Maak van je notities jouw geheime Ninja wapen

Wanneer zat je voor het laatst achter je bureau na een vergadering of een Time Management Workshop om door je notities heen te gaan, en had je een duidelijk beeld van wat je volgende stappen zouden moeten zijn? Het maken van notities op een effectieve en productieve wijze is niet alleen leuk maar kan ook je productiviteit een boost geven. Geef je notities wat liefde en tijd, ze zijn immers een essentieel fundament voor alle grote uitvindingen en ideeën die we tegenwoordig in deze wereld zien.

Methode

Om effectief notities te kunnen maken moet je eerst een systeem en techniek vinden die het beste voor jou werken. Dit kunnen lijsten zijn, brainstorms of zelfs spindiagrammen. Het is een bruikbaar tool om te ontdekken welke methode het beste bij jou past, omdat het je dan zal helpen om je gedachten te focussen op je notities. Het is ook belangrijk om een methode te vinden die je hersenen kan helpen om zoveel mogelijk te onthouden. Je kunt een digitale Productiviteits Ninja zijn en meer onthouden wanneer je typt en wanneer je datgene wat je getypt hebt ook op je beeldscherm ziet of je kunt juist een grotere waardering hebben voor pen en papier.

productivity-ninja-notes-1

Ideeën

Maak gebruik van secties binnen je notities zodat je ze niet met elkaar kunt verwarren. Op deze wijze voel je je op dit vlak altijd goed georganiseerd. Binnen de sectie voor ideeën kun je heel erg vrij en creatief bezig zijn met je gedachten. Het is essentieel voor je creativiteit dat je jouw stroom aan gedachten een uitlaatklep kunt geven en dat je een platform kunt leveren voor jouw ideeën.

Planning

Daarnaast is het belangrijk om binnen je notities een sectie te hebben waar je meer strategisch bezig kunt zijn, zodat je gedachten werkelijkheid kunnen worden. Gebruik het voor het ontwikkelen van een plan en zorg ervoor dat het georganiseerd en duidelijk genoeg blijft voor een toekomstig actieplan. De kwaliteit van jouw plan staat gelijk aan de schrijfkwaliteit van jouw notities en jouw begrip daarvan, houd het daarom simpel.

productivity-ninja-notes-3-1

Taken

De algemene hoop is dat de notities van zowel de plannen als de ideeën gebruikt kunnen worden, zodat ze uiteindelijk omgezet kunnen worden naar uitvoerbare taken. Dit deel van je notities is afhankelijk van de kwaliteit van de sectie met jouw ideeën en planningen. Creëer notities voor zowel persoonlijke- als werkgerelateerde taken, het hoeft niet uitsluitend voor het één of het ander te zijn, sinds je op deze wijze op de hoogte bent van alle taken die nog voor je liggen, waardoor je conflicten kunt tegengaan.

Het Von Restorff Effect

Ook wel bekend als het effect van afzondering. Door een deel van de informatie af te zonderen en op een andere wijze te presenteren dan de rest van je notities, zorg je ervoor dat je hersenen dat stukje beter kunnen onthouden. Wanneer je notities maakt is het daarom belangrijk om deze techniek te gebruiken door de belangrijkste informatie te markeren of te onderstrepen. Gebruik het alleen maar voor belangrijke informatie, namelijk datgene wat onthouden moet worden.

Hoe breng jij structuur aan binnen je notities? Deel je afbeeldingen met ons via @thinkprodNL.

Door Rosie To