Aandachtsmanagement: wat de jonge generatie nu al leert

Aandachtsmanagement is een cruciale vaardigheid vandaag de dag. Hoe zorg je ervoor dat je je aandacht volledig op iets kunt richten zonder steeds afgeleid te worden? Veel mensen werken in een of andere vorm van een ‘kantoortuin’ waarin je met een aantal, of een heleboel, collega’s in één ruimte aan het werk bent. Het valt op de meeste kantoren niet mee om in die situatie – met talloze potentiële aandachtsvragers – gericht met iets bezig te zijn en af te maken.

In onze workshops bespreken we dit onderwerp regelmatig. Een van de eigenschappen van een ProductivteitsNinja is om als het nodig is onzichtbaar te zijn en camouflage te gebruiken. Er zijn allerlei tips en strategieën te bedenken om te zorgen dat je niet gestoord wordt. Van het opzetten van een koptelefoon (al dan niet met muziek aan…) tot het boeken van een vergaderruimte voor jezelf.

Twee van mijn kinderen zitten op de basisschool en vanaf het begin van dit schooljaar hebben ze iets nieuws in de klas: het Aandachtsblokje. Een klas, met 25 aandachtsblokje klein.JPGkinderen in één ruimte bij elkaar, lijkt in veel opzichten op een kantoortuin – met alle mogelijke verstoringen van je concentratie en aandacht.

Ieder kind heeft z’n eigen blokje. Als de kinderen zelf aan het werk gaan met hun rekenwerk bijvoorbeeld kunnen ze door middel van het aandachtsblokje op hun bureau aangeven of ze wel of niet gestoord mogen worden. Het blokje heeft vier bedrukte zijden:

1. Rood: niet storen

2. Groen: je mag me iets vragen

3. Oranje: ik werk samen

4. Vraagteken: ik heb een vraag (zo hoeft het kind niet de hele tijd z’n vinger opgestoken te houden)

Door het blokje zo te gebruiken kunnen de kinderen met elkaar communiceren en aangeven of ze even rustig zelf willen werken of dat ze gestoord mogen worden. Het resultaat: veel meer rust in de klas en de kinderen hebben het gevoel ‘baas’ te zijn over hun eigen tijd en aandacht.

Misschien een idee om dit in jouw kantoortuin ook toe te passen? Ik hoor graag wat je hiervan vindt of op welke manier je dit misschien al toepast in je werk.

Veel succes!

Hoi Marcel,

Bepaal zelf je stoormomenten of samenwerking met de #FLOWYS. Dit zijn rode en groene items die je bovenop je beeldscherm zet.
Veel ouders denken aan de kleuren dobbelstenen van hun kinderen op school als ze de FLOWYS zien. Zelfde principe en het werkt!
Hartelijke groeten, Catrien Floris

Er kunnen geen opmerkingen geplaatst worden.