TOPSPORT & PRODUCTIVITEIT

Ekki Lemmink is Trainer & Adviseur bij Think Productive West-Europa. Als voormalig tophockeyster ziet zij veel paralellen vanuit de sport met de alledaagse werkproblematiek. Drie lessen alles te maken hebben met productiviteit en illustreren hoe een topsporter tegen de lamp loopt óf juist boven zichzelf uitstijgt.

Ekki Lemmink in actie voor Unión Deportiva Taburiente in de Spaanse topcompetitie.

1. ARBEID-RUSTVERHOUDING & TOXISCHE PRODUCTIVITEIT

Mensen denken misschien dat topsporters van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat keihard trainen, zweten en afzien. Deels klopt dat ook, maar als je in gesprek gaat met een willekeurige topsporter dan zal al snel blijken dat de trainingsschema’s gebouwd zijn rond rust.

Ekki: ‘Slaap is met recht de meest onderschatte productiviteits-tool. Niet voor niks sprak Joop Zoetemelk in 1980 de legendarische woorden: ‘de Tour win je in bed’. Ontspanning, progressieve relaxatie – ontspanningsoefeningen – en opladen door even met iets totaal anders bezig te zijn dan sport (of werk). Je kan alleen maar topprestaties leveren op het moment dat je dat compenseert met voldoende rust.’

Het merendeel van de topsporters loopt hierin ooit tegen de lamp en raakt overtraind. Ook in het dagelijks leven hebben we nog wel eens het idee dat we elke dag een marathon moeten rennen en de hele dag door topprestaties moeten leveren. Dat kán helemaal niet: we zijn mensen, geen superhelden. Het idee dat je constant bezig moet zijn, wordt ook wel toxische productiviteit genoemd – productiviteit die giftig wordt.

Altijd maar bereikbaar zijn voor werk, tot ’s avonds laat doorwerken en geen pauze nemen tijdens het thuiswerken omdat dat het gevoel geeft van spijbelen – je bent immers niet aan het ‘leveren’. Méér is niet altijd beter: kwantiteit betekent niet altijd kwaliteit. ‘In mijn geval betekende dat bijvoorbeeld dat 3 uur lang op een hockeyveld staan niet altijd beter was dan 1 uur effectief, gefocust, scherp trainen en zo kwaliteit kunnen leveren.’

2. GEZONDE WEDSTRIJDSPANNING versus ONGEZONDE STRESS

‘Mijn beste wedstrijden? Die speelde ik als er iets op het spel stond, dat zorgde namelijk voor de juiste scherpte en focus. Die gezonde wedstrijdspanning was onderdeel van het leveren van een topprestatie. Met als kanttekening dat het voor mij erg belangrijk was toch ‘onbevangen’ te blijven en vooral plezier te hebben op het veld. Té veel spanning en stress, dat werkt verlammend en dat gaat ten koste van je prestaties, oftewel productiviteit – om in de werksfeer te blijven.’

Kortom, er is niks mis met af en toe een beetje stress hebben. Wel is het heel belangrijk het verschil te kennen (en aan te voelen) tussen gezonde stress en ongezonde stress. Een beetje spanning, zoals bij een belangrijk gesprek of overleg, is een piekmoment van focus, duurt kort en al snel kom je weer tot rust. Stress wordt ongezond als je de hele werkdag of week in een alarmstand staat. Naast dat het ongezond is, gaat het zijn doel voorbij: productiever word je er niet van.

De scheidslijn tussen gezonde en ongezonde stress is dun. Daarom is het essentieel om hier bij jezelf scherp op te zijn. Luister naar de signalen die je lichaam vaak al in een vroeg stadium geeft. Denk aan fysieke pijntjes, slapeloosheid en vermoeidheid. De kunst is dit op te merken en in te grijpen. En dan de grootste valkuil te tackelen: niet juist nóg harder gaan werken met het idee dat je dan alle achterstanden, opdrachten en taken af maakt en de stress verdwijnt.  

3. FYSIEK IS MENTAAL (ÉN OMGEKEERD)

Elke topsporter krijgt in meer of mindere mate te maken met blessureleed. Fysieke klachten beïnvloeden je mentale staat. ‘Mijn omgeving had tijdens blessures vaak te maken met een net wat minder blije, vrolijke en energieke Ekki. Dit heeft mij doen beseffen dat fysieke en mentale problemen aan elkaar gekoppeld zijn. Onderzoek wijst uit dat mentale en fysieke gesteldheid daadwerkelijk veel invloed hebben op elkaar. Fysieke klachten kunnen zorgen voor emotionele problemen, maar ook andersom heeft je mentale gesteldheid een negatief of juist positief effect lichamelijke gezondheid.’

Zoals een echte topsporter betaamt, ziet Ekki hierin een kans: ‘Dit zijn negatieve scenario’s, maar je kan het ook omdraaien en juist in je voordeel laten werken. Je kan je mentale gezondheid verbeteren door te beginnen bij je fysiek. Maak ruimte voor sport, beweging, slaap, voeding en het verzorgen van jezelf. Zo pak je op een bepaalde manier de regie over je mentale staat. Iedereen zal vast wel eens hebben ervaren dat je het productiefst bent als je lekker in je vel zit, blij bent en in een positieve flow zit. Door zorg te dragen voor je fysieke toestand, schep je de randvoorwaarden voor die positieve flow en dus productief momentum.’

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer weten van Ekki? Volg haar via LinkedIn!