je werk door anderen laat doen. Bezie deze mensen als leraren en mentoren en ga de uitdaging aan. Je zult nieuwe vaardigheden en aanpakken leren en dat leidt weer tot objectiviteit en openheid.

Tijd

We zitten allemaal anders in elkaar. Wanneer je jezelf accepteert en wanneer je van jezelf houdt kun je je beperkingen als een opstap gebruiken voor iets geweldigs. Het kan zelfs iets zijn waar je je niet bewust van was. Het moment is tijdelijk. Je hebt echter extra tijd wanneer je weet wat je beperkingen zijn. Extra tijd om te bepalen wat je wilt en welke richting je uit wilt gaan. Situaties die nergens toe leiden behoren tot het verleden.

Weet wat je beperkingen zijn. Het is tijd om voor grotere en betere dingen te gaan.

Door Rosie To